8 °C Budapest

EKB és BoE kamatdöntési előzetes - változatlanul maradhatnak a ráták

Pénzcentrum
2005. április 7. 11:16

Ma tartja kamatmeghatározó ülését a Bank of England (BoE) , illetve az Európai Központi Bank (EKB) is. A piaci várakozások egyértelműen azt valószínűsítik, hogy mindkét jegybank változatlanul hagyhatja az irányadó rátáját, így továbbra is 4.75%-os lehet a brit, illetve 2.0%-os az euró-zóna kamatszint. Előbbi bejelentése 13:00-kor, míg utóbbié 13:45-kor várható.

A Bank of England Monetáris Tanácsa a legutóbbi kamatdöntéskor 7:2 arányban a tartásra voksolt (2 tag 25 bp-os emelés mellett érvelt), ami enyhén elbizonytalanította a piacot, de a Reuters által megkérdezett 47 elemző közül egy sem várt kamatváltoztatást a múlt héten.

2005.03.10 14:41
Változatlan maradt a brit kamatszint - politikai tényező lehetne a májusi kamatdöntés

A brit gazdasági folyamatról szóló adatok vegyes képet mutatnak (ingatlanárak, kiskereskedelmi forgalom, infláció), egyes adatok az infláció emelkedésének (azaz kamatemelés szükségességének) irányába mutatnak, míg mások épp ennek ellentettjét vetik fel. Szakértők szerint valószínűtlen, hogy a kamatmeghatározó testületen belül már ma a kamatemelést támogatók kerülnének többsége, inkább a "várjuk meg, hogy mit mutatnak pontosan a folyamatok" hozzáállás lehet a jellemző. Az elkövetkezendő hónapokban így várhatóan még változatlan maradhat a ráta.


Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa még szélesebb elemzői gárda egybehangzó véleménye szerint is változatlanul hagyja a 2%-on álló refinanszírozási ráta minimumszintjét: a Reuters által megkérdezett 62 elemző egyike sem számított kamatemelésre (2003. júniusa óta ezen a szinten áll a kamatláb). Az Európai Bizottság a héten kiadott 2005-ös gazdasági prognózisában az eddigi 2%-ról 1.6%-ra csökkentette a gazdasági növekedési ütemet, emellett azt jósolja, hogy az éves átlagos infláció idén 1.9%-ra csökkent a 2004-es 2.1%-ról.

2005.04.04 13:56
Európai Bizottság: érdemben lassabb növekedés idén az euró-zónában, csökkenő inflációs nyomás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt hetekben az EKB egyre sokasodó, a gazdasági növekedési lassulását előrevetítő adattal találkozott az euró-zóna több gazdaságából is (pl. Németország, Olaszország, Franciaország). Az EKB vezetője, Jean Claude Trichet a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozhatja a továbbra is dinamikus emelkedést mutató M3 pénzmennyiséget, illetve az olajárak száguldását, mint az esetleges későbbi kamatemelésre indokot szolgáló folyamatokat (inflációs veszély fokozódása).

2005.04.06 11:28
Greenspan: a piaci erők lehűthetik az olajpiaci "őrületet" - aggasztó a finomítói kapacitáshiány

2005.03.23 10:00
94 pontra esett az IFO-index márciusban - borús kilátások Németországban (2.)


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem