Lengyel deviza- és állampapírpiac: csak átmeneti a korrekció?

Pénzcentrum
2005. március 16. 12:23

Az elmúlt időszakban egy általános, igen jelentős korrekció volt érezhető a kelet-európai illetve a feltörekvő tőke- és pénzpiacokon. Elemzői vélemények szerint a hosszabb távú kilátásokatr a részben technikai gyengüléseken túl inkább a fundamentumok határozzák majd meg. Ez alapján számít arra Lars Christensen, a Danske Bank elemzője, hogy a lengyel piacon hamarosan újraindul a rally, 6-12 hónapon belül a pozitív folyamatok dominálhatnak.

A politikai élet meglehetősen viharos Lengyelországban. Hausner gazdasági miniszter lemondása érezhető bizonytalanságot keltett, melyet Belka miniszterelnök május 5-re várt visszavonulása tovább fokoz. Ha újabb választások lesznek, az a reformfolyamatoknak nem kedvez, egy továbbra is igen törékeny koalíció irányíthatja az országot.

A zolty elmúlt időszakban történő felértékelődése már akadályozhatja az exportbővülést. Ennek ellenére feltételezhető, hogy a kivitel továbbra is dinamikusan bővül. A környező országokhoz képest a folyó mérlegben és az államháztartási pozícióban mutatkozó bizonytalanság nem jelentős.

Az uniós tagsággal kapcsolatos pozitív hatások tovább élhetnek, a tőkebeáramlás intenzitása erősödhet (működő+portfólió). A hozamok tovább csökkenhetnek, ugyanakkor a fejlett piaci hozamemelkedés komoly kockázatot jelent.

Összességében a kép vegyes, ugyanakkor a kedvezőtlen tőkepiaci folyamatok várhatóan csak rövid távra korlátozódnak. A politikai bizonytalanság további profitrealizációt eredményezhet, melyet a fejlett piaci hozamemelkedés gyorsíthat. 3 hónapos időtávban a zloty még gyengülhet a hozamok emelkedhetnek, ugyanakkor 6-12 hónapra előre gondolkodva az erős fundamentumok ezt megfordíthatják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az erős zloty miatt a monetáris kondíciók az elmúlt időszakban igen szigorúak voltak. Ezzel a jegybank is tisztában lehet, Christensen szerint 125 bp-nyi kamatvágás következhet a következő egy évben. Az inflációs kilátások kedvezők, a gazdasági növekedés lassulása a keresleti nyomást gyengíti.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?