32 °C Budapest

4.5%-kal nőtt a GDP: beruházás és export

Pénzcentrum
2005. december 9. 09:00

Az előzetes adatokkal megegyező felülvizsgált értéket tett közzé a KSH a III. negyedéves GDP számra vonatkozóan. A GDP 4.5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva . Az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4.1%, a naptári hatást figyelembe véve 4.4% volt. A III. negyedévben a gazdasági növekedést termelési oldalról az árutermelő ágazatok közül az ipar és építőipar, a szolgáltatások közül a pénzügyi tevékenység, a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban az állóeszköz-felhalmozás, valamint továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.6%-kal növekedett a harmadik negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben közel 11%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipar hozzáadott értéke 6.3%-kal emelkedett. Az építőipar több mint 17%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az autópálya-építések mellett az útfelújítások, közműépítési munkák játszották.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 III. negyedévében 4.2%-kal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (7.2%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás teljesítményének bővülése következtében. Szintén jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatás, ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág teljesítménye (5.4%), elsősorban a pénzügyi tevékenység kiemelkedő bővülésének következtében.

A GDP felhasználási oldalán a III. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a háztartások fogyasztása 2.4%-kal, nőtt, a közösségi fogyasztás 1.7%-kal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 8.7%-ot tett ki. A készletváltozás és egyéb nem specifikált felhasználás értéke negatív, mértéke nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Összességében a belföldi felhasználás 1.5%-kal nőtt.A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export növekedése 11.5% volt. Ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben, 7.7%-kal emelkedett. Az adatok szerint tovább folytatódott a külkereskedelmi hiány mérséklődése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Negyedéves adatok

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 III. negyedévében a gazdasági növekedés 1.1% volt. A termelési oldalon a mezőgazdaság 4.5%-os, a szolgáltatásoknál a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek 1.4%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.7%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.2%-kal csökkentek, így a háztartások végső fogyasztása 0.6%-kal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4.3%-kal nőtt. Az export 2.5%-kal, az import pedig 2.4%-kal emelkedett.

Módszertani megjegyzések

A pénzügyi szektor elszámolásának új módszertanáról

A 448/98. EU Tanácsi rendelet és az 1889/02. EU Bizottsági határozat új módszer kötelező bevezetését írja elő a pénzügyi közvetítői szolgáltatások közvetetten mért díjának (angol rövidítéssel a FISIM-nek) elszámolására. A FISIM a pénzügyi szolgáltatások azon részét méri, aminek díja közvetett módon, a kamatokban jelenik meg.

A módszertani változás egyrészt kis mértékben érintette a FISIM kibocsátás értékét, másrészt a felhasználás elszámolásánál az eddigi egyösszegű folyó termelőfelhasználásként történő figyelembevétel helyett a felhasználó ágazatokra, illetve szektorokra bontva kell kezelni. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a FISIM végső fogyasztási célú felhasználása - az eddigiekkel szemben - nem csökkenti a hozzáadott értéket, illetve a GDP-t. Más szóval a FISIM végső fogyasztásra elszámolt része a korábbiakhoz képest megnöveli a GDP-t. A végső fogyasztási célú FISIM legjelen-tősebb tétele a háztartási szektorra esik, azon belül is viszonylag magas a nagy kamatrésű lakossági hitelekre jutó FISIM aránya. Miután Magyarországon az elmúlt években a lakossági hitelek állománya dinamikusan nőtt, ezért az új módszertan bevezetése a GDP-nek nem csupán a folyó áras értékét növeli, hanem - ezekben az években - a növekedés indexét is néhány tized százalékponttal megemeli.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?