Adócsomag és konvergencia-program: egyre komolyabb veszély az elcsúszásra - piaci reakciók

Pénzcentrum
2005. június 27. 14:58

A miniszterelnök mai bejelentése szerint az adóváltoztatásoknak a 2006-os költségvetési bevételekre nettó 194 milliárdos, 2007-re mintegy 215 milliárdos, míg 2008-ra 120 milliárd forintos negatív hatása lesz. A tavaly decemberi konvergencia-program nominális GDP-prognózisai alapján ez 2006-ban és 2007-ben 0.8%-pontos, míg 2008-ban 0.4%-pontos államháztartási egyenlegromlást vetít előre. Gyurcsány azt is jelezte, hogy 2008-ra a gyorsabb gazdasági növekedés, illetve az államháztartási átalakítások miatt az átmenetileg módosuló deficitpálya visszatér a konvergencia-programban foglaltakhoz, tehát nem módosul az euróbevezetési pálya. A minisztériumok kiadásait - részletek ismertetése nélkül - jövőre, azaz a választási évben 200-250 milliárd forinttal tervezi csökkenteni a kormány, hogy ellensúlyozza a tervezett 194 milliárdos az adóbevételi kiesést. A további évekre ilyen tervek egyelőre nem ismeretesek. Számításaink az eddigi adatok alapján azt mutatják, hogy az átmeneti hiánynövekedés hatása 2008-ra valóban eltűnhet, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján a csak átmenetileg módosuló államháztartási hiány-koncepció megítélésünk szerint meglehetősen gyenge lábakon áll. Ez mindenképpen fokozott aggodalomra adhat okot, ha a kiadási oldalon nem történnek további érdemi lefaragások.Az euró 2010-es bevezethetőségéhez a szükséges kritériumoknak legkésőbb 2008-ban kellene megfelelnünk, így látható, hogy a "hajrá" utolsó éveire esik a mostani adóváltoztatások kedvezőtlen költségvetési hatása.

Az adóváltoztatások a kormány számításai alapján érdemi nettó hatással lesznek az államháztartás egyensúlyi pozíciójára a következő években, melyek ellensúlyozására jövőre a minisztériumok büdzséjének lefaragását irányozza elő Gyurcsány. Az adócsökkentési lépések hatásainak konkrét számszerűsítése mellett azonban a 200-250 milliárdos viszonylag tág határ egyelőre nem tűnik túl határozottnak (háttérszámításokal alátámasztottnak).

A miniszterelnök a mai adóbejelentések mellett utalt rá, hogy reményei szerint a forintot 2010-ben felváltja az euró, így úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is tartani szándékozik a céldátumot. A konvergencia-pálya ilyen mértékű (átmenetire tervezett) kedvezőtlen irányba történő módosítása azonban jelentősen emeli a 2010-es euróbevezetés csúszásának valószínűségét. Erre több külföldi intézet mellett egyre gyakrabban a Magyar Nemzeti Bank is felhívja a figyelmet.

Az alábbi táblázat első sorában GDP-arányosan bemutattuk a kormány konvergencia-programjában számszerűsített teljes államháztartásra vetített deficitterveit, a második a nyugdíjreform mértékét, míg a harmadik a hivatalosan kommunikált GDP-arányos államháztartási hiányt szemlélteti. A negyedik sorban az igazán lényeges korrigált deficitadatok szerepelnek. Az Eurostat engedélye alapján ugyanis a nyugdíjreform hatását nem teljes mértékben, hanem degresszív módon vehetjük figyelembe a deficit kiszámításánál (2005-ben 100%, 2006-ban 80%, 2007-ben 60%, 2008-ban 40%, 2009-ben 20%).


Az ötödik sorban a 0.8%-pontos, illetve 0.4%-pontos deficitrontó hatásokat vezettük át, majd a hatodik sorban - további kiadáscsökkentő lépések ismeretének hiányában - csak a jövő évi tervezett lefaragás mértéke szerepel. Az ötödik és hatodik sorok egyenlegre gyakorolt hatását mutatja a hetedik sor, melyből levontuk a nyugdíjreform hatásait (0.9%, illetve 1%-pont), végül a nyolcadik sorban van a lényeg: a degresszív módon történő nyugdíjkorrekció alapján a jelenlegi helyzetben egyelőre úgy tűnik, hogy 2008-ban GDP-arányosan 2.8%-os lenne az államháztartás hiánya, szemben az eredeti program alapján levezethető 2.4%-kal. Mint jól tudjuk, a maastrichti kritériumrendszerben 3% szerepel. Amint a bevezetőben már jeleztük, a deficitszámok tarthatóságával kapcsolatban inkább a szkeptikusok oldalára helyezkednénk.

Piaci reakciók

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz rövid idő alatt mintegy egy forinttal gyengült az euróhoz képest a bejelentések után, és az utóbbi percekben újabb gyengülési hullám mutatkozik (248 feletti árfolyam, ebben szerepe lehet régiós hatásoknak is).

A piac természetesen különösen érzékenyen kezeli a magyar konvergencia-folyamattal kapcsolatos fejleményeket (pl. államháztartási helyzet). A DrKW mai elemzése szerint a bejelentések hatására egyre inkább nőtt a valószínűsége, hogy csak 2012-2013-ban kerül sor a forint euróval történő felváltására.

2005.06.27 14:02
Londoni kritika Gyurcsány adócsomagjára: se kecske, se káposzta

A ma bejelentett adóváltoztatások veszélye a konvergencia-folyamatra abban áll, hogy a már eddig is feszítettnek tűnő fiskális konszolidációs ütemet tovább kell feszíteni, hogy kompenzálni lehessen a kiaső adóbevételek hatásait. Az euróbevezetési csúszás fokozódó valószínűsége megerősítheti a korábbi vészjósló hangokat a forinttal és a magyar állampapír-piaci kilátásokkal kapcsolatban. Erre utalhat a mostani forintgyengülés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?