28 °C Budapest

Globális növekedési kilátások a három évtizedes csúcs után - hogy látják az elemzők?

Pénzcentrum
2005. július 8. 11:47

A tavalyi, az IMF adatai szerint 5.1% után idén várhatóan 4%-kal, míg jövőre 3.9%-kal nőhet a világgazdaság - derül ki a Reuters által július 4-6 között 22 nagybank elemzői megkérdezésével végzett felmérésből. Az IMF legutóbbi, áprilisi prognózisa 4.3%-os idei, illetve 4.4%-os jövő évi növekedési prognózist fogalmazott meg. A tavalyi növekedés három évtizedes csúcsot jelent, az idei mérsékelt növekedési lassulás mögött főbb tényezőkként a kamatemeléseket, az olajárak száguldását, illetve azt kell kiemelni, hogy a gazdasági növekedési ciklus leszálló ágban van.

Fontos megjegyezni, hogy a felmérésben természetesen még nem szerepelhetett a tegnapi londoni támadásoknak a világgazdasági folyamatokra gyakorolt hatásai, melyek nagyságát egyelőre igen nehéz megbecsülni (részletesebben ld. kapcsolódó cikk).

2005.07.07 14:22
Londoni robbantások - lesz globális hatás?

Az idei 4% körüli növekedési prognózis kissé jobb, mint az elmúlt 20 év 3.5%-os átlagos növekedési üteme. A mostani felmérés (melyben a válaszok 2.8% és 4.3% között mozogtak) 4%-os mediánja minimális mértékben tér el a januári felmérés eredményétől. Szakértők szerint a világgazdasági növekedés motorja az Egyesült Államok, illetve Kína lehet (utóbbi 8.8%-kal növekedhet), míg az euró-zóna 1.5%-os növekedéssel "kulloghat".

A szakértők válaszainak mediánja szerint a Brent idei átlagárfolyama 50, míg a WTI átlagárfolyama 52 dollár lehet. Amennyiben a jelenlegi 60 dollár körüli árfolyam tartósabb maradna, akkor az elemzők egy-két tized százalékponttal mérsékelnék a növekedési prognózisaikat, de nem tartják valószínűnek, hogy a magas olajárak recessziót váltanának ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövő évi növekedési kilátások (prognózisok 2.5% és 4.2% között mozogtak) közel megegyeznek az ideiekkel. Egyes szakértők arra számítanak, hogy az euró-zóna növekedése élénkülhet, ami ellensúlyozhatja az Egyesült Államok enyhe lassulását.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem