1 °C Budapest

A dráguló energia hajtja az ipari termelői árakat

Pénzcentrum
2006. január 4. 09:00

Továbbra is az energia drágulása az egyik legfontosabb elem az ipari termelői árak növekedésében. Az ipar belföldi értékesítési árai novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1%-kal, a 2004. novemberivel összehasonlítva 7.1%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 0.1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2.4%-kal voltak magasabbak. A belföldi és exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.5%-kal, éves szinten 4.4%-kal emelkedtek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest 0.5%-kal emelkedtek - közölte a KSH. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolajfeldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (2.1%), bár mértéke jóval alacsonyabb volt az utolsó 5 hónapban tapasztaltnál. A villamos gép, műszer gyártásában 1.4, a vegyi anyag, termék ágazatban 0.7%-kal növekedtek az árak. Csökkenés gyakorlatilag csak a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében jelentkezett (0.4%).

Az energiatermelő és elosztó ágazatok 2.9%-os emelkedésében jelentős szerepet játszik a gázelosztás, -kereskedelem 6%-os áremelkedése.

12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (17.7%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 42.7%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9.1%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 4.4%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 15.4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés az élelmiszer, ital, dohány ágazatban és a fafeldolgozásban (0.4-0.4%) volt.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában ismét az energiatermelő ágazatok áremelkedése a meghatározó. Az októberi 0.8%-os értéknél novemberben jóval nagyobb mértékben, 2.6%-kal növekedtek az árak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forintban mért exportértékesítési árak novemberben az előző hónaphoz képest 0.1, éves szinten 2.4%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 0.3%-kal erősödött, a dollárhoz viszonyítva 1.7%-kal gyengült.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?