11 °C Budapest

Adócsomag és konvergencia-program: egyre komolyabb veszély az elcsúszásra - piaci reakciók

Pénzcentrum
2005. június 27. 14:58

A miniszterelnök mai bejelentése szerint az adóváltoztatásoknak a 2006-os költségvetési bevételekre nettó 194 milliárdos, 2007-re mintegy 215 milliárdos, míg 2008-ra 120 milliárd forintos negatív hatása lesz. A tavaly decemberi konvergencia-program nominális GDP-prognózisai alapján ez 2006-ban és 2007-ben 0.8%-pontos, míg 2008-ban 0.4%-pontos államháztartási egyenlegromlást vetít előre. Gyurcsány azt is jelezte, hogy 2008-ra a gyorsabb gazdasági növekedés, illetve az államháztartási átalakítások miatt az átmenetileg módosuló deficitpálya visszatér a konvergencia-programban foglaltakhoz, tehát nem módosul az euróbevezetési pálya. A minisztériumok kiadásait - részletek ismertetése nélkül - jövőre, azaz a választási évben 200-250 milliárd forinttal tervezi csökkenteni a kormány, hogy ellensúlyozza a tervezett 194 milliárdos az adóbevételi kiesést. A további évekre ilyen tervek egyelőre nem ismeretesek. Számításaink az eddigi adatok alapján azt mutatják, hogy az átmeneti hiánynövekedés hatása 2008-ra valóban eltűnhet, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján a csak átmenetileg módosuló államháztartási hiány-koncepció megítélésünk szerint meglehetősen gyenge lábakon áll. Ez mindenképpen fokozott aggodalomra adhat okot, ha a kiadási oldalon nem történnek további érdemi lefaragások.



Az euró 2010-es bevezethetőségéhez a szükséges kritériumoknak legkésőbb 2008-ban kellene megfelelnünk, így látható, hogy a "hajrá" utolsó éveire esik a mostani adóváltoztatások kedvezőtlen költségvetési hatása.

Az adóváltoztatások a kormány számításai alapján érdemi nettó hatással lesznek az államháztartás egyensúlyi pozíciójára a következő években, melyek ellensúlyozására jövőre a minisztériumok büdzséjének lefaragását irányozza elő Gyurcsány. Az adócsökkentési lépések hatásainak konkrét számszerűsítése mellett azonban a 200-250 milliárdos viszonylag tág határ egyelőre nem tűnik túl határozottnak (háttérszámításokal alátámasztottnak).

A miniszterelnök a mai adóbejelentések mellett utalt rá, hogy reményei szerint a forintot 2010-ben felváltja az euró, így úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is tartani szándékozik a céldátumot. A konvergencia-pálya ilyen mértékű (átmenetire tervezett) kedvezőtlen irányba történő módosítása azonban jelentősen emeli a 2010-es euróbevezetés csúszásának valószínűségét. Erre több külföldi intézet mellett egyre gyakrabban a Magyar Nemzeti Bank is felhívja a figyelmet.

Az alábbi táblázat első sorában GDP-arányosan bemutattuk a kormány konvergencia-programjában számszerűsített teljes államháztartásra vetített deficitterveit, a második a nyugdíjreform mértékét, míg a harmadik a hivatalosan kommunikált GDP-arányos államháztartási hiányt szemlélteti. A negyedik sorban az igazán lényeges korrigált deficitadatok szerepelnek. Az Eurostat engedélye alapján ugyanis a nyugdíjreform hatását nem teljes mértékben, hanem degresszív módon vehetjük figyelembe a deficit kiszámításánál (2005-ben 100%, 2006-ban 80%, 2007-ben 60%, 2008-ban 40%, 2009-ben 20%).


Az ötödik sorban a 0.8%-pontos, illetve 0.4%-pontos deficitrontó hatásokat vezettük át, majd a hatodik sorban - további kiadáscsökkentő lépések ismeretének hiányában - csak a jövő évi tervezett lefaragás mértéke szerepel. Az ötödik és hatodik sorok egyenlegre gyakorolt hatását mutatja a hetedik sor, melyből levontuk a nyugdíjreform hatásait (0.9%, illetve 1%-pont), végül a nyolcadik sorban van a lényeg: a degresszív módon történő nyugdíjkorrekció alapján a jelenlegi helyzetben egyelőre úgy tűnik, hogy 2008-ban GDP-arányosan 2.8%-os lenne az államháztartás hiánya, szemben az eredeti program alapján levezethető 2.4%-kal. Mint jól tudjuk, a maastrichti kritériumrendszerben 3% szerepel. Amint a bevezetőben már jeleztük, a deficitszámok tarthatóságával kapcsolatban inkább a szkeptikusok oldalára helyezkednénk.

Piaci reakciók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz rövid idő alatt mintegy egy forinttal gyengült az euróhoz képest a bejelentések után, és az utóbbi percekben újabb gyengülési hullám mutatkozik (248 feletti árfolyam, ebben szerepe lehet régiós hatásoknak is).

A piac természetesen különösen érzékenyen kezeli a magyar konvergencia-folyamattal kapcsolatos fejleményeket (pl. államháztartási helyzet). A DrKW mai elemzése szerint a bejelentések hatására egyre inkább nőtt a valószínűsége, hogy csak 2012-2013-ban kerül sor a forint euróval történő felváltására.

2005.06.27 14:02
Londoni kritika Gyurcsány adócsomagjára: se kecske, se káposzta

A ma bejelentett adóváltoztatások veszélye a konvergencia-folyamatra abban áll, hogy a már eddig is feszítettnek tűnő fiskális konszolidációs ütemet tovább kell feszíteni, hogy kompenzálni lehessen a kiaső adóbevételek hatásait. Az euróbevezetési csúszás fokozódó valószínűsége megerősítheti a korábbi vészjósló hangokat a forinttal és a magyar állampapír-piaci kilátásokkal kapcsolatban. Erre utalhat a mostani forintgyengülés.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm