Közel 25%-os növekedés az építőiparban - jó a "pálya"

Pénzcentrum
2005. augusztus 19. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2005 júniusában 24.8%-kal nőtt 2004 júniusához képest - közölte a KSH. A termelés az év első hat hónapjában 13.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Júniusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 7.5%-kal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva. A drasztikus növekedés mögött elsősorban az autópályaépítések állnak.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése júniusban 35.3%-kal, évkezdettől 21.9%-kal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető.


Forrás: KSH

Az épületgépészeti szerelés termelése júniusban 7.4%-kal, az év első hat hónapjában 9.4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 0.6%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése júniusban 11.5%-kal, az első hat hónapban 5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésének dinamikus bővülése júniusban is folytatódott, 41%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, évkezdettől számítva 27.3%-os volt a növekedés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya egyötödével volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 3.5%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 27.6%-kal emelkedett. A júniusban kötött szerződések volumene 26.3%-kal maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas értéktől. Ezen belül az épületek építésére 19%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére viszont 51.1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004. júniusban. A jelentős csökkenés oka a 2004. júniusban autópálya-építésekre aláírt szerződések miatti magas bázis volt.

2004 júniusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.2%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 3.6%-kal emelkedtek.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08