8 °C Budapest

Enyhe emelkedés a TOP-100 és a kkv-k konjunktúra-indexekben (Ecostat)

Pénzcentrum
2005. április 1. 09:45

Az Ecostat "TOP-100 konjunktúra-indexe" 2005 márciusában 55 százalékra emelkedett a februári 54, illetve a januári 52 százalékról. A bizalmi mutatók értéke tíz hónapja viszonylag szűk sávban, 52-55 százalék között ingadozik. Az indexek tendenciája a pozitív tartományban kiegyensúlyozott, szinte egyenes vonalú, változást alig mutat. Az Ecostat márciusi felmérésében a kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe februárhoz képest alig változott, 47.3 százalékot mutatott a februári 46.5 pont után. A hazai vállalatok üzleti bizalmi trendje fél évvel ezelőtt érte el csúcspontját, átlépte az ötven százalékos lélektani határt. Azt követően a bizalmi indexek tendenciája 48-50 százalék közötti sávban alig változik.

A magyarországi nagyvállalatok rövid távú előrejelzéseiket a kiszámítható, stabil világgazdasági környezet fennmaradására alapozzák. Az Egyesült Államok és a Távol-Kelet dinamikus fejlődése tartósnak ígérkezik, növekedésük húzóerőt, piacot és kedvező szállítási feltételeket jelent más régiók számára.

2005.01.31 14:13
Ecostat: csökkenő TOP-100, stagnáló kkv-konjunktúraindex

A külföldi piacok változására érzékenyen reagáló magyar gazdaságban 2005 októberig kiegyensúlyozott fejlődési feltételek várhatók, szerény ütemmérséklődés mellett fog folytatódni az egészséges szerkezetű gazdasági növekedés. Az Ecostat prognózisa szerint a GDP növekedése hasonló lesz a tavalyihoz, éves szinten mintegy 3.9 százalékkal emelkedik, az ipari termelés 7.5 százalékos bővülést mutathat. A közvetlen tőkebefektetések kismértékű emelkedését az export és a beruházások szerény mértékű ütemmérséklődése kíséri.

Az Ecostat felmérése arra mutatott rá, hogy a nagyvállalati kör javuló gazdasági várakozásokat mutat, melyet megalapoz az is, hogy kedvezőek a termelési feltételek (a külföldi kereslet élénkülését, illetve szinten maradását várja a nagyvállalatok 92 százaléka, míg a belföldi értékesítés enyhe emelkedésére vonatkozó várakozást a tavalyit meghaladó átlagkereset növekedésre alapozzák a vállalatok). A vállalatvezetők válaszai arra utalnak, hogy továbbra is lendületes maradt a beruházási aktivitás, és mérséklődtek az inflációs várakozások is (2005-ben a fogyasztói árak átlagos növekedésére 4.6 százalékot várnak, az Ecostat prognózisa 3.9%. A TOP-100 kör várakozása közelít az elemzői várakozásokhoz).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2005-ben végzett konjunktúra felmérések eredménye szerint a kis- és középvállalatok rövid távú üzleti várakozási tevékenységük, eredményességük szinten tartását jelzik. A cégek visszafogott előrejelzésében a 2003 őszétől a világgazdasági élénkülést követő ellentmondásos hazai fellendülés tapasztalatai játszanak szerepet.

Miközben a makrogazdaság teljesítményadatai növekedtek, a kis- és középvállalati szektor széles körét elkerülte a fellendülés. Az ő szempontjukból sajnálatos módon erre az időszakra esett az uniós csatlakozással járó, külső és belső relációban egyaránt érezhető piaci verseny, és az államháztartási hiány növekedését követően a belföldi fizetőképes kereslet korlátozása. A globális élénkülés bekövetkezett lassulása, és az európai unióban fennálló gazdasági feszültségek mellett a hazai vállalkozások növekvő külpiaci sikerekben nem bizakodnak. A lakossági fogyasztás a kormány egyensúlyjavító törekvései fenntartása mellett idén kismértékben bővül, ám az olcsó árfekvésű import termékek versenye továbbra is komoly kihívást jelent.

A tavalyinál szolidabb konjunkturális kilátások és a lassan javuló egyensúlyi helyzet nyomán a hazai kis- és középvállalatok 2005 második-harmadik negyedévére nem számolnak jobb működési feltételekkel. A vállalkozások nagy várakozással tekintenek a napirenden szereplő adóreformra, bíznak abban, hogy az adócsökkentésről szóló ígéretek teljesítésével, a fejlesztési kedvezményekkel, támogatásokkal jövedelmezőségük rövid távon valamelyest javítható lesz.

Az Ecostat felmérése azt mutatta, hogy a kkv-knak a 2005 második és harmadik negyedévére vonatkozó gazdasági várakozásai kismértékben javultak, rövid távon változatlan termelési feltételekre számítottak. A cégek pénzügyi helyzete 2005-ben várhatóan nem fog romlani, azonban átmeneti tőkehiány esetén a fizetési nehézségek elkerülése érdekében a legtöbb vállalkozás fejlesztései elhalasztását, vagyontárgyai értékesítését tervezi. A felmérés arra is rámutatott, hogy a kkv-k stabil beruházási aktivitást mutatnak, és mérséklődtek az inflációs várakozásaik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm