Az ügyvezető nem állhat munkaviszonyban

Pénzcentrum
2006. május 18. 15:00

A gazdasági társaságokról szóló, 2006. július 1-jén hatályba lépő új törvény szerint az ügyvezetők és más vezető tisztségviselők ezen megbízatásukat munkaviszony keretében nem láthatják el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törvény hatálybalépését megelőzően kötött munkaszerződések a vezető tisztségviselő megbízatásának lejártáig fennállhatnak, azt követően azonban a munkaszerződéseket meg kell szüntetni.

Az új szabályok szerint vezető tisztségviselőt ezen minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre az új társasági törvény szerinti társasági jogi jogviszony az irányadó azzal, hogy az ott nem szabályozott kérdésekben a Ptk. megbízási szerződésre vonatkozószabályait kell megfelelően alkalmazni.

A megbízási szerződés az ügyvezető és a társaság között jön létre, és a megbízási szerződésben lehet megállapodni minden olyan kérdésben, amelyre a Ptk. nem tartalmaz megfelelő szabályozást, így különösen az ügyvezető javadalmazásában, a jogviszony megszüntetése esetében fizetendő juttatásban, az ügyvezető időbeosztásában, szabadságolásában.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Adózási szempontból különös jelentőséggel bír a változtatás. Az új Gt. hatálya szerint megbízott ügyvezető nem önálló tevékenységből származó jövedelmet szerez, mely teljes egészében adóköteles, ugyanakkor nem illetik meg azok a kedvezmények, mentességek, amelyek kizárólag
a munkavállalókat illetik meg.

Ennek megfelelően a törvény hatálybalépését megelőzően munkaviszonyban foglalkoztatott ügyvezetőt új megbízását követően - a jelenleg hatályos személyi jövedelemadó törvényt figyelembevéve - már nem illeti meg többek között az adójóváírás, az adómentes étkezési jegy, internet és számítógép juttatás, a munkáltató által méltányolható lakásszerzés esetén biztosítható lakásvásárlási kölcsön, az önkéntes nyugdíj és egészségpénztárakba eddig fizetett munkáltatói hozzájárulás, stb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.08 02:27
  A TISZTELET TÖRVÉNYE szerint az emberek mindig a maguknál erősebb vezetőt követik spontán módon....
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?