4.5%-kal nőtt a GDP: beruházás és export

Pénzcentrum
2005. december 9. 09:00

Az előzetes adatokkal megegyező felülvizsgált értéket tett közzé a KSH a III. negyedéves GDP számra vonatkozóan. A GDP 4.5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva . Az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4.1%, a naptári hatást figyelembe véve 4.4% volt. A III. negyedévben a gazdasági növekedést termelési oldalról az árutermelő ágazatok közül az ipar és építőipar, a szolgáltatások közül a pénzügyi tevékenység, a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban az állóeszköz-felhalmozás, valamint továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.6%-kal növekedett a harmadik negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben közel 11%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipar hozzáadott értéke 6.3%-kal emelkedett. Az építőipar több mint 17%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az autópálya-építések mellett az útfelújítások, közműépítési munkák játszották.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 III. negyedévében 4.2%-kal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (7.2%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás teljesítményének bővülése következtében. Szintén jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatás, ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág teljesítménye (5.4%), elsősorban a pénzügyi tevékenység kiemelkedő bővülésének következtében.

A GDP felhasználási oldalán a III. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a háztartások fogyasztása 2.4%-kal, nőtt, a közösségi fogyasztás 1.7%-kal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 8.7%-ot tett ki. A készletváltozás és egyéb nem specifikált felhasználás értéke negatív, mértéke nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Összességében a belföldi felhasználás 1.5%-kal nőtt.



A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export növekedése 11.5% volt. Ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben, 7.7%-kal emelkedett. Az adatok szerint tovább folytatódott a külkereskedelmi hiány mérséklődése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Negyedéves adatok

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 III. negyedévében a gazdasági növekedés 1.1% volt. A termelési oldalon a mezőgazdaság 4.5%-os, a szolgáltatásoknál a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek 1.4%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.7%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.2%-kal csökkentek, így a háztartások végső fogyasztása 0.6%-kal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4.3%-kal nőtt. Az export 2.5%-kal, az import pedig 2.4%-kal emelkedett.

Módszertani megjegyzések

A pénzügyi szektor elszámolásának új módszertanáról

A 448/98. EU Tanácsi rendelet és az 1889/02. EU Bizottsági határozat új módszer kötelező bevezetését írja elő a pénzügyi közvetítői szolgáltatások közvetetten mért díjának (angol rövidítéssel a FISIM-nek) elszámolására. A FISIM a pénzügyi szolgáltatások azon részét méri, aminek díja közvetett módon, a kamatokban jelenik meg.

A módszertani változás egyrészt kis mértékben érintette a FISIM kibocsátás értékét, másrészt a felhasználás elszámolásánál az eddigi egyösszegű folyó termelőfelhasználásként történő figyelembevétel helyett a felhasználó ágazatokra, illetve szektorokra bontva kell kezelni. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a FISIM végső fogyasztási célú felhasználása - az eddigiekkel szemben - nem csökkenti a hozzáadott értéket, illetve a GDP-t. Más szóval a FISIM végső fogyasztásra elszámolt része a korábbiakhoz képest megnöveli a GDP-t. A végső fogyasztási célú FISIM legjelen-tősebb tétele a háztartási szektorra esik, azon belül is viszonylag magas a nagy kamatrésű lakossági hitelekre jutó FISIM aránya. Miután Magyarországon az elmúlt években a lakossági hitelek állománya dinamikusan nőtt, ezért az új módszertan bevezetése a GDP-nek nem csupán a folyó áras értékét növeli, hanem - ezekben az években - a növekedés indexét is néhány tized százalékponttal megemeli.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem