27 °C Budapest

Svájci kamatdöntés: nem lesz meglepetés - ez még nem vigasztalja a devizahiteleseket

Pénzcentrum
2005. december 15. 08:53

Már november közepén is emelésre számított 13-ból 11 elemző a Reuters akkori elemzői körképében a mai kamatdöntéssel kapcsolatban, melynek hátterében egyrészt az erősödő gazdasági növekedés, illetve a jegybanki illetékesek erre irányuló kijelentései húzódtak meg. Nem lesz tehát meglepetés a monetáris szigorítás bejelentése. A 3 hónapos Libor célsáv (0.25-1.25%) középértékében (0.75%) meghatározott irányadó ráta ma egy 25 bp-os emelést követően 1.00%-ra emelkedhet (bejelentés várhatóan 9:30). A 3 hónapos CHF-Libor kamatszint (mint indikátor) az elmúlt napokban tovább emelkedett: jelenleg már 1.07%-on mozog.

A svájci jegybank negyedévente teszi közzé egyrészt monetáris politikai jelentését, illetve a kamatdöntését. A mai emelés 2004. szeptembere óta az első lenne és megfelel a világban mutatkozó globális kamatemelési trendnek.


A gazdasági konjunktúra-mutatók vegyes képet jeleznek: míg az aktivitás egyre kedvezőbbnek mondható (KOF-indikátor adatok), addig a lakossági fogyasztói bizalom inkább stagnál. Az olajárak a csökkenés elenére továbbra is magasak, amely az inflációban felfelé mutató nyomást fejt ki.

A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak az alpesi ország kamatemelése kettős kedvezőtlen hatást jelenthet (mely lényegében már beépült az árakba, árfolyamokba). Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása az átárazódások időbeli csúszása miatt nem feltétlenül rövidtávon jelentkezik). A kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. Ez viszont rövid távú kedvezőtlen hatás lehet.

Az alábbi ábrán látható, hogy a forint múlt heti "megbillenése" (Fitch-leminősítést követő elbizonytalanodás) egészen 167-ig emelte a frankkal szembeni árfolyamot. Ez mintegy 6%-kal gyengébb forintárfolyam az augusztusi 157 körüli szintnél. Ekkora mértékű árfolyamgyengülés a havi törlesztőrészletekben akár több ezer forintos növekedést okozhat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?