256-nál megnyugvó forint, jelentős hozamemelkedések - nyomás a piacra

Pénzcentrum
2005. december 8. 17:26

A forint a reggeli fokozott gyengülés nyomán átmenetileg a 256-os szint fölé került az euróval szemben, majd kisebb visszaerősödés után a 255.50-256-os sávban "nyugodott meg". Az állampapírok másodpiacán erőteljes hozamemelkedés volt a jellemző, elsősorban a 3-10 éves szegmensben, a tegnap kora esti jegyzésekhez képest 16:56-kor 12-17 bp-tal jártak magasabban a hozamok. A mai gyengülés a keddi Fitch-leminősítés utóhatásán túl az ÁKK finanszírozási tervének kedvezőtlen üzenetével is összefüggésben áll.

eurhufcomp
eurhufcomp

Az ÁKK által közzétett jövő évi finanszírozási tervezet (nem váratlanul) azt vetíti előre, hogy mintegy 65%-kal emelkedhet idénhez képest a nettó forintkötvény-kibocsátás, míg a devizában denominált adósságpapírok nettó kibocsátása 38%-kal csökken. (A bruttó forintkibocsátás 12%-kal 6622 milliárd forintra nő.) A jelentős mértékű kínálatnövekedés a forintpapírokból erőteljes nyomást helyez jelenleg a kötvénypiacra (árcsökkenés, azaz hozamemelkedés).

2005.12.08 15:03
Jelentősen csökken a deviza-, több mint 60%-kal nő a nettó forintkibocsátás jövőre (2.)

Eddig ÁKK a diszkont-kincstárjegyekből nettó értelemben nem hajtott végre kibocsátást (az aukciókon bevont forrásokkal csupán a lejáró állományokat törlesztették), most azonban nettó értelemben is kibocsátást tervez a szervezet. Mivel a piac fokozottan pesszimista a jövő évi költségvetési helyzettel kapcsolatban, ezért várhatóan vonakszik majd hosszú távra finanszírozni azt (nagyobb duration miatt fokozott kockázatok, ezért visszafogott kereslet és magasabb elvárt hozamok az aukciókon).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állam azonban a magasabb hozamfizetések elkerülése érdekében inkább igyekszik visszafogni a hosszabb futamidejű kibocsátásokat, mellyel párhuzamosan "megnyomja" a diszkont-kincstárjegyek és a középlejáratú papírok kibocsátását. Ezért látszik fokozott hozamemelkedés a hozamgörbe középső szegmensében. A jövőbeli szűkebb hosszúlejáratú papírkínálat lehet az oka annak, hogy a 15 éves referencia-hozam a tegnap kora esti szinthez képest mostanra mérsékelten csökkent (vételi nyomás miatt emelkedő árfolyam, csökkenő hozamszint).

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08