8 °C Budapest

Svájci kamatdöntés: nem lesz meglepetés - ez még nem vigasztalja a devizahiteleseket

Pénzcentrum
2005. december 15. 08:53

Már november közepén is emelésre számított 13-ból 11 elemző a Reuters akkori elemzői körképében a mai kamatdöntéssel kapcsolatban, melynek hátterében egyrészt az erősödő gazdasági növekedés, illetve a jegybanki illetékesek erre irányuló kijelentései húzódtak meg. Nem lesz tehát meglepetés a monetáris szigorítás bejelentése. A 3 hónapos Libor célsáv (0.25-1.25%) középértékében (0.75%) meghatározott irányadó ráta ma egy 25 bp-os emelést követően 1.00%-ra emelkedhet (bejelentés várhatóan 9:30). A 3 hónapos CHF-Libor kamatszint (mint indikátor) az elmúlt napokban tovább emelkedett: jelenleg már 1.07%-on mozog.

A svájci jegybank negyedévente teszi közzé egyrészt monetáris politikai jelentését, illetve a kamatdöntését. A mai emelés 2004. szeptembere óta az első lenne és megfelel a világban mutatkozó globális kamatemelési trendnek.


A gazdasági konjunktúra-mutatók vegyes képet jeleznek: míg az aktivitás egyre kedvezőbbnek mondható (KOF-indikátor adatok), addig a lakossági fogyasztói bizalom inkább stagnál. Az olajárak a csökkenés elenére továbbra is magasak, amely az inflációban felfelé mutató nyomást fejt ki.

A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak az alpesi ország kamatemelése kettős kedvezőtlen hatást jelenthet (mely lényegében már beépült az árakba, árfolyamokba). Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása az átárazódások időbeli csúszása miatt nem feltétlenül rövidtávon jelentkezik). A kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. Ez viszont rövid távú kedvezőtlen hatás lehet.

Az alábbi ábrán látható, hogy a forint múlt heti "megbillenése" (Fitch-leminősítést követő elbizonytalanodás) egészen 167-ig emelte a frankkal szembeni árfolyamot. Ez mintegy 6%-kal gyengébb forintárfolyam az augusztusi 157 körüli szintnél. Ekkora mértékű árfolyamgyengülés a havi törlesztőrészletekben akár több ezer forintos növekedést okozhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm