8.3%-kal nőtt az ipari termelés 2004-ben - lassulás az év végére

Pénzcentrum
2005. február 15. 09:02

2004-ben az ipari termelés volumene 8.3%-kal magasabb volt a 2003. évinél. Az ipari export 15.7%-kal nőtt, a belföldi értékesítés a 2003. év szintjén maradt (99.9%). 2004 decemberében az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 3.5%-kal emelkedett, munkanaphatástól megtisztítva 1.4%-kal csökkent. A visszaesést már az előzetes adatok is jelezték.

A decemberi meglepetésszerű csökkenés mögött feltehetően néhány nagyobb termelő sajátos elszámolása húzódhatott meg, drasztikus trendforduló az iparban feltehetően nincs. A kibocsátás növekedési üteme részben a külső konjunktúra miatt mérséklődik, de visszaesésre a következő negyedévekben sem kell számítani. A rendelésállományi adatok viszonylag gyors további növekedésre utalnak.

Jelentős, de mérésklődő dinamika a villamos gép, műszer gyártásban és a járműiparban

A feldolgozóipari termelés volumene 2004-ben az előző évhez képest 9.4%-kal emelkedett, ám a decemberi növekedés az éves átlag alatt maradt (3.3%). A termelés növekedési ütemének 2004. decemberi mérséklődésében nagy szerepet játszott egy nagyvállalkozás rendeléslemondással összefüggő termeléscsökkenése.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 24.2%-kal a feldolgozóipari termelés több mint 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét kitevő járműgyártás volumene 8.7%-kal emelkedett, ez a 2003. évi teljesítményhez (14.3%) képest dinamikacsökkenést jelent. A feldolgozóipari termeléshez mintegy 9%-kal hozzájáruló fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása 7.6%-kal nőtt, nagyrészt az export egész évi kedvező alakulásának köszönhetően.

A feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártásban 3.5%-os csökkenés figyelhető meg. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben a bőrtermék-, lábbeligyártás maradt el (17.3%) a 2003. évitől.

Dinamikus export, stagnáló belföldi értékesítés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2004-ben a teljes ipari értékesítés 54.6%-a, a feldolgozóipari értékesítés 63.3%-a került exportra. A feldolgozóipari export 15.8%-kal volt magasabb, mint 2003-ban. A legnagyobb mértékű exportvolumen-bővülést a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (32.6%) érte el. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 43%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása 23.5%-kal növelte külpiaci eladásait, ehhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli teljesítménye járult hozzá.

A 2003. évi visszaesés (7.3%) után jelentősen, 11.3%-kal növelte kivitelét a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, illetve hasonló mértékű a növekedés a vegyi anyag, termék gyártásban is (11.1%). A feldolgozóipari export másik meghatározó alágában, a járműgyártásban szintén számottevő exportvolumen-bővülés (10.7%) figyelhető meg.

Az ipar teljes belföldi eladásaiból mintegy 70%-kal részesülő feldolgozóipar belföldi értékesítése 2004-ben 1%-kal maradt el az előző év szintjétől.

Rendelésállomány, termelékenység

2004 decemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 1.3%-kal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új belföldi megrendelések 7%-kal, az új exportrendelések csupán 0.1%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 12.1%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2004-ben 2.5%-os létszámcsökkenés mellett 11.2 %-kal volt magasabb, mint 2003-ban.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm