28 °C Budapest

256-nál megnyugvó forint, jelentős hozamemelkedések - nyomás a piacra

Pénzcentrum
2005. december 8. 17:26

A forint a reggeli fokozott gyengülés nyomán átmenetileg a 256-os szint fölé került az euróval szemben, majd kisebb visszaerősödés után a 255.50-256-os sávban "nyugodott meg". Az állampapírok másodpiacán erőteljes hozamemelkedés volt a jellemző, elsősorban a 3-10 éves szegmensben, a tegnap kora esti jegyzésekhez képest 16:56-kor 12-17 bp-tal jártak magasabban a hozamok. A mai gyengülés a keddi Fitch-leminősítés utóhatásán túl az ÁKK finanszírozási tervének kedvezőtlen üzenetével is összefüggésben áll.

eurhufcomp
eurhufcomp

Az ÁKK által közzétett jövő évi finanszírozási tervezet (nem váratlanul) azt vetíti előre, hogy mintegy 65%-kal emelkedhet idénhez képest a nettó forintkötvény-kibocsátás, míg a devizában denominált adósságpapírok nettó kibocsátása 38%-kal csökken. (A bruttó forintkibocsátás 12%-kal 6622 milliárd forintra nő.) A jelentős mértékű kínálatnövekedés a forintpapírokból erőteljes nyomást helyez jelenleg a kötvénypiacra (árcsökkenés, azaz hozamemelkedés).

2005.12.08 15:03
Jelentősen csökken a deviza-, több mint 60%-kal nő a nettó forintkibocsátás jövőre (2.)

Eddig ÁKK a diszkont-kincstárjegyekből nettó értelemben nem hajtott végre kibocsátást (az aukciókon bevont forrásokkal csupán a lejáró állományokat törlesztették), most azonban nettó értelemben is kibocsátást tervez a szervezet. Mivel a piac fokozottan pesszimista a jövő évi költségvetési helyzettel kapcsolatban, ezért várhatóan vonakszik majd hosszú távra finanszírozni azt (nagyobb duration miatt fokozott kockázatok, ezért visszafogott kereslet és magasabb elvárt hozamok az aukciókon).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állam azonban a magasabb hozamfizetések elkerülése érdekében inkább igyekszik visszafogni a hosszabb futamidejű kibocsátásokat, mellyel párhuzamosan "megnyomja" a diszkont-kincstárjegyek és a középlejáratú papírok kibocsátását. Ezért látszik fokozott hozamemelkedés a hozamgörbe középső szegmensében. A jövőbeli szűkebb hosszúlejáratú papírkínálat lehet az oka annak, hogy a 15 éves referencia-hozam a tegnap kora esti szinthez képest mostanra mérsékelten csökkent (vételi nyomás miatt emelkedő árfolyam, csökkenő hozamszint).

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?