25 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

Pénzcentrum
2005. július 13. 14:08

Az elemzői kar júniushoz hasonlóan most is csaknem egységes volt: a portfolio.hu által megkérdezett 18 szakértő közül 17 jövő hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentést vár a Monetáris Tanácstól. Ezzel 6.75%-ra mérséklődne az irányadó ráta. Az év hátralévő részében ezen kívül jellemzően még egy 25 bp-os vágásra számítanak az elemzők (azaz év végére 6.5%-ra mérséklődne az irányadó ráta), de annak időzítéséről már eltérőek a vélemények és nagyban függ a külső piaci környezet változásától is. A forint/euró árfolyam a jelenlegi 247 körüli szintről év végére a válaszok mediánja szerint 252 fölé emelkedhet, ez kb. 2%-os forintgyengülésnek felelne meg.

Szakértők szerint jövő hétfőn az ismét emelkedő infláció ellenére óvatos lépéssel csökkenhet a kamatszint. A KSH adatai szerint júniusban 3.8% volt a pénzromlás üteme a májusi 3.6% után, szemben a várt 3.6%-kal, ugyanakkor a maginfláció 1.9%-ra csökkent a májusi 2.2%-ról. Egyes elemzők lehetőségként megemlítették az 50 bp-os vágást is, de jóval nagyobb esélyt adtak az ennél visszafogottabb vágás bekövetkezésének.

A felmérésben részt vevő szakértők jövő hétfő után jellemzően még egy 25 bp-os kamatcsökkentésre számítanak, ez várhatóan augusztusban, vagy szeptemberben következhet be. Egy szakértő szerint a jövő hétfői vágással idénre már befejeződik a kamatcsökkentési sorozat, míg egy szakértő szerint további három lépésre lehet számítani, jellemzően az őszi hónapokban (6%-os év végi kamatszint).

A kamatlépésekkel párhuzamosan arra is rákérdeztünk, hogy a várható lépés(ek) hogyan befolyásolja (befolyásolják) majd a forint/euró árfolyamot. A szakértők jellemzően csak mérsékelt forintgyengülésre számítanak év végéig, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a külföldi elemzők érdemben pesszimistábbak a forinttal kapcsolatban hazai kollégáiknál. A külföldiek válaszainak mediánja 255, míg a hazaiaknak 251 forint/euró (külföldiek átlag: 256.7, hazai: 250.5). Több neves londoni bankház 260-as, illetve afeletti árfolyamot vár év végére.

A forint gyengülése mögött a csökkenő kamatszint mellett elsősorban a rossz makrogazdasági fundamentumok (magas folyó fizetési mérleg és államháztartási hiány) húzódnak meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?