26 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

Pénzcentrum
2005. július 13. 14:08

Az elemzői kar júniushoz hasonlóan most is csaknem egységes volt: a portfolio.hu által megkérdezett 18 szakértő közül 17 jövő hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentést vár a Monetáris Tanácstól. Ezzel 6.75%-ra mérséklődne az irányadó ráta. Az év hátralévő részében ezen kívül jellemzően még egy 25 bp-os vágásra számítanak az elemzők (azaz év végére 6.5%-ra mérséklődne az irányadó ráta), de annak időzítéséről már eltérőek a vélemények és nagyban függ a külső piaci környezet változásától is. A forint/euró árfolyam a jelenlegi 247 körüli szintről év végére a válaszok mediánja szerint 252 fölé emelkedhet, ez kb. 2%-os forintgyengülésnek felelne meg.

Szakértők szerint jövő hétfőn az ismét emelkedő infláció ellenére óvatos lépéssel csökkenhet a kamatszint. A KSH adatai szerint júniusban 3.8% volt a pénzromlás üteme a májusi 3.6% után, szemben a várt 3.6%-kal, ugyanakkor a maginfláció 1.9%-ra csökkent a májusi 2.2%-ról. Egyes elemzők lehetőségként megemlítették az 50 bp-os vágást is, de jóval nagyobb esélyt adtak az ennél visszafogottabb vágás bekövetkezésének.

A felmérésben részt vevő szakértők jövő hétfő után jellemzően még egy 25 bp-os kamatcsökkentésre számítanak, ez várhatóan augusztusban, vagy szeptemberben következhet be. Egy szakértő szerint a jövő hétfői vágással idénre már befejeződik a kamatcsökkentési sorozat, míg egy szakértő szerint további három lépésre lehet számítani, jellemzően az őszi hónapokban (6%-os év végi kamatszint).

A kamatlépésekkel párhuzamosan arra is rákérdeztünk, hogy a várható lépés(ek) hogyan befolyásolja (befolyásolják) majd a forint/euró árfolyamot. A szakértők jellemzően csak mérsékelt forintgyengülésre számítanak év végéig, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a külföldi elemzők érdemben pesszimistábbak a forinttal kapcsolatban hazai kollégáiknál. A külföldiek válaszainak mediánja 255, míg a hazaiaknak 251 forint/euró (külföldiek átlag: 256.7, hazai: 250.5). Több neves londoni bankház 260-as, illetve afeletti árfolyamot vár év végére.

A forint gyengülése mögött a csökkenő kamatszint mellett elsősorban a rossz makrogazdasági fundamentumok (magas folyó fizetési mérleg és államháztartási hiány) húzódnak meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?