35 °C Budapest

Még mindig az USA a leggyorsabb a fejlettek közül

Pénzcentrum
2005. július 29. 14:31

Az elemzői konszenzusnak megfelelően 3.4%-kal nőtt az Egyesült Államok gazdasága az idei második negyedévben. Az első negyedéves növekedés a felülvizsgált statisztika szerint változatlanul 3.8%-on maradt.

eurusdcomp
eurusdcomp
A növekedés szerkezete a második negyedévben kiegyensúlyozottabb volt mint az elsőben. A gazdaság bővüléséhez a lakossági fogyasztás, az üzleti beruházások, a lakásberuházások, a kormányzati kiadások és az export egyaránt hozzájárultak.

A második negyedéves növekedés egyik specialitása a készletállomány csökkenése. A készletek fogyása a nominális növekedésből 2.4%pontot vett el. Az export kiemelkedően jól alakult, 5.8%-kal bővült, ugyanakkor a belső kereslet összességében csak 1.7%-kal nőtt.A belső kereslet növekedésében meghatározó volt a beruházási dinamika gyorsulása.

A viszonylag gyors növekedéssel, de még inkább az olajárak megugrásával kapcsolatosan az infláció is magasabb tartományba mozdult. A FED által is figyelt fogyasztási kiadások indexe (PCE) 2.3%-ról 3.3%-ra emelkedett, ugyanakkor némileg megnyugtató, hogy az ehhez kapcsolódó maginflációs mutató 2.4%-on áll.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében az USA gazdaságának növekedése továbbra is a leggyorsabb a fejlett világban. Az alapanyag- és energiaárak növekedése némileg az inflációs mutatókban is érződik. A FED az utóbbi hónapokban 9 alkalommal emelt kamatot, hogy a gazdaságot a fenntartható növekedési pályára irányítsa illetve ott tartsa. A második negyedéves GDP adat felülvizsgálatának eredménye augusztus 31-re várható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50