26 °C Budapest

A tavalyi ár felébe kerül a burgonya és a búza

Pénzcentrum
2005. április 11. 09:00

14.1%-kal voltak alacsonyabbak a KSH adatai szerint a mezőgazdasági árak idén februárban az egy évvel korábbinál. A növényi és kertészeti termékeknél mintegy 30%-os volt az elmaradás, míg az élő állatoknál és az állati termékeknél 9%-os az árnövekedés. A növényeknél kiemelhető a burgonya mintegy 53%-os áresése és a gabonafélék 44%-os árcsökkenése. A vágósertés 21%-kal drágult, a baromfifélék kb. 5%-kal lettek olcsóbbak.

Az agrártermékek termelői árszintje 2005. január-februárban 13.8%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A növényi termékeknél az árszint 30.3%-kal csökkent, az állati termékeknél 9.5%-kal nőtt. Ugyanilyen összehasonlításban a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 2.9%-kal alacsonyabb volt. Az árváltozások a termelők jövedelmi helyzetét a tavaly január-februárhoz képest 11.2%-kal gyengítették.


A gabonafélék árszintje idén január-februárban 42%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A burgonya termelői ára az idén a tavaly februárinak a felét sem érte el. A zöldségfélék ára 20%-kal, a gyümölcsféléké 13%-kal csökkent a 2004. január-februárihoz képest.


Forrás: AKII

Idén a vágóállatok termelői ára 13%-kal nőtt a tavaly január-februárihoz képest, ezen belül a vágósertésé 25%-kal emelkedett és a vágóbaromfié 1.5%-kal csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Forrás: AKII

2005. január-februárban a takarmányárak 20%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, így az árszínvonal a 2003. január-februári szintre mérséklődött. Csökkent a vetőmagok (9.9%-kal) és a növényvédő szerek ára (2.8%-kal) is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem