-2 °C Budapest

256-nál megnyugvó forint, jelentős hozamemelkedések - nyomás a piacra

Pénzcentrum
2005. december 8. 17:26

A forint a reggeli fokozott gyengülés nyomán átmenetileg a 256-os szint fölé került az euróval szemben, majd kisebb visszaerősödés után a 255.50-256-os sávban "nyugodott meg". Az állampapírok másodpiacán erőteljes hozamemelkedés volt a jellemző, elsősorban a 3-10 éves szegmensben, a tegnap kora esti jegyzésekhez képest 16:56-kor 12-17 bp-tal jártak magasabban a hozamok. A mai gyengülés a keddi Fitch-leminősítés utóhatásán túl az ÁKK finanszírozási tervének kedvezőtlen üzenetével is összefüggésben áll.

eurhufcomp
eurhufcomp

Az ÁKK által közzétett jövő évi finanszírozási tervezet (nem váratlanul) azt vetíti előre, hogy mintegy 65%-kal emelkedhet idénhez képest a nettó forintkötvény-kibocsátás, míg a devizában denominált adósságpapírok nettó kibocsátása 38%-kal csökken. (A bruttó forintkibocsátás 12%-kal 6622 milliárd forintra nő.) A jelentős mértékű kínálatnövekedés a forintpapírokból erőteljes nyomást helyez jelenleg a kötvénypiacra (árcsökkenés, azaz hozamemelkedés).

2005.12.08 15:03
Jelentősen csökken a deviza-, több mint 60%-kal nő a nettó forintkibocsátás jövőre (2.)

Eddig ÁKK a diszkont-kincstárjegyekből nettó értelemben nem hajtott végre kibocsátást (az aukciókon bevont forrásokkal csupán a lejáró állományokat törlesztették), most azonban nettó értelemben is kibocsátást tervez a szervezet. Mivel a piac fokozottan pesszimista a jövő évi költségvetési helyzettel kapcsolatban, ezért várhatóan vonakszik majd hosszú távra finanszírozni azt (nagyobb duration miatt fokozott kockázatok, ezért visszafogott kereslet és magasabb elvárt hozamok az aukciókon).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az állam azonban a magasabb hozamfizetések elkerülése érdekében inkább igyekszik visszafogni a hosszabb futamidejű kibocsátásokat, mellyel párhuzamosan "megnyomja" a diszkont-kincstárjegyek és a középlejáratú papírok kibocsátását. Ezért látszik fokozott hozamemelkedés a hozamgörbe középső szegmensében. A jövőbeli szűkebb hosszúlejáratú papírkínálat lehet az oka annak, hogy a 15 éves referencia-hozam a tegnap kora esti szinthez képest mostanra mérsékelten csökkent (vételi nyomás miatt emelkedő árfolyam, csökkenő hozamszint).

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm