32 °C Budapest

Lesújtó vélemény az IMF-től: komoly a helyzet (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 19:47

A Magyarországon tartózkodó IMF tárgyalódelegáció a szokásos gazdaságpolitikai konzultációk után kiadott egy előzetes megállapítás-csomagot, mely igencsak lesújtó képet rajzol a magyar költségvetési politikáról. Az IMF szakértői szerint nagymértékű kiadáscsökkentésekre van szükség, ezek megtételét már nem lehet tovább halogatni. Emellett leszögezik, hogy az idei államháztartási hiánycél nem

A Magyarországon tartózkodó IMF tárgyalódelegáció a szokásos gazdaságpolitikai konzultációk után kiadott egy előzetes megállapítás-csomagot, mely igencsak lesújtó képet rajzol a magyar költségvetési politikáról. Az IMF szakértői szerint nagymértékű kiadáscsökkentésekre van szükség, ezek megtételét már nem lehet tovább halogatni. Emellett leszögezik, hogy az idei államháztartási hiánycél nem tartható, míg a jövő évi kiadáscsökkentő intézkedések nincsenek összhangban a helyzet komolyságával.

A valutaalap szakértői szerint fontos lenne egy reális költségvetési pályának a megállapítása a Konvergencia Programhoz és az euró bevezetéséhez. Különösen fontos lenne a reális célokon nyugvó nyílt kommunikáció, és nagyobb átláthatóság kell a költségvetés terén. Az IMF szerint a költségvetési előirányzatok független átvizsgálása növelné a felelősségre-vonhatóságot, pl. az Állami Számvevőszék által. A szervezet szakértői szerint összességében megfelelőnek tűnik a magyar kamatpolitika, a piacok jelenleg a kitűzött célokkal nem konzisztens mértékű kamatcsökkentésekre számítanak.


2005.09.21 18:56
IMF: engedjük szabadon lebegni a forintot - a kormány nem "tágít"! (2.)
Az IMF elismeri Magyarországnak az elmúlt években mutatott teljesítményét, de felhívja a figyelmet arra, hogy "Magyarország előkelő teljesítményű gazdaságból az EU új tagországai között a lassabban növekvő gazdaságok csoportjába lépett vissza". Ennek okaként megjegyezi, hogy "az elmúlt években jelentős gazdaságpolitikai hiányosságok voltak, ide sorolható a költségvetés kiszámíthatóságának hiánya, valamint a tartósan magas költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány." Majd a dokumentum megjegyzi, hogy "a kedvező nemzetközi pénzpiaci környezet biztosította a deficitek finanszírozását. A magyar valuta kockázati prémiuma azonban a régió valutáihoz képest tartósan magas. A 2005-ös költségvetési hiánycél várható nem teljesülése miatt, illetve 2006 jelentős kihívásaival az országot fenyegető kockázatok erősödtek."

A valutaalap szakértői szerint az utóbbi időszakban a magyar gazdaság szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált, majd megjegyzik, hogy "a GDP növekedését a nyersolajár emelkedése, az euró-övezet elhúzódó gyenge teljesítménye, illetve a minimálbér tervezett emelése veszélyeztetheti. A szervezet várakozásai szerint az idei évben a magyar gazdaság 3.4%-kal, míg jövőre 3.6%-kal nőhet (mindkét adat kissé elmarad a legtöbb friss elemzői prognózisban megfogalmazottól). A folyó fizetési mérleg idei hiánya várhatóan a GDP 8%-át érheti el. "A folyó fizetési mérleg hiány finanszírozását segítik az egyre szélesebb körben elérhető EU-források, ugyanakkor azonban a finanszírozás alapvetően a befektetőknek a magyar gazdaság jövőjébe vetett bizalmától függ.

Az IMF szerint mivel a magánszektornak újonnan nyújtott nettó belföldi hitelezés szinte teljes egészében külföldi valutában történik, "így egy esetleges árfolyam korrekció fokozott veszélyforrást jelent a gazdaságra nézve. A szilárd alapokon nyugvó pénzügyi rendszer azonban képes az ilyen jellegű korrekciókat kivédeni."


Az IMF szerint a költségvetési fegyelem folyamatos hanyatlására világít rá három tényező is:

1. "a statisztikai mutatók felülvizsgálata kiderítette, hogy a 2004-es költségvetési konszolidáció az eredetileg gondoltnál kisebb volt"

2. "a nehéz politikai környezetet tükrözve, még a 2004-es szerény ütemű költségvetési reform sem folytatódott 2005-ben, és a súlypont, szerencsétlen módon, elszámolástechnikai intézkedésekre tolódott a költségvetési célok elérése érdekében. Júniusban megerősítést nyert ez a hangsúlyeltolódás az év elejei elcsúszások korrigálására. Ennek ellenére a Konvergencia Program 2005-ös költségvetési célkitűzése nem fog teljesülni, különösen, mivel az Eurostat a közelmúltban elutasította a célkitűzés elérését szolgálni hivatott elszámolástechnikai megközelítést. A költségvetés pozitív keresleti hatásának visszafogása, melyet közvetlenül nem befolyásol az Eurostat döntése, alapvetően a decemberre tervezett szokatlanul nagy aktívum megvalósulásától függ"

3. "a bejelentett, a GDP 1.5%-ának megfelelő mértékű kiadás visszafogást javasló 2006-os költségvetési elképzelések úgy tűnik, nem a komolyságának megfelelően kezelik a problémát, sem a konszolidáció mértékét illetően, sem pedig a javasolt kiigazítás minősége tekintetében"

A tárgyalódelegáció megítélése szerint "kellő mértékben ambiciózus és tudatosan átláthatóra tervezett költségvetési keretrendszert kell újra felállítani, még akkor is, ha ez politikailag nehéz" (pl. jövő évi választások közeledte, amely a költségvetésen keresztül kedvezőtlen fordulatot hozhat az adósságállomány alakulásában).

Az IMF szakértői szerint ahhoz, hogy egy tartós és hiteles konszolidációt célzó új stratégiát tudjunk lefektetni, nagymértékű kiadáscsökkentésre van szükség, részben amiatt, hogy megteremtsük a tervezett adócsökkentés feltételeit.

Csökkenjen az adómentesség

A konkrét lépések "vizére evezve" a szervezet szakértői szerint bátor lépéseket kell tenni a közkiadások kordába szorítása és racionalizálása érdekében a közalkalmazottak körében, az egészségügyben, oktatásban, nyugdíjrendszerben, a lakástámogatási rendszerben és a vállalati támogatások területén is. A nemrég bejelentett 5 éves adócsomaggal kapcsolatban az IMF szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az bár "beruházás és növekedés ösztönző lehet, ha azonban nem kíséri egyidejű kiadáscsökkentés az egyenleg semlegesség elérése érdekében, akkor könnyen rossz lehet az időzítése". A további adóreform elképzeléseket átfogó elemzésekre kell alapozni a hosszú távú eredmények biztosítása érdekében - olvasható a dokumentumban.

Az IMF szerint "a legsürgősebb teendő az adómentességek csökkentése az adóalap szélesítése érdekében. Ennek fontos első lépése az adókiadások számbavétele, amely felméri a jelenlegi adómentességek miatti összes bevételkiesést."

A delegáció üdvözli az Eurostat döntését, "amellyel felfedte a deficit csökkentését célzó azon elszámolástechnikai intézkedéseket, amelyek járványossá váltak." ... "Aggodalomra ad okot a belső ellenőrzési rendszer korlátozott hatékonysága a deficit kordában tartásában. A költségvetési előirányzatok független átvizsgálása növelné a felelősségrevonhatóságot, például az Állami Számvevőszék által, amennyiben ennek a hivatalnak a hatáskörét megfelelően kiszélesítenék."

Az IMF javaslata szerint "a különböző állami és magánszektor társulások (Public Private Partnerships) teljeskörű elszámolása, amely egy olyan naprakész bázisra alapozna, melyből megállapítható ezek működésének állapota és a kormány közvetlen és garanciális kötelezettségvállalása, mára nélkülözhetetlenné vált." Ezeken túlmenően a valutaapa szerint "sürgősen szükség van a nominális korlát nélküli kiadási előirányzatok megbecslésére és irányítására alkalmas rendszerre. Hasonlóképpen, a költségvetési tartalék előirányzatot csak abban az esetben kellene felszabadítani, ha az egyértelműen összhangban van a kiadási prioritásokkal."Az IMF delegációjának megítélése szerint "összességében megfelelőnek tűnik a kamatpolitika. Mivel az ÁFA csökkentés miatt a 2006-os inflációs rátában bekövetkező visszaesés várhatóan csak átmeneti lesz, a további kamatcsökkentéseket a 2007-re vonatkozó inflációs előrejelzéseknek kellene vezérelni. A hatóságok tisztában vannak ezzel - mint azt az inflációs célkövetésre kidolgozott új, 5-8 negyedévre előre tervező középtávú rendszer bevezetése is bizonyítja.

Ezzel szemben a piacok kamatcsökkentési várakozásai sokkal erősebbek, elvárják, hogy a 2006-os átmeneti infláció csökkenéshez igazodjon a kamatpolitika. Az infláció csökkenés folyamata folytatódhat ugyan, de ezt előre feltételezni nem lehet. A további kamatcsökkentésnek az inflációs előrejelzések és várakozások középtávú alakulásából kell kiindulnia."

Zárszó

"A magyar gazdaságnak számos igazi erőssége van. Következetes és kiszámítható gazdaságpolitika révén ezek az erősségek fokozhatók. A most meghozott döntések fogják eldönteni, hogy a lehetőségek teljes mértékben kihasználásra kerülnek-e. A delegáció a legjobbakat kívánja a hatóságoknak a törekvéseikben, és köszönetét szeretné kifejezni nekik és még többeknek is a szívélyes vendéglátásért és a nyílt, őszinte hangú megbeszélésekért" - záródik az IMF előzetes megállapításokat tartalmazó dokumentuma.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25