23 °C Budapest

Csökkenti inflációs prognózisát az MNB?

Pénzcentrum
2005. február 8. 08:48

A február 21-én megjelenő legújabb inflációs jelentésében - amelynek első változatát tegnap vitatta meg a Monetáris Tanács - az MNB feltehetően csökkenti az idei év decemberére vonatkozó 4.4%-os, illetve a 2006. decemberére vonatkozó 3.9%-os inflációs céljait - vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. Ennek mértékéről azonban megoszlanak a vélemények.

A legutóbbi novemberi inflációs jelentésben az MNB az alappályabeli előrejelzésében az idei év utolsó hónapjára legvalószínűbb értékként 4.4%-os inflációt várt, az elemzők szerint ezt a két hét múlva napvilágot látó újabb jelentésben 4.0-4.3% közé csökkentheti, míg a 3.9%-os 2006-os prognózis 3.5-3.8% közé mérséklődhet. A legutóbbi Reuters-pollban az elemzők az idei év végére 4.3%-os, 2006-ra 3.75%-os pénzromlási ütemmel számoltak.


A kormány és az MNB még korábban közösen határozott az idei év végére elérendő inflációs célról, ennek mértéke 4%+-1%, míg 2004. közepén megegyeztek abban, hogy 3.5%-os (+-1%) a 2006. év végére elérendő érték.

2004.11.22 14:01
Inflációs jelentés: mi változott?

2004.11.22 14:13
Az inflációs jelentés főbb megállapításai (2.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az inflációs jelentésben az elemzők szerint feltehetően szó lesz az erős és stabil forintról, a kockázatok között a jegybank továbbra is hangsúlyozhatja a az egyensúlyi problémákat. Egyes szakértők szerint az is az érintendő kérdések között szerepelhet, hogy mennyire befolyásolhatják a külföldiek forintpiaci viselkedését az utóbbi időszak negatív hírei: pl. jelentős forintgyengülés, esetleges kamatemelési kényszer a második félévben, 2012-ig csúszó euróbevezetés, Fitch-leminősítés, stb.

Az MNB várhatóan ismét kiemeli a fiskális konszolidáció, az egyensúlyra törekvő költségvetés fontosságát, és változatlanul hagyja az idei évre várt eredményszemléletű 5.5%-os GDP-arányos államháztartási hiányt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem