21 °C Budapest

Külföldi eladások a második negyedévben - nem kellett a részvény és a kötvény

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:23

Eladók voltak a külföldiek a második negyedévben az állampapírpiacon. A külföldi befektetők az MNB adatai szerint 44.3 milliárd forint értékben értékesítettek állampapírt, miközben portfóliójukon 36.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 7.5 milliárd forinttal csökkent. A külföldiek szintén nettó eladók voltak a részvénypiacon. Az eladások értéke 15.0 milliárd forintot tett ki, viszont 270.3 milliárd forint árfolyamnyereségük keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására a nem-rezidensek részesedése 0.7 százalékponttal, 77.6%-ra csökkent.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2005. II. negyedévében 9490,5 milliárd forintra (2.7%-kal) emelkedett.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 13,1 milliárd forinttal csökkent, amely kizárólag a lakossági befektetők tényleges eladásának tulajdonítható, hiszen a szektor a portfólióján 5.2 milliárd forint árfolyamnyereséget ért el.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a II. negyedévben - egy éves vásárlás után - nettó állampapír-eladók voltak, 44,3 milliárd forint értékben, miközben portfóliójukon 36.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el.

A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyamértéken 278.8 milliárd forinttal nőtt a II. negyedévben. A szektor állampapír-befektetései a 66.1 milliárd forintnyi árfolyamnyereség következtében is emelkedtek, ugyanakkor a szektor tulajdonában lévő állomány jelentős gyarapodásának fő oka az volt, hogy a pénzügyi vállalatok 212,8 milliárd forint értékű nettó vásárlást hajtottak végre a vizsgált időszakban. A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 139.4 milliárd forinttal emelkedett.

A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - az I. negyedévi 797.7 milliárd forintos növekedés után - a II. negyedévben 380.9 milliárd forinttal (6.4%-kal) tovább emelkedett, és június végén 6307.7 milliárd forintot tett ki.

A háztartások részvényeladása ebben a negyedévben is meghaladta a vásárlások értékét, mégpedig 12.6 milliárd forinttal. A háztartásoknak ugyanakkor 13.2 milliárd forint árfolyamnyeresége keletkezett, így a háztartások részvényállománya összességében emelkedett, igaz, csupán 0,6 milliárd forinttal. Június végén a tőzsdei részvényeknek már csak 3.7%-a volt a háztartások tulajdonában.

A külföldi befektetők - szemben az előző negyedévvel - nettó eladók voltak, pontosan 15.0 milliárd forint értékben, viszont 270.3 milliárd forint árfolyamnyereségük keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására a nem-rezidensek részvényállománya 255.3 milliárd forinttal emelkedett, részesedésük ugyanakkor 0.7 százalékponttal, 77,6%-ra csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénzügyi vállalatok ismét nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, az előző negyedévivel pontosan megegyező, 13,9 milliárd forint értékben.

A nem pénzügyi vállalatok - az előző negyedévhez hasonlóan - nettó vásárlók voltak, ezúttal 41.7 milliárd forint értékben.

A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken a II. negyedévben 1367.2 milliárd forintról 1554.3 milliárd forintra (13.7%-kal) nőtt, miközben az egyes tulajdonosi szektorok részesedése lényegesen nem változott.

A háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya a II. negyedévben piaci értéken számítva 158.5 milliárd forinttal nőtt. A szektor 121.2 milliárd forint értékben bruttó vásárló volt, emellett a lakossági befektetők portfóliójukon 37.2 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el.

A pénzügyi vállalatok összességében 20.7 milliárd forinttal növelték a befektetési jegyek állományát. A biztosítók és nyugdíjpénztárak nettó eladók voltak 1.8 milliárd forint értékben, azonban a tulajdonukban lévő állomány 3.8 milliárd forinttal emelkedett, az ebben az időszakban keletkezett 5.7 milliárd forint árfolyamnyereség hatására.

A nem pénzügyi vállalatok befektetéseinek értéke ebben az időszakban 19.5 milliárd forinttal növekedett

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?