Közel 25%-os növekedés az építőiparban - jó a "pálya"

Pénzcentrum
2005. augusztus 19. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2005 júniusában 24.8%-kal nőtt 2004 júniusához képest - közölte a KSH. A termelés az év első hat hónapjában 13.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Júniusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 7.5%-kal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva. A drasztikus növekedés mögött elsősorban az autópályaépítések állnak.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése júniusban 35.3%-kal, évkezdettől 21.9%-kal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető.


Forrás: KSH

Az épületgépészeti szerelés termelése júniusban 7.4%-kal, az év első hat hónapjában 9.4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 0.6%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése júniusban 11.5%-kal, az első hat hónapban 5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésének dinamikus bővülése júniusban is folytatódott, 41%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, évkezdettől számítva 27.3%-os volt a növekedés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya egyötödével volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 3.5%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 27.6%-kal emelkedett. A júniusban kötött szerződések volumene 26.3%-kal maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas értéktől. Ezen belül az épületek építésére 19%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére viszont 51.1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004. júniusban. A jelentős csökkenés oka a 2004. júniusban autópálya-építésekre aláírt szerződések miatti magas bázis volt.

2004 júniusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.2%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 3.6%-kal emelkedtek.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem