33 °C Budapest

Adócsomag és konvergencia-program: egyre komolyabb veszély az elcsúszásra - piaci reakciók

Pénzcentrum
2005. június 27. 14:58

A miniszterelnök mai bejelentése szerint az adóváltoztatásoknak a 2006-os költségvetési bevételekre nettó 194 milliárdos, 2007-re mintegy 215 milliárdos, míg 2008-ra 120 milliárd forintos negatív hatása lesz. A tavaly decemberi konvergencia-program nominális GDP-prognózisai alapján ez 2006-ban és 2007-ben 0.8%-pontos, míg 2008-ban 0.4%-pontos államháztartási egyenlegromlást vetít előre. Gyurcsány azt is jelezte, hogy 2008-ra a gyorsabb gazdasági növekedés, illetve az államháztartási átalakítások miatt az átmenetileg módosuló deficitpálya visszatér a konvergencia-programban foglaltakhoz, tehát nem módosul az euróbevezetési pálya. A minisztériumok kiadásait - részletek ismertetése nélkül - jövőre, azaz a választási évben 200-250 milliárd forinttal tervezi csökkenteni a kormány, hogy ellensúlyozza a tervezett 194 milliárdos az adóbevételi kiesést. A további évekre ilyen tervek egyelőre nem ismeretesek. Számításaink az eddigi adatok alapján azt mutatják, hogy az átmeneti hiánynövekedés hatása 2008-ra valóban eltűnhet, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján a csak átmenetileg módosuló államháztartási hiány-koncepció megítélésünk szerint meglehetősen gyenge lábakon áll. Ez mindenképpen fokozott aggodalomra adhat okot, ha a kiadási oldalon nem történnek további érdemi lefaragások.Az euró 2010-es bevezethetőségéhez a szükséges kritériumoknak legkésőbb 2008-ban kellene megfelelnünk, így látható, hogy a "hajrá" utolsó éveire esik a mostani adóváltoztatások kedvezőtlen költségvetési hatása.

Az adóváltoztatások a kormány számításai alapján érdemi nettó hatással lesznek az államháztartás egyensúlyi pozíciójára a következő években, melyek ellensúlyozására jövőre a minisztériumok büdzséjének lefaragását irányozza elő Gyurcsány. Az adócsökkentési lépések hatásainak konkrét számszerűsítése mellett azonban a 200-250 milliárdos viszonylag tág határ egyelőre nem tűnik túl határozottnak (háttérszámításokal alátámasztottnak).

A miniszterelnök a mai adóbejelentések mellett utalt rá, hogy reményei szerint a forintot 2010-ben felváltja az euró, így úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is tartani szándékozik a céldátumot. A konvergencia-pálya ilyen mértékű (átmenetire tervezett) kedvezőtlen irányba történő módosítása azonban jelentősen emeli a 2010-es euróbevezetés csúszásának valószínűségét. Erre több külföldi intézet mellett egyre gyakrabban a Magyar Nemzeti Bank is felhívja a figyelmet.

Az alábbi táblázat első sorában GDP-arányosan bemutattuk a kormány konvergencia-programjában számszerűsített teljes államháztartásra vetített deficitterveit, a második a nyugdíjreform mértékét, míg a harmadik a hivatalosan kommunikált GDP-arányos államháztartási hiányt szemlélteti. A negyedik sorban az igazán lényeges korrigált deficitadatok szerepelnek. Az Eurostat engedélye alapján ugyanis a nyugdíjreform hatását nem teljes mértékben, hanem degresszív módon vehetjük figyelembe a deficit kiszámításánál (2005-ben 100%, 2006-ban 80%, 2007-ben 60%, 2008-ban 40%, 2009-ben 20%).


Az ötödik sorban a 0.8%-pontos, illetve 0.4%-pontos deficitrontó hatásokat vezettük át, majd a hatodik sorban - további kiadáscsökkentő lépések ismeretének hiányában - csak a jövő évi tervezett lefaragás mértéke szerepel. Az ötödik és hatodik sorok egyenlegre gyakorolt hatását mutatja a hetedik sor, melyből levontuk a nyugdíjreform hatásait (0.9%, illetve 1%-pont), végül a nyolcadik sorban van a lényeg: a degresszív módon történő nyugdíjkorrekció alapján a jelenlegi helyzetben egyelőre úgy tűnik, hogy 2008-ban GDP-arányosan 2.8%-os lenne az államháztartás hiánya, szemben az eredeti program alapján levezethető 2.4%-kal. Mint jól tudjuk, a maastrichti kritériumrendszerben 3% szerepel. Amint a bevezetőben már jeleztük, a deficitszámok tarthatóságával kapcsolatban inkább a szkeptikusok oldalára helyezkednénk.

Piaci reakciók

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz rövid idő alatt mintegy egy forinttal gyengült az euróhoz képest a bejelentések után, és az utóbbi percekben újabb gyengülési hullám mutatkozik (248 feletti árfolyam, ebben szerepe lehet régiós hatásoknak is).

A piac természetesen különösen érzékenyen kezeli a magyar konvergencia-folyamattal kapcsolatos fejleményeket (pl. államháztartási helyzet). A DrKW mai elemzése szerint a bejelentések hatására egyre inkább nőtt a valószínűsége, hogy csak 2012-2013-ban kerül sor a forint euróval történő felváltására.

2005.06.27 14:02
Londoni kritika Gyurcsány adócsomagjára: se kecske, se káposzta

A ma bejelentett adóváltoztatások veszélye a konvergencia-folyamatra abban áll, hogy a már eddig is feszítettnek tűnő fiskális konszolidációs ütemet tovább kell feszíteni, hogy kompenzálni lehessen a kiaső adóbevételek hatásait. Az euróbevezetési csúszás fokozódó valószínűsége megerősítheti a korábbi vészjósló hangokat a forinttal és a magyar állampapír-piaci kilátásokkal kapcsolatban. Erre utalhat a mostani forintgyengülés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?