Külföldi eladások a második negyedévben - nem kellett a részvény és a kötvény

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:23

Eladók voltak a külföldiek a második negyedévben az állampapírpiacon. A külföldi befektetők az MNB adatai szerint 44.3 milliárd forint értékben értékesítettek állampapírt, miközben portfóliójukon 36.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 7.5 milliárd forinttal csökkent. A külföldiek szintén nettó eladók voltak a részvénypiacon. Az eladások értéke 15.0 milliárd forintot tett ki, viszont 270.3 milliárd forint árfolyamnyereségük keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására a nem-rezidensek részesedése 0.7 százalékponttal, 77.6%-ra csökkent.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2005. II. negyedévében 9490,5 milliárd forintra (2.7%-kal) emelkedett.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 13,1 milliárd forinttal csökkent, amely kizárólag a lakossági befektetők tényleges eladásának tulajdonítható, hiszen a szektor a portfólióján 5.2 milliárd forint árfolyamnyereséget ért el.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a II. negyedévben - egy éves vásárlás után - nettó állampapír-eladók voltak, 44,3 milliárd forint értékben, miközben portfóliójukon 36.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el.

A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyamértéken 278.8 milliárd forinttal nőtt a II. negyedévben. A szektor állampapír-befektetései a 66.1 milliárd forintnyi árfolyamnyereség következtében is emelkedtek, ugyanakkor a szektor tulajdonában lévő állomány jelentős gyarapodásának fő oka az volt, hogy a pénzügyi vállalatok 212,8 milliárd forint értékű nettó vásárlást hajtottak végre a vizsgált időszakban. A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 139.4 milliárd forinttal emelkedett.

A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - az I. negyedévi 797.7 milliárd forintos növekedés után - a II. negyedévben 380.9 milliárd forinttal (6.4%-kal) tovább emelkedett, és június végén 6307.7 milliárd forintot tett ki.

A háztartások részvényeladása ebben a negyedévben is meghaladta a vásárlások értékét, mégpedig 12.6 milliárd forinttal. A háztartásoknak ugyanakkor 13.2 milliárd forint árfolyamnyeresége keletkezett, így a háztartások részvényállománya összességében emelkedett, igaz, csupán 0,6 milliárd forinttal. Június végén a tőzsdei részvényeknek már csak 3.7%-a volt a háztartások tulajdonában.

A külföldi befektetők - szemben az előző negyedévvel - nettó eladók voltak, pontosan 15.0 milliárd forint értékben, viszont 270.3 milliárd forint árfolyamnyereségük keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására a nem-rezidensek részvényállománya 255.3 milliárd forinttal emelkedett, részesedésük ugyanakkor 0.7 százalékponttal, 77,6%-ra csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénzügyi vállalatok ismét nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, az előző negyedévivel pontosan megegyező, 13,9 milliárd forint értékben.

A nem pénzügyi vállalatok - az előző negyedévhez hasonlóan - nettó vásárlók voltak, ezúttal 41.7 milliárd forint értékben.

A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken a II. negyedévben 1367.2 milliárd forintról 1554.3 milliárd forintra (13.7%-kal) nőtt, miközben az egyes tulajdonosi szektorok részesedése lényegesen nem változott.

A háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya a II. negyedévben piaci értéken számítva 158.5 milliárd forinttal nőtt. A szektor 121.2 milliárd forint értékben bruttó vásárló volt, emellett a lakossági befektetők portfóliójukon 37.2 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el.

A pénzügyi vállalatok összességében 20.7 milliárd forinttal növelték a befektetési jegyek állományát. A biztosítók és nyugdíjpénztárak nettó eladók voltak 1.8 milliárd forint értékben, azonban a tulajdonukban lévő állomány 3.8 milliárd forinttal emelkedett, az ebben az időszakban keletkezett 5.7 milliárd forint árfolyamnyereség hatására.

A nem pénzügyi vállalatok befektetéseinek értéke ebben az időszakban 19.5 milliárd forinttal növekedett

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?