11 °C Budapest

Külföldi eladások a második negyedévben - nem kellett a részvény és a kötvény

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:23

Eladók voltak a külföldiek a második negyedévben az állampapírpiacon. A külföldi befektetők az MNB adatai szerint 44.3 milliárd forint értékben értékesítettek állampapírt, miközben portfóliójukon 36.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 7.5 milliárd forinttal csökkent. A külföldiek szintén nettó eladók voltak a részvénypiacon. Az eladások értéke 15.0 milliárd forintot tett ki, viszont 270.3 milliárd forint árfolyamnyereségük keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására a nem-rezidensek részesedése 0.7 százalékponttal, 77.6%-ra csökkent.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2005. II. negyedévében 9490,5 milliárd forintra (2.7%-kal) emelkedett.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 13,1 milliárd forinttal csökkent, amely kizárólag a lakossági befektetők tényleges eladásának tulajdonítható, hiszen a szektor a portfólióján 5.2 milliárd forint árfolyamnyereséget ért el.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a II. negyedévben - egy éves vásárlás után - nettó állampapír-eladók voltak, 44,3 milliárd forint értékben, miközben portfóliójukon 36.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el.

A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyamértéken 278.8 milliárd forinttal nőtt a II. negyedévben. A szektor állampapír-befektetései a 66.1 milliárd forintnyi árfolyamnyereség következtében is emelkedtek, ugyanakkor a szektor tulajdonában lévő állomány jelentős gyarapodásának fő oka az volt, hogy a pénzügyi vállalatok 212,8 milliárd forint értékű nettó vásárlást hajtottak végre a vizsgált időszakban. A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 139.4 milliárd forinttal emelkedett.

A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - az I. negyedévi 797.7 milliárd forintos növekedés után - a II. negyedévben 380.9 milliárd forinttal (6.4%-kal) tovább emelkedett, és június végén 6307.7 milliárd forintot tett ki.

A háztartások részvényeladása ebben a negyedévben is meghaladta a vásárlások értékét, mégpedig 12.6 milliárd forinttal. A háztartásoknak ugyanakkor 13.2 milliárd forint árfolyamnyeresége keletkezett, így a háztartások részvényállománya összességében emelkedett, igaz, csupán 0,6 milliárd forinttal. Június végén a tőzsdei részvényeknek már csak 3.7%-a volt a háztartások tulajdonában.

A külföldi befektetők - szemben az előző negyedévvel - nettó eladók voltak, pontosan 15.0 milliárd forint értékben, viszont 270.3 milliárd forint árfolyamnyereségük keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására a nem-rezidensek részvényállománya 255.3 milliárd forinttal emelkedett, részesedésük ugyanakkor 0.7 százalékponttal, 77,6%-ra csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzügyi vállalatok ismét nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, az előző negyedévivel pontosan megegyező, 13,9 milliárd forint értékben.

A nem pénzügyi vállalatok - az előző negyedévhez hasonlóan - nettó vásárlók voltak, ezúttal 41.7 milliárd forint értékben.

A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken a II. negyedévben 1367.2 milliárd forintról 1554.3 milliárd forintra (13.7%-kal) nőtt, miközben az egyes tulajdonosi szektorok részesedése lényegesen nem változott.

A háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya a II. negyedévben piaci értéken számítva 158.5 milliárd forinttal nőtt. A szektor 121.2 milliárd forint értékben bruttó vásárló volt, emellett a lakossági befektetők portfóliójukon 37.2 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el.

A pénzügyi vállalatok összességében 20.7 milliárd forinttal növelték a befektetési jegyek állományát. A biztosítók és nyugdíjpénztárak nettó eladók voltak 1.8 milliárd forint értékben, azonban a tulajdonukban lévő állomány 3.8 milliárd forinttal emelkedett, az ebben az időszakban keletkezett 5.7 milliárd forint árfolyamnyereség hatására.

A nem pénzügyi vállalatok befektetéseinek értéke ebben az időszakban 19.5 milliárd forinttal növekedett

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem