Enyhe emelkedés a TOP-100 és a kkv-k konjunktúra-indexekben (Ecostat)

Pénzcentrum
2005. április 1. 09:45

Az Ecostat "TOP-100 konjunktúra-indexe" 2005 márciusában 55 százalékra emelkedett a februári 54, illetve a januári 52 százalékról. A bizalmi mutatók értéke tíz hónapja viszonylag szűk sávban, 52-55 százalék között ingadozik. Az indexek tendenciája a pozitív tartományban kiegyensúlyozott, szinte egyenes vonalú, változást alig mutat. Az Ecostat márciusi felmérésében a kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe februárhoz képest alig változott, 47.3 százalékot mutatott a februári 46.5 pont után. A hazai vállalatok üzleti bizalmi trendje fél évvel ezelőtt érte el csúcspontját, átlépte az ötven százalékos lélektani határt. Azt követően a bizalmi indexek tendenciája 48-50 százalék közötti sávban alig változik.

A magyarországi nagyvállalatok rövid távú előrejelzéseiket a kiszámítható, stabil világgazdasági környezet fennmaradására alapozzák. Az Egyesült Államok és a Távol-Kelet dinamikus fejlődése tartósnak ígérkezik, növekedésük húzóerőt, piacot és kedvező szállítási feltételeket jelent más régiók számára.

2005.01.31 14:13
Ecostat: csökkenő TOP-100, stagnáló kkv-konjunktúraindex

A külföldi piacok változására érzékenyen reagáló magyar gazdaságban 2005 októberig kiegyensúlyozott fejlődési feltételek várhatók, szerény ütemmérséklődés mellett fog folytatódni az egészséges szerkezetű gazdasági növekedés. Az Ecostat prognózisa szerint a GDP növekedése hasonló lesz a tavalyihoz, éves szinten mintegy 3.9 százalékkal emelkedik, az ipari termelés 7.5 százalékos bővülést mutathat. A közvetlen tőkebefektetések kismértékű emelkedését az export és a beruházások szerény mértékű ütemmérséklődése kíséri.

Az Ecostat felmérése arra mutatott rá, hogy a nagyvállalati kör javuló gazdasági várakozásokat mutat, melyet megalapoz az is, hogy kedvezőek a termelési feltételek (a külföldi kereslet élénkülését, illetve szinten maradását várja a nagyvállalatok 92 százaléka, míg a belföldi értékesítés enyhe emelkedésére vonatkozó várakozást a tavalyit meghaladó átlagkereset növekedésre alapozzák a vállalatok). A vállalatvezetők válaszai arra utalnak, hogy továbbra is lendületes maradt a beruházási aktivitás, és mérséklődtek az inflációs várakozások is (2005-ben a fogyasztói árak átlagos növekedésére 4.6 százalékot várnak, az Ecostat prognózisa 3.9%. A TOP-100 kör várakozása közelít az elemzői várakozásokhoz).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 2005-ben végzett konjunktúra felmérések eredménye szerint a kis- és középvállalatok rövid távú üzleti várakozási tevékenységük, eredményességük szinten tartását jelzik. A cégek visszafogott előrejelzésében a 2003 őszétől a világgazdasági élénkülést követő ellentmondásos hazai fellendülés tapasztalatai játszanak szerepet.

Miközben a makrogazdaság teljesítményadatai növekedtek, a kis- és középvállalati szektor széles körét elkerülte a fellendülés. Az ő szempontjukból sajnálatos módon erre az időszakra esett az uniós csatlakozással járó, külső és belső relációban egyaránt érezhető piaci verseny, és az államháztartási hiány növekedését követően a belföldi fizetőképes kereslet korlátozása. A globális élénkülés bekövetkezett lassulása, és az európai unióban fennálló gazdasági feszültségek mellett a hazai vállalkozások növekvő külpiaci sikerekben nem bizakodnak. A lakossági fogyasztás a kormány egyensúlyjavító törekvései fenntartása mellett idén kismértékben bővül, ám az olcsó árfekvésű import termékek versenye továbbra is komoly kihívást jelent.

A tavalyinál szolidabb konjunkturális kilátások és a lassan javuló egyensúlyi helyzet nyomán a hazai kis- és középvállalatok 2005 második-harmadik negyedévére nem számolnak jobb működési feltételekkel. A vállalkozások nagy várakozással tekintenek a napirenden szereplő adóreformra, bíznak abban, hogy az adócsökkentésről szóló ígéretek teljesítésével, a fejlesztési kedvezményekkel, támogatásokkal jövedelmezőségük rövid távon valamelyest javítható lesz.

Az Ecostat felmérése azt mutatta, hogy a kkv-knak a 2005 második és harmadik negyedévére vonatkozó gazdasági várakozásai kismértékben javultak, rövid távon változatlan termelési feltételekre számítottak. A cégek pénzügyi helyzete 2005-ben várhatóan nem fog romlani, azonban átmeneti tőkehiány esetén a fizetési nehézségek elkerülése érdekében a legtöbb vállalkozás fejlesztései elhalasztását, vagyontárgyai értékesítését tervezi. A felmérés arra is rámutatott, hogy a kkv-k stabil beruházási aktivitást mutatnak, és mérséklődtek az inflációs várakozásaik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?