22 °C Budapest

Lengyel deviza- és állampapírpiac: csak átmeneti a korrekció?

Pénzcentrum
2005. március 16. 12:23

Az elmúlt időszakban egy általános, igen jelentős korrekció volt érezhető a kelet-európai illetve a feltörekvő tőke- és pénzpiacokon. Elemzői vélemények szerint a hosszabb távú kilátásokatr a részben technikai gyengüléseken túl inkább a fundamentumok határozzák majd meg. Ez alapján számít arra Lars Christensen, a Danske Bank elemzője, hogy a lengyel piacon hamarosan újraindul a rally, 6-12 hónapon belül a pozitív folyamatok dominálhatnak.

A politikai élet meglehetősen viharos Lengyelországban. Hausner gazdasági miniszter lemondása érezhető bizonytalanságot keltett, melyet Belka miniszterelnök május 5-re várt visszavonulása tovább fokoz. Ha újabb választások lesznek, az a reformfolyamatoknak nem kedvez, egy továbbra is igen törékeny koalíció irányíthatja az országot.

A zolty elmúlt időszakban történő felértékelődése már akadályozhatja az exportbővülést. Ennek ellenére feltételezhető, hogy a kivitel továbbra is dinamikusan bővül. A környező országokhoz képest a folyó mérlegben és az államháztartási pozícióban mutatkozó bizonytalanság nem jelentős.

Az uniós tagsággal kapcsolatos pozitív hatások tovább élhetnek, a tőkebeáramlás intenzitása erősödhet (működő+portfólió). A hozamok tovább csökkenhetnek, ugyanakkor a fejlett piaci hozamemelkedés komoly kockázatot jelent.

Összességében a kép vegyes, ugyanakkor a kedvezőtlen tőkepiaci folyamatok várhatóan csak rövid távra korlátozódnak. A politikai bizonytalanság további profitrealizációt eredményezhet, melyet a fejlett piaci hozamemelkedés gyorsíthat. 3 hónapos időtávban a zloty még gyengülhet a hozamok emelkedhetnek, ugyanakkor 6-12 hónapra előre gondolkodva az erős fundamentumok ezt megfordíthatják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az erős zloty miatt a monetáris kondíciók az elmúlt időszakban igen szigorúak voltak. Ezzel a jegybank is tisztában lehet, Christensen szerint 125 bp-nyi kamatvágás következhet a következő egy évben. Az inflációs kilátások kedvezők, a gazdasági növekedés lassulása a keresleti nyomást gyengíti.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem