8 °C Budapest

Javul a külső egyensúly - nő a munkanélküliség (GKI)

Pénzcentrum
2005. július 4. 07:00

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2005-ben az I. negyedévihez képest kissé élénkül, fejlődése azonban elmarad a tavalyitól. Az infláció idén már nem csökken tovább. A reálkeresetek dinamikusan, s a lakosság megtakarításai is a korábbinál sokkal jobban nőnek. A külső egyensúly javul.


A magyar gazdaság az I. negyedévi lassulás után már dinamikusabban fejlődik. Áprilisban csaknem 9%-kal bővült az ipari, 20%-kal az építőipari termelés volumene. Az iparon belül különösen gyorsan fejlődött a híradástechnikai és járműgyártó ágazat. Jelentősen csökkent viszont a textil- és az élelmiszeripar termelése. Az építőiparon belül áprilisban is döntően az autópálya-építéssel összefüggő tevékenységek bővültek.

Az első négy hónapban az ipar exportja 5.1%-kal, belföldi értékesítése 3.2%-kal haladta meg az előző évit. A kivitelen belül a fogyasztási cikkek eladása, a belföldi értékesítésen belül a beruházási javak és továbbfelhasználásra termelő ágazatok tevékenysége bővült jelentősen.

Az export és belföldi értékesítés közötti olló a szokásosnál sokkal kisebb. A teljes külkereskedelmi termékforgalmon belül az export sokkal, csaknem 7 százalékponttal gyorsabban bővült, mint az import. Ebben a konjunktúra lanyhulása mellett a kiskereskedelmi forgalom lassulásának - a személygépkocsi-forgalom első négyhavi csökkenésének - is szerepe volt.

A foglalkoztatottak száma az év elején lényegében stagnált, a versenyszférában emelkedett, a költségvetésiben csökkent. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1.4 százalékponttal, 7.2%-ra emelkedett, s hónapok óta stagnál, miközben szezonálisan némi mérséklődés lenne indokolt. Az év hátralevő részében némi csökkenés valószínű, azonban az utolsó negyedévi 6.8%-os éves átlag így is magasabb lesz a tavalyi 6.3%-nál, bár továbbra is jobb az EU átlagánál.

Áprilisban a versenyszektorban dolgozók bruttó keresete 6,4, a költségvetési szektorban alkalmazottaké 6.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év egészében a versenyszférában 7%-os, a költségvetési területen 9.5-10%-os emelkedés várható. (Ez utóbbi a tavalyról az idei évre áttolt 13. havi bérek kifizetését figyelmen kívül hagyva 8% körül lesz.) Idén a reálkeresetek 5%-kal bővülnek.

Az infláció az év eleji nagy csökkenés után némi hullámzás mellett stagnál. Éves átlagban 3,8% körüli áremelkedés várható. A márciusban rendkívül erős forint átmenetileg mintegy 5%-kal gyengült, júniusban azonban ismét jelentősen erősödött. A jegybanki alapkamat júniusban 7%-ra csökkent,az év során további, 0.5%-os kamatcsökkentés valószínű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya kissé javult, főleg az áruforgalmi deficit csökkent. Nőtt a beáramló külföldi működőtőke, de a magyar tőkeexport is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem