31 °C Budapest

4.5%-kal nőtt a GDP: beruházás és export

Pénzcentrum
2005. december 9. 09:00

Az előzetes adatokkal megegyező felülvizsgált értéket tett közzé a KSH a III. negyedéves GDP számra vonatkozóan. A GDP 4.5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva . Az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4.1%, a naptári hatást figyelembe véve 4.4% volt. A III. negyedévben a gazdasági növekedést termelési oldalról az árutermelő ágazatok közül az ipar és építőipar, a szolgáltatások közül a pénzügyi tevékenység, a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban az állóeszköz-felhalmozás, valamint továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.6%-kal növekedett a harmadik negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben közel 11%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipar hozzáadott értéke 6.3%-kal emelkedett. Az építőipar több mint 17%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az autópálya-építések mellett az útfelújítások, közműépítési munkák játszották.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 III. negyedévében 4.2%-kal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (7.2%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás teljesítményének bővülése következtében. Szintén jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatás, ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág teljesítménye (5.4%), elsősorban a pénzügyi tevékenység kiemelkedő bővülésének következtében.

A GDP felhasználási oldalán a III. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a háztartások fogyasztása 2.4%-kal, nőtt, a közösségi fogyasztás 1.7%-kal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 8.7%-ot tett ki. A készletváltozás és egyéb nem specifikált felhasználás értéke negatív, mértéke nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Összességében a belföldi felhasználás 1.5%-kal nőtt.A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export növekedése 11.5% volt. Ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben, 7.7%-kal emelkedett. Az adatok szerint tovább folytatódott a külkereskedelmi hiány mérséklődése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Negyedéves adatok

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 III. negyedévében a gazdasági növekedés 1.1% volt. A termelési oldalon a mezőgazdaság 4.5%-os, a szolgáltatásoknál a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek 1.4%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.7%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.2%-kal csökkentek, így a háztartások végső fogyasztása 0.6%-kal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4.3%-kal nőtt. Az export 2.5%-kal, az import pedig 2.4%-kal emelkedett.

Módszertani megjegyzések

A pénzügyi szektor elszámolásának új módszertanáról

A 448/98. EU Tanácsi rendelet és az 1889/02. EU Bizottsági határozat új módszer kötelező bevezetését írja elő a pénzügyi közvetítői szolgáltatások közvetetten mért díjának (angol rövidítéssel a FISIM-nek) elszámolására. A FISIM a pénzügyi szolgáltatások azon részét méri, aminek díja közvetett módon, a kamatokban jelenik meg.

A módszertani változás egyrészt kis mértékben érintette a FISIM kibocsátás értékét, másrészt a felhasználás elszámolásánál az eddigi egyösszegű folyó termelőfelhasználásként történő figyelembevétel helyett a felhasználó ágazatokra, illetve szektorokra bontva kell kezelni. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a FISIM végső fogyasztási célú felhasználása - az eddigiekkel szemben - nem csökkenti a hozzáadott értéket, illetve a GDP-t. Más szóval a FISIM végső fogyasztásra elszámolt része a korábbiakhoz képest megnöveli a GDP-t. A végső fogyasztási célú FISIM legjelen-tősebb tétele a háztartási szektorra esik, azon belül is viszonylag magas a nagy kamatrésű lakossági hitelekre jutó FISIM aránya. Miután Magyarországon az elmúlt években a lakossági hitelek állománya dinamikusan nőtt, ezért az új módszertan bevezetése a GDP-nek nem csupán a folyó áras értékét növeli, hanem - ezekben az években - a növekedés indexét is néhány tized százalékponttal megemeli.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?