14 °C Budapest

Goldman Sachs: 7%-ra csökkenő alapkamat, 257-ig gyengülő forint fél éven belül?

Pénzcentrum
2005. február 2. 08:56

A neves befektetési bank tegnap napvilágot látott kommentárja szerint a jegybanki alapkamat fél éven belül 7%-ra csökkenhet, míg ezzel párhuzamosan az euró jegyzése 257 forintig szaladhat fel - írja a Napi Gazdaság. A Goldman véleményét a Monetáris Tanács kibővítésével, a jelölt tagok monetáris politikai beállítottságával magyarázza. Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a külföldi elemzők rendszerint kissé szélsőségesebb, míg a hazai elemzői gárda rendszerint óvatosabb véleményeket fogalmaz meg. Emögött akár a pontosabb információk (a jelöltek esetlegesen személyes ismerete) is meghúzódhat. A Goldman a januári kamatcsökkentés előtt már 100 bp-os vágásra számított, így véleménnyel érdemben különbözött az akkori piaci konszenzustól (50 bp).

A Goldman Sachs elemzői szerint az év közepére a jelenlegi 9%-ról 7%-ra, azaz összességében 200 bp-tal mérséklődhet a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy a Monetáris Tanács - melynek február 21-i ülésén valószínűleg már az új tagok is szavaznak - minden kamatmegható ülésén folytatja az elmúlt hónapban már "megszokott" 50-50 bp-os vágási sorozatot. A csökkenő kamatfelár miatt a forint/euró kurzus 257-ig emelkedhet a jelenlegi 245-246-os szintről. Az utóbbi hetek több elemzésének egybehangzó véleménye szerint is 8% lehet az a határ, amely mellett a külföldi befektetők még hajlandóak lennének finanszírozni a komoly magyar ikerdeficitet.

2005.01.06 11:15
247 fölé szaladt a forint - 100 bp-os kamatcsökkentésre számít a Goldman Sachs

2005.01.25 12:51
Külföldi elemzői vélemény a várható kamatpolitikáról: 8%-ig csökkenhet a kamatszint (DrKW)

Hazai elemzők szerint túlzottan merésznek mondható a 200 bp-os összesített vágás, és nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a négy új Monetáris Tanács tag jelölésének sem (ld. elemzői körképünk)

2005.01.31 10:29
Elemzői vélemények- Ki mire számít a mai monetáris tanács tag bejelentésekkel kapcsolatban? (2.)

Amint Barzca György, az ING elemzője akkor kifejtette: a december 20-i kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyve szerint csak egy tag volt a jelen lévő nyolcból, aki nem 50, hanem 75 bp-os vágást javasolt. Ha a mostani négy jelölt mindegyike is szintén a dinamikusabb kamatcsökkentés híve lenne, még akkor is kisebbségben lennének az egyszerű többséggel meghozott kamatdöntéseknél.

2005.01.20 12:37
Reuters-poll: 100 bp-os kamatcsökkentés február végéig - forintválságot kockáztatna az MNB, ha... (3.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Reuters januári elemzői felmérése szerint februárban 50 bp-os kamatcsökkentés következne, ugyanakkor a január 24-i 50 bp-os vágást követő sajtótájékoztatón Járai Zsigmond MNB-elnök figyelmeztetett, hogy egyáltalán nem biztos, hogy 50 bp-os nagyságrendben folytatódhatnak a vágások. Ennek hatására több elemző is felülvizsgálhatja véleményét, és a februári körkérdésben akár már a 25 bp-os vágásra számítók aránya lehet többségben.

2005.02.01 16:26
Neményi Judit: nem várhatók drasztikus kamatcsökkentések

A leendő Monetáris Tanács tagok véleménye, nyilatkozatai ebben a helyzetben kiemelkedően fontosak. Tegnap Neményi Judit és Bihari Péter is kifejtette véleményét. Neményi szerint nem személyes indítékok, hanem szakmai megfontolások fogják majd vezérelni cselekedeteit a Tanácsban, és kifejezetten törekedni fog a jobb párbeszédre a kormány és az MNB között. Bihari Péter a Napi szerint Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a magyar export iránti kereslet csökkenése visszahúzza a gazdasági növekedést. A magyar GDP növekedése hiába haladta meg kétszeresen az euró-zóna átlagát, aggasztó, hogy a második félévi bővülés elmaradt az első hat hónapban tapasztalttól.

A tegnapi nyilatkozatokban sem Neményi, sem Bihari nem nyilatkozott sem a kamatszintről, sem az árfolyamról, Neményi csupán annyit jegyzett meg, hogy nem várhatók radikális kamatcsökkentések a kibővített Tanácsban sem. Bihari még hozzátette, hogy idén 3.7-3.8%-kal bővülhet a magyar gazdaság a tavalyi várhatóan 4% után.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?