Svájci kamatdöntés: nem lesz meglepetés - ez még nem vigasztalja a devizahiteleseket

Pénzcentrum
2005. december 15. 08:53

Már november közepén is emelésre számított 13-ból 11 elemző a Reuters akkori elemzői körképében a mai kamatdöntéssel kapcsolatban, melynek hátterében egyrészt az erősödő gazdasági növekedés, illetve a jegybanki illetékesek erre irányuló kijelentései húzódtak meg. Nem lesz tehát meglepetés a monetáris szigorítás bejelentése. A 3 hónapos Libor célsáv (0.25-1.25%) középértékében (0.75%) meghatározott irányadó ráta ma egy 25 bp-os emelést követően 1.00%-ra emelkedhet (bejelentés várhatóan 9:30). A 3 hónapos CHF-Libor kamatszint (mint indikátor) az elmúlt napokban tovább emelkedett: jelenleg már 1.07%-on mozog.

A svájci jegybank negyedévente teszi közzé egyrészt monetáris politikai jelentését, illetve a kamatdöntését. A mai emelés 2004. szeptembere óta az első lenne és megfelel a világban mutatkozó globális kamatemelési trendnek.


A gazdasági konjunktúra-mutatók vegyes képet jeleznek: míg az aktivitás egyre kedvezőbbnek mondható (KOF-indikátor adatok), addig a lakossági fogyasztói bizalom inkább stagnál. Az olajárak a csökkenés elenére továbbra is magasak, amely az inflációban felfelé mutató nyomást fejt ki.

A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak az alpesi ország kamatemelése kettős kedvezőtlen hatást jelenthet (mely lényegében már beépült az árakba, árfolyamokba). Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása az átárazódások időbeli csúszása miatt nem feltétlenül rövidtávon jelentkezik). A kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. Ez viszont rövid távú kedvezőtlen hatás lehet.

Az alábbi ábrán látható, hogy a forint múlt heti "megbillenése" (Fitch-leminősítést követő elbizonytalanodás) egészen 167-ig emelte a frankkal szembeni árfolyamot. Ez mintegy 6%-kal gyengébb forintárfolyam az augusztusi 157 körüli szintnél. Ekkora mértékű árfolyamgyengülés a havi törlesztőrészletekben akár több ezer forintos növekedést okozhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?