4.5%-kal nőtt a GDP: beruházás és export

Pénzcentrum
2005. december 9. 09:00

Az előzetes adatokkal megegyező felülvizsgált értéket tett közzé a KSH a III. negyedéves GDP számra vonatkozóan. A GDP 4.5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva . Az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4.1%, a naptári hatást figyelembe véve 4.4% volt. A III. negyedévben a gazdasági növekedést termelési oldalról az árutermelő ágazatok közül az ipar és építőipar, a szolgáltatások közül a pénzügyi tevékenység, a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban az állóeszköz-felhalmozás, valamint továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.6%-kal növekedett a harmadik negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben közel 11%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipar hozzáadott értéke 6.3%-kal emelkedett. Az építőipar több mint 17%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az autópálya-építések mellett az útfelújítások, közműépítési munkák játszották.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 III. negyedévében 4.2%-kal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (7.2%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás teljesítményének bővülése következtében. Szintén jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatás, ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág teljesítménye (5.4%), elsősorban a pénzügyi tevékenység kiemelkedő bővülésének következtében.

A GDP felhasználási oldalán a III. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a háztartások fogyasztása 2.4%-kal, nőtt, a közösségi fogyasztás 1.7%-kal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 8.7%-ot tett ki. A készletváltozás és egyéb nem specifikált felhasználás értéke negatív, mértéke nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Összességében a belföldi felhasználás 1.5%-kal nőtt.A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export növekedése 11.5% volt. Ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben, 7.7%-kal emelkedett. Az adatok szerint tovább folytatódott a külkereskedelmi hiány mérséklődése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Negyedéves adatok

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 III. negyedévében a gazdasági növekedés 1.1% volt. A termelési oldalon a mezőgazdaság 4.5%-os, a szolgáltatásoknál a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek 1.4%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.7%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.2%-kal csökkentek, így a háztartások végső fogyasztása 0.6%-kal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4.3%-kal nőtt. Az export 2.5%-kal, az import pedig 2.4%-kal emelkedett.

Módszertani megjegyzések

A pénzügyi szektor elszámolásának új módszertanáról

A 448/98. EU Tanácsi rendelet és az 1889/02. EU Bizottsági határozat új módszer kötelező bevezetését írja elő a pénzügyi közvetítői szolgáltatások közvetetten mért díjának (angol rövidítéssel a FISIM-nek) elszámolására. A FISIM a pénzügyi szolgáltatások azon részét méri, aminek díja közvetett módon, a kamatokban jelenik meg.

A módszertani változás egyrészt kis mértékben érintette a FISIM kibocsátás értékét, másrészt a felhasználás elszámolásánál az eddigi egyösszegű folyó termelőfelhasználásként történő figyelembevétel helyett a felhasználó ágazatokra, illetve szektorokra bontva kell kezelni. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a FISIM végső fogyasztási célú felhasználása - az eddigiekkel szemben - nem csökkenti a hozzáadott értéket, illetve a GDP-t. Más szóval a FISIM végső fogyasztásra elszámolt része a korábbiakhoz képest megnöveli a GDP-t. A végső fogyasztási célú FISIM legjelen-tősebb tétele a háztartási szektorra esik, azon belül is viszonylag magas a nagy kamatrésű lakossági hitelekre jutó FISIM aránya. Miután Magyarországon az elmúlt években a lakossági hitelek állománya dinamikusan nőtt, ezért az új módszertan bevezetése a GDP-nek nem csupán a folyó áras értékét növeli, hanem - ezekben az években - a növekedés indexét is néhány tized százalékponttal megemeli.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm