24 °C Budapest

Goldman Sachs: 7%-ra csökkenő alapkamat, 257-ig gyengülő forint fél éven belül?

Pénzcentrum
2005. február 2. 08:56

A neves befektetési bank tegnap napvilágot látott kommentárja szerint a jegybanki alapkamat fél éven belül 7%-ra csökkenhet, míg ezzel párhuzamosan az euró jegyzése 257 forintig szaladhat fel - írja a Napi Gazdaság. A Goldman véleményét a Monetáris Tanács kibővítésével, a jelölt tagok monetáris politikai beállítottságával magyarázza. Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a külföldi elemzők rendszerint kissé szélsőségesebb, míg a hazai elemzői gárda rendszerint óvatosabb véleményeket fogalmaz meg. Emögött akár a pontosabb információk (a jelöltek esetlegesen személyes ismerete) is meghúzódhat. A Goldman a januári kamatcsökkentés előtt már 100 bp-os vágásra számított, így véleménnyel érdemben különbözött az akkori piaci konszenzustól (50 bp).

A Goldman Sachs elemzői szerint az év közepére a jelenlegi 9%-ról 7%-ra, azaz összességében 200 bp-tal mérséklődhet a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy a Monetáris Tanács - melynek február 21-i ülésén valószínűleg már az új tagok is szavaznak - minden kamatmegható ülésén folytatja az elmúlt hónapban már "megszokott" 50-50 bp-os vágási sorozatot. A csökkenő kamatfelár miatt a forint/euró kurzus 257-ig emelkedhet a jelenlegi 245-246-os szintről. Az utóbbi hetek több elemzésének egybehangzó véleménye szerint is 8% lehet az a határ, amely mellett a külföldi befektetők még hajlandóak lennének finanszírozni a komoly magyar ikerdeficitet.

2005.01.06 11:15
247 fölé szaladt a forint - 100 bp-os kamatcsökkentésre számít a Goldman Sachs

2005.01.25 12:51
Külföldi elemzői vélemény a várható kamatpolitikáról: 8%-ig csökkenhet a kamatszint (DrKW)

Hazai elemzők szerint túlzottan merésznek mondható a 200 bp-os összesített vágás, és nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a négy új Monetáris Tanács tag jelölésének sem (ld. elemzői körképünk)

2005.01.31 10:29
Elemzői vélemények- Ki mire számít a mai monetáris tanács tag bejelentésekkel kapcsolatban? (2.)

Amint Barzca György, az ING elemzője akkor kifejtette: a december 20-i kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyve szerint csak egy tag volt a jelen lévő nyolcból, aki nem 50, hanem 75 bp-os vágást javasolt. Ha a mostani négy jelölt mindegyike is szintén a dinamikusabb kamatcsökkentés híve lenne, még akkor is kisebbségben lennének az egyszerű többséggel meghozott kamatdöntéseknél.

2005.01.20 12:37
Reuters-poll: 100 bp-os kamatcsökkentés február végéig - forintválságot kockáztatna az MNB, ha... (3.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Reuters januári elemzői felmérése szerint februárban 50 bp-os kamatcsökkentés következne, ugyanakkor a január 24-i 50 bp-os vágást követő sajtótájékoztatón Járai Zsigmond MNB-elnök figyelmeztetett, hogy egyáltalán nem biztos, hogy 50 bp-os nagyságrendben folytatódhatnak a vágások. Ennek hatására több elemző is felülvizsgálhatja véleményét, és a februári körkérdésben akár már a 25 bp-os vágásra számítók aránya lehet többségben.

2005.02.01 16:26
Neményi Judit: nem várhatók drasztikus kamatcsökkentések

A leendő Monetáris Tanács tagok véleménye, nyilatkozatai ebben a helyzetben kiemelkedően fontosak. Tegnap Neményi Judit és Bihari Péter is kifejtette véleményét. Neményi szerint nem személyes indítékok, hanem szakmai megfontolások fogják majd vezérelni cselekedeteit a Tanácsban, és kifejezetten törekedni fog a jobb párbeszédre a kormány és az MNB között. Bihari Péter a Napi szerint Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a magyar export iránti kereslet csökkenése visszahúzza a gazdasági növekedést. A magyar GDP növekedése hiába haladta meg kétszeresen az euró-zóna átlagát, aggasztó, hogy a második félévi bővülés elmaradt az első hat hónapban tapasztalttól.

A tegnapi nyilatkozatokban sem Neményi, sem Bihari nem nyilatkozott sem a kamatszintről, sem az árfolyamról, Neményi csupán annyit jegyzett meg, hogy nem várhatók radikális kamatcsökkentések a kibővített Tanácsban sem. Bihari még hozzátette, hogy idén 3.7-3.8%-kal bővülhet a magyar gazdaság a tavalyi várhatóan 4% után.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem