3 °C Budapest

Goldman Sachs: 7%-ra csökkenő alapkamat, 257-ig gyengülő forint fél éven belül?

Pénzcentrum
2005. február 2. 08:56

A neves befektetési bank tegnap napvilágot látott kommentárja szerint a jegybanki alapkamat fél éven belül 7%-ra csökkenhet, míg ezzel párhuzamosan az euró jegyzése 257 forintig szaladhat fel - írja a Napi Gazdaság. A Goldman véleményét a Monetáris Tanács kibővítésével, a jelölt tagok monetáris politikai beállítottságával magyarázza. Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a külföldi elemzők rendszerint kissé szélsőségesebb, míg a hazai elemzői gárda rendszerint óvatosabb véleményeket fogalmaz meg. Emögött akár a pontosabb információk (a jelöltek esetlegesen személyes ismerete) is meghúzódhat. A Goldman a januári kamatcsökkentés előtt már 100 bp-os vágásra számított, így véleménnyel érdemben különbözött az akkori piaci konszenzustól (50 bp).

A Goldman Sachs elemzői szerint az év közepére a jelenlegi 9%-ról 7%-ra, azaz összességében 200 bp-tal mérséklődhet a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy a Monetáris Tanács - melynek február 21-i ülésén valószínűleg már az új tagok is szavaznak - minden kamatmegható ülésén folytatja az elmúlt hónapban már "megszokott" 50-50 bp-os vágási sorozatot. A csökkenő kamatfelár miatt a forint/euró kurzus 257-ig emelkedhet a jelenlegi 245-246-os szintről. Az utóbbi hetek több elemzésének egybehangzó véleménye szerint is 8% lehet az a határ, amely mellett a külföldi befektetők még hajlandóak lennének finanszírozni a komoly magyar ikerdeficitet.

2005.01.06 11:15
247 fölé szaladt a forint - 100 bp-os kamatcsökkentésre számít a Goldman Sachs

2005.01.25 12:51
Külföldi elemzői vélemény a várható kamatpolitikáról: 8%-ig csökkenhet a kamatszint (DrKW)

Hazai elemzők szerint túlzottan merésznek mondható a 200 bp-os összesített vágás, és nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a négy új Monetáris Tanács tag jelölésének sem (ld. elemzői körképünk)

2005.01.31 10:29
Elemzői vélemények- Ki mire számít a mai monetáris tanács tag bejelentésekkel kapcsolatban? (2.)

Amint Barzca György, az ING elemzője akkor kifejtette: a december 20-i kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyve szerint csak egy tag volt a jelen lévő nyolcból, aki nem 50, hanem 75 bp-os vágást javasolt. Ha a mostani négy jelölt mindegyike is szintén a dinamikusabb kamatcsökkentés híve lenne, még akkor is kisebbségben lennének az egyszerű többséggel meghozott kamatdöntéseknél.

2005.01.20 12:37
Reuters-poll: 100 bp-os kamatcsökkentés február végéig - forintválságot kockáztatna az MNB, ha... (3.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Reuters januári elemzői felmérése szerint februárban 50 bp-os kamatcsökkentés következne, ugyanakkor a január 24-i 50 bp-os vágást követő sajtótájékoztatón Járai Zsigmond MNB-elnök figyelmeztetett, hogy egyáltalán nem biztos, hogy 50 bp-os nagyságrendben folytatódhatnak a vágások. Ennek hatására több elemző is felülvizsgálhatja véleményét, és a februári körkérdésben akár már a 25 bp-os vágásra számítók aránya lehet többségben.

2005.02.01 16:26
Neményi Judit: nem várhatók drasztikus kamatcsökkentések

A leendő Monetáris Tanács tagok véleménye, nyilatkozatai ebben a helyzetben kiemelkedően fontosak. Tegnap Neményi Judit és Bihari Péter is kifejtette véleményét. Neményi szerint nem személyes indítékok, hanem szakmai megfontolások fogják majd vezérelni cselekedeteit a Tanácsban, és kifejezetten törekedni fog a jobb párbeszédre a kormány és az MNB között. Bihari Péter a Napi szerint Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a magyar export iránti kereslet csökkenése visszahúzza a gazdasági növekedést. A magyar GDP növekedése hiába haladta meg kétszeresen az euró-zóna átlagát, aggasztó, hogy a második félévi bővülés elmaradt az első hat hónapban tapasztalttól.

A tegnapi nyilatkozatokban sem Neményi, sem Bihari nem nyilatkozott sem a kamatszintről, sem az árfolyamról, Neményi csupán annyit jegyzett meg, hogy nem várhatók radikális kamatcsökkentések a kibővített Tanácsban sem. Bihari még hozzátette, hogy idén 3.7-3.8%-kal bővülhet a magyar gazdaság a tavalyi várhatóan 4% után.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?