Globális növekedési kilátások a három évtizedes csúcs után - hogy látják az elemzők?

Pénzcentrum
2005. július 8. 11:47

A tavalyi, az IMF adatai szerint 5.1% után idén várhatóan 4%-kal, míg jövőre 3.9%-kal nőhet a világgazdaság - derül ki a Reuters által július 4-6 között 22 nagybank elemzői megkérdezésével végzett felmérésből. Az IMF legutóbbi, áprilisi prognózisa 4.3%-os idei, illetve 4.4%-os jövő évi növekedési prognózist fogalmazott meg. A tavalyi növekedés három évtizedes csúcsot jelent, az idei mérsékelt növekedési lassulás mögött főbb tényezőkként a kamatemeléseket, az olajárak száguldását, illetve azt kell kiemelni, hogy a gazdasági növekedési ciklus leszálló ágban van.

Fontos megjegyezni, hogy a felmérésben természetesen még nem szerepelhetett a tegnapi londoni támadásoknak a világgazdasági folyamatokra gyakorolt hatásai, melyek nagyságát egyelőre igen nehéz megbecsülni (részletesebben ld. kapcsolódó cikk).

2005.07.07 14:22
Londoni robbantások - lesz globális hatás?

Az idei 4% körüli növekedési prognózis kissé jobb, mint az elmúlt 20 év 3.5%-os átlagos növekedési üteme. A mostani felmérés (melyben a válaszok 2.8% és 4.3% között mozogtak) 4%-os mediánja minimális mértékben tér el a januári felmérés eredményétől. Szakértők szerint a világgazdasági növekedés motorja az Egyesült Államok, illetve Kína lehet (utóbbi 8.8%-kal növekedhet), míg az euró-zóna 1.5%-os növekedéssel "kulloghat".

A szakértők válaszainak mediánja szerint a Brent idei átlagárfolyama 50, míg a WTI átlagárfolyama 52 dollár lehet. Amennyiben a jelenlegi 60 dollár körüli árfolyam tartósabb maradna, akkor az elemzők egy-két tized százalékponttal mérsékelnék a növekedési prognózisaikat, de nem tartják valószínűnek, hogy a magas olajárak recessziót váltanának ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövő évi növekedési kilátások (prognózisok 2.5% és 4.2% között mozogtak) közel megegyeznek az ideiekkel. Egyes szakértők arra számítanak, hogy az euró-zóna növekedése élénkülhet, ami ellensúlyozhatja az Egyesült Államok enyhe lassulását.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?