10 °C Budapest

Közel 30%-os bérnövekedés januárban (!?)

Pénzcentrum
2005. március 18. 09:00

Különösen magas bérnövekedés jellemezte az idei első hónapot a költségvetési szférában teljesített egyhavi külön juttatás következtében. A költségvetés területén - az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt - a bruttó átlagkereset 61.1%-kal, a nettó átlagkereset 52.8%-kal növekedett. A versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 7.0%-kal, a nettó átlagkereset 8.4%-kal emelkedett.

A versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 7.0%-kal, a nettó átlagkereset 8.4%-kal emelkedett januárban az előző év azonos időszakához képest. A költségvetés területén - az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt - a bruttó átlagkereset 61.1%-kal, a nettó átlagkereset 52.8%-kal növekedett. Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 6.3% volt. A nemzetgazdaságban összességében a bruttó átlagkeresetek 27.7%-kal, a nettó átlagkeresetek 24.3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A korábban decemberben is adható külön juttatás kifizetése 2005-től egységesen januárban történik a költségvetési intézményeknél, ezért az itt dolgozók 2005. januári keresetének növekedése több mint másfélszerese volt az egy évvel ezelőttinek. A két fő terület (versenyszféra+állam) jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított keresetének növekedési üteme közel azonos volt, a vállalkozásoknál az ún. rendszeres keresetek 7.2%-kal, a költségvetési intézményeknél 6.3%-kal emelkedtek.

A januári értékek alapján elmondható, hogy a versenyszférában a bérnövekedések üteme lassult, a tavalyi átlagos mértéknél kb. 2%ponttal volt alacsonyabb.

Az alábbbi ábrán a 2004 decemberi és a 2005 januári adatok korrigáltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2005. januárban 186,400 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 136,600 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 305,500 Ft-ot kerestek.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 770 ezer volt 2005. januárban, ez 0.2%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában 2005. januárban 0.6%-kal nőtt a létszám, míg a költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a költségvetési intézményeknél összességében 1.2%-os volt a létszámveszteség.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm