Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

Pénzcentrum
2005. július 13. 14:08

Az elemzői kar júniushoz hasonlóan most is csaknem egységes volt: a portfolio.hu által megkérdezett 18 szakértő közül 17 jövő hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentést vár a Monetáris Tanácstól. Ezzel 6.75%-ra mérséklődne az irányadó ráta. Az év hátralévő részében ezen kívül jellemzően még egy 25 bp-os vágásra számítanak az elemzők (azaz év végére 6.5%-ra mérséklődne az irányadó ráta), de annak időzítéséről már eltérőek a vélemények és nagyban függ a külső piaci környezet változásától is. A forint/euró árfolyam a jelenlegi 247 körüli szintről év végére a válaszok mediánja szerint 252 fölé emelkedhet, ez kb. 2%-os forintgyengülésnek felelne meg.

Szakértők szerint jövő hétfőn az ismét emelkedő infláció ellenére óvatos lépéssel csökkenhet a kamatszint. A KSH adatai szerint júniusban 3.8% volt a pénzromlás üteme a májusi 3.6% után, szemben a várt 3.6%-kal, ugyanakkor a maginfláció 1.9%-ra csökkent a májusi 2.2%-ról. Egyes elemzők lehetőségként megemlítették az 50 bp-os vágást is, de jóval nagyobb esélyt adtak az ennél visszafogottabb vágás bekövetkezésének.

A felmérésben részt vevő szakértők jövő hétfő után jellemzően még egy 25 bp-os kamatcsökkentésre számítanak, ez várhatóan augusztusban, vagy szeptemberben következhet be. Egy szakértő szerint a jövő hétfői vágással idénre már befejeződik a kamatcsökkentési sorozat, míg egy szakértő szerint további három lépésre lehet számítani, jellemzően az őszi hónapokban (6%-os év végi kamatszint).

A kamatlépésekkel párhuzamosan arra is rákérdeztünk, hogy a várható lépés(ek) hogyan befolyásolja (befolyásolják) majd a forint/euró árfolyamot. A szakértők jellemzően csak mérsékelt forintgyengülésre számítanak év végéig, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a külföldi elemzők érdemben pesszimistábbak a forinttal kapcsolatban hazai kollégáiknál. A külföldiek válaszainak mediánja 255, míg a hazaiaknak 251 forint/euró (külföldiek átlag: 256.7, hazai: 250.5). Több neves londoni bankház 260-as, illetve afeletti árfolyamot vár év végére.

A forint gyengülése mögött a csökkenő kamatszint mellett elsősorban a rossz makrogazdasági fundamentumok (magas folyó fizetési mérleg és államháztartási hiány) húzódnak meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem