19 °C Budapest

Az ügyvezető nem állhat munkaviszonyban

Pénzcentrum
2006. május 18. 15:00

A gazdasági társaságokról szóló, 2006. július 1-jén hatályba lépő új törvény szerint az ügyvezetők és más vezető tisztségviselők ezen megbízatásukat munkaviszony keretében nem láthatják el.

A törvény hatálybalépését megelőzően kötött munkaszerződések a vezető tisztségviselő megbízatásának lejártáig fennállhatnak, azt követően azonban a munkaszerződéseket meg kell szüntetni.

Az új szabályok szerint vezető tisztségviselőt ezen minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre az új társasági törvény szerinti társasági jogi jogviszony az irányadó azzal, hogy az ott nem szabályozott kérdésekben a Ptk. megbízási szerződésre vonatkozószabályait kell megfelelően alkalmazni.

A megbízási szerződés az ügyvezető és a társaság között jön létre, és a megbízási szerződésben lehet megállapodni minden olyan kérdésben, amelyre a Ptk. nem tartalmaz megfelelő szabályozást, így különösen az ügyvezető javadalmazásában, a jogviszony megszüntetése esetében fizetendő juttatásban, az ügyvezető időbeosztásában, szabadságolásában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Adózási szempontból különös jelentőséggel bír a változtatás. Az új Gt. hatálya szerint megbízott ügyvezető nem önálló tevékenységből származó jövedelmet szerez, mely teljes egészében adóköteles, ugyanakkor nem illetik meg azok a kedvezmények, mentességek, amelyek kizárólag
a munkavállalókat illetik meg.

Ennek megfelelően a törvény hatálybalépését megelőzően munkaviszonyban foglalkoztatott ügyvezetőt új megbízását követően - a jelenleg hatályos személyi jövedelemadó törvényt figyelembevéve - már nem illeti meg többek között az adójóváírás, az adómentes étkezési jegy, internet és számítógép juttatás, a munkáltató által méltányolható lakásszerzés esetén biztosítható lakásvásárlási kölcsön, az önkéntes nyugdíj és egészségpénztárakba eddig fizetett munkáltatói hozzájárulás, stb.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?