3 °C Budapest

Lengyel deviza- és állampapírpiac: csak átmeneti a korrekció?

Pénzcentrum
2005. március 16. 12:23

Az elmúlt időszakban egy általános, igen jelentős korrekció volt érezhető a kelet-európai illetve a feltörekvő tőke- és pénzpiacokon. Elemzői vélemények szerint a hosszabb távú kilátásokatr a részben technikai gyengüléseken túl inkább a fundamentumok határozzák majd meg. Ez alapján számít arra Lars Christensen, a Danske Bank elemzője, hogy a lengyel piacon hamarosan újraindul a rally, 6-12 hónapon belül a pozitív folyamatok dominálhatnak.

A politikai élet meglehetősen viharos Lengyelországban. Hausner gazdasági miniszter lemondása érezhető bizonytalanságot keltett, melyet Belka miniszterelnök május 5-re várt visszavonulása tovább fokoz. Ha újabb választások lesznek, az a reformfolyamatoknak nem kedvez, egy továbbra is igen törékeny koalíció irányíthatja az országot.

A zolty elmúlt időszakban történő felértékelődése már akadályozhatja az exportbővülést. Ennek ellenére feltételezhető, hogy a kivitel továbbra is dinamikusan bővül. A környező országokhoz képest a folyó mérlegben és az államháztartási pozícióban mutatkozó bizonytalanság nem jelentős.

Az uniós tagsággal kapcsolatos pozitív hatások tovább élhetnek, a tőkebeáramlás intenzitása erősödhet (működő+portfólió). A hozamok tovább csökkenhetnek, ugyanakkor a fejlett piaci hozamemelkedés komoly kockázatot jelent.

Összességében a kép vegyes, ugyanakkor a kedvezőtlen tőkepiaci folyamatok várhatóan csak rövid távra korlátozódnak. A politikai bizonytalanság további profitrealizációt eredményezhet, melyet a fejlett piaci hozamemelkedés gyorsíthat. 3 hónapos időtávban a zloty még gyengülhet a hozamok emelkedhetnek, ugyanakkor 6-12 hónapra előre gondolkodva az erős fundamentumok ezt megfordíthatják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az erős zloty miatt a monetáris kondíciók az elmúlt időszakban igen szigorúak voltak. Ezzel a jegybank is tisztában lehet, Christensen szerint 125 bp-nyi kamatvágás következhet a következő egy évben. Az inflációs kilátások kedvezők, a gazdasági növekedés lassulása a keresleti nyomást gyengíti.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?