27 °C Budapest

Javul a külső egyensúly - nő a munkanélküliség (GKI)

Pénzcentrum
2005. július 4. 07:00

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2005-ben az I. negyedévihez képest kissé élénkül, fejlődése azonban elmarad a tavalyitól. Az infláció idén már nem csökken tovább. A reálkeresetek dinamikusan, s a lakosság megtakarításai is a korábbinál sokkal jobban nőnek. A külső egyensúly javul.


A magyar gazdaság az I. negyedévi lassulás után már dinamikusabban fejlődik. Áprilisban csaknem 9%-kal bővült az ipari, 20%-kal az építőipari termelés volumene. Az iparon belül különösen gyorsan fejlődött a híradástechnikai és járműgyártó ágazat. Jelentősen csökkent viszont a textil- és az élelmiszeripar termelése. Az építőiparon belül áprilisban is döntően az autópálya-építéssel összefüggő tevékenységek bővültek.

Az első négy hónapban az ipar exportja 5.1%-kal, belföldi értékesítése 3.2%-kal haladta meg az előző évit. A kivitelen belül a fogyasztási cikkek eladása, a belföldi értékesítésen belül a beruházási javak és továbbfelhasználásra termelő ágazatok tevékenysége bővült jelentősen.

Az export és belföldi értékesítés közötti olló a szokásosnál sokkal kisebb. A teljes külkereskedelmi termékforgalmon belül az export sokkal, csaknem 7 százalékponttal gyorsabban bővült, mint az import. Ebben a konjunktúra lanyhulása mellett a kiskereskedelmi forgalom lassulásának - a személygépkocsi-forgalom első négyhavi csökkenésének - is szerepe volt.

A foglalkoztatottak száma az év elején lényegében stagnált, a versenyszférában emelkedett, a költségvetésiben csökkent. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1.4 százalékponttal, 7.2%-ra emelkedett, s hónapok óta stagnál, miközben szezonálisan némi mérséklődés lenne indokolt. Az év hátralevő részében némi csökkenés valószínű, azonban az utolsó negyedévi 6.8%-os éves átlag így is magasabb lesz a tavalyi 6.3%-nál, bár továbbra is jobb az EU átlagánál.

Áprilisban a versenyszektorban dolgozók bruttó keresete 6,4, a költségvetési szektorban alkalmazottaké 6.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év egészében a versenyszférában 7%-os, a költségvetési területen 9.5-10%-os emelkedés várható. (Ez utóbbi a tavalyról az idei évre áttolt 13. havi bérek kifizetését figyelmen kívül hagyva 8% körül lesz.) Idén a reálkeresetek 5%-kal bővülnek.

Az infláció az év eleji nagy csökkenés után némi hullámzás mellett stagnál. Éves átlagban 3,8% körüli áremelkedés várható. A márciusban rendkívül erős forint átmenetileg mintegy 5%-kal gyengült, júniusban azonban ismét jelentősen erősödött. A jegybanki alapkamat júniusban 7%-ra csökkent,az év során további, 0.5%-os kamatcsökkentés valószínű.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya kissé javult, főleg az áruforgalmi deficit csökkent. Nőtt a beáramló külföldi működőtőke, de a magyar tőkeexport is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM