2 °C Budapest

Gyurcsány: 10 ezer mrd fejlesztés, 400 ezer új munkahely - de miből?

Pénzcentrum
2006. február 19. 19:47

Nem hozott igazán meglepőt az MSZP szombati kongresszusa. A párt miniszterelnökjelöltje Gyurcsány Ferenc lett (519 szavazatból 517-et kapott), elfogadták a párt választási programját, és az országos listát is. Gyurcsány Ferenc beszélt a párt választási programjáról. A szocialisták 10 ezer mrd Ft fejlesztésről (elsődleges forrás az uniós támogatás)és 400 ezer új munkahelyről beszélnek. Gyurcsány Ferenc szerint modern iparra, üzleti szolgáltató központokra valamint turizmusra van szükség. Ennek kell alárendelni az oktatáspolitikát és a fejlesztéseket. A program továbbra is alapvetően irányokat fogalmaz meg, a konkrét intézkedések részletei hiányoznak. Nem hallhatunk arról sem, hogy a szocialisták hogyan akarják rendbetenni az államháztartást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Gyurcsány Ferenc szerint az államnak az a dolga, hogy világos fejlesztési célokat tűzzön ki, hiszen a piaci versenyt nem lehet a határoknál megállítani. A miniszterelnök felsorolta, hogy melyek azok a területek, amelyeket elsősorban fejleszteni kell. Itt három területre kell fókuszálni: modern ipar, üzleti szolgáltató központok és turizmus.

A modern ipar kiemelt területeiként említette a miniszterelnök a gyógyszeripart, a gép- és autógyártást, az információs technológiát valamint a biotechnológiát. A kiemelt területekhez kell igazítani, illetve átalakítani a szakképzést és a felsőoktatást - véli Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök beszédében kiemelte az üzleti és szolgáltató központokat. Ezek egyre-másra jönnek létre a világban, hazánkban is több ilyen képződmény található már.

Gyurcsány ezen túl a vizeket említette, mint fontos lehetőségeket a turizmus fejlesztés terén. Közép-Európa legnagyobb tava a Balaton, valamint a Duna és a Tisza egyaránt számtalan lehetőséget kínál a turistáknak. A miniszterelnök szerint ezeket kell fejleszteni, illetve az említetteken túl jelentős gyógy-és termálvizeink vannak, amelyekre a gyógy-idegenforgalom épülhet.

Összegezve: modern iparra, üzleti szolgáltató központokra valamint turizmusra van szükség. Ez az az irány, amivel az új Magyarország sikeressé válhat, amivel versenyképesebb lesz, ami több mint 400 ezer munkahelyet teremthet - mondta Gyurcsány.

A fejlesztéseknél a miniszterelnök szerint kiemelkedő szerepük van az uniós forrásoknak. Az uniótól kapott pénzek jelentős mozgásteret adnak a gazdaságfejlesztéshez. Ennek keretén belül jelentős összeget kell költeni a közoktatás átalakítására, és a műszaki tudományoknak kell elsőrangú szerepet játszaniuk a szak- és felsőoktatásban egyaránt. Erre a területre a jelenleginél ötven százalékkal több diákot kell majd irányítani - vélte a miniszterelnök.

30 percre a gyorsforgalmi utaktól, vasúttal a nagyvárosokba

A közútfejlesztés során cél egy olyan rendszer kialakítása, hogy 30 percen belül mindenki elérhessen egy gyorsforgalmi utat. A gyorsforgalmi utaknak az ország határáig kell érniük. A közutak elkészülte után az a cél, hogy az összes nagyváros elérhető legyen. Ehhez átfogó vasúti fejlesztésekre van szükség.

Minél több egészségügyi szolgáltatás helyben

A miniszterelnök szólt egészségüggyel foglalkozó fejezetről is, arról, hogy ki kívánják szélesíteni a háziorvosi hálózat szolgáltatási lehetőségeit, annak érdekében, hogy minél több dolgot lehessen helyben elvégezni. Az ellátás pedig egyenlő jogokat kell biztosítson mindenki számára. Ezen túlmenően lehetőség lesz a jövőben az egészségipar fejlesztésére, azaz a külföldiek ellátására és mindezt össze kell kötni a gyógy-idegenforgalommal - mondta Gyurcsány.

Külön keret 500-600 kistelepülésnek

A regionális felzárkóztatás érdekében a legszegényebb 5-600 település számára központi keretet képeznek a gondok kezelésére. A régiók döntenek arról, hogy mely települések számítanak majd a legszegényebbnek.

Összességében a hétvége nem hozott igazi újdonságot a nagyobb kormánypárt választási ígéreteit illetően. Az uniós források hatékony felhasználása mindenképpen az új kormány egyik legfontosabb feladata kell hogy legyen. Megalapozottak lehetnek azok az elgondolások, melyek a munkahelyteremtést ilyen alapokra helyezik. A szocialista program azonban egyelőre túl általános ahhoz, hogy érdemben lehessen azt értékelni. Fontos előrebocsátani azt, hogy az uniós források eddigi felhasználása (Nemzeti Fejlesztési Terv) számos brüsszeli kritikát kapott, illetve a második nemzeti fejlesztési terv vázlatait is túl általánosnak és koncepciótlannak értékelték az unió központjából. Egyelőre a szocialista ígéretek a fideszes ötleteknél kedvezőbben befolyásolnák az államháztartási pozíciót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?