34 °C Budapest

Folytatódott a kiskereskedelem bővülésének lendületvesztése

Pénzcentrum
2005. január 24. 09:00

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint kiigazítás nélkül 4.6%-kal, míg naptárhatással kiigazítva 3.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladási volument a 2004. novemberi kiskereskedelmi forgalom. 2004. októberben 4.3, míg szeptemberben 5%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom. A korábbiaktól (a 2003. évi 8.9%-ostól, illetve 2004. I-X. havi 6.4%-ostól) elmaradó novemberi bővülés a KSH szerint ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető alacsonynak, meghaladja a 25 EU-tagország (2.3%-os) növekedési ütemét.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben január-november hónapban folyóáron 4699 milliárd forint, ezen belül novemberben 464 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.


A növekedés ütemének mérséklődése elsősorban az élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó üzleteknél jelentkezett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma novemberben csak 0.9%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva, míg a tizenegy havi átlagos növekedés 2.9%-os volt. Ezzel szemben a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, novemberben 6.9%-kal, január-november hónapokban 9.1%-kal emelkedett.

A meginduló karácsonyi vásárlások hatására novemberben a leggyorsabban (közel negyedével) a csomagküldő, valamint (több mint ötödével) az illatszer-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt. Dinamikusan, 10%-ot meghaladóan emelkedett a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma. Többhavi gyengélkedés után novemberben 4.5%-kal nőtt textil-, ruházati és lábbeliüzletek változatlan áron számított forgalma.

Az előző három hónaphoz képest novemberben kissé megélénkült az Európai Unióban a kiskereskedelmi konjunktúra. A 25 EU-tagországra 2.3%-os, a 15 régebben csatlakozott tagországra 2.2%-os, az eurózóna országaira 0.4%-os növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-eladások volumene novemberben 2.7%-kal emelkedett a motorkerékpár- és alkatrész-értékesítés dinamikus növekedése következtében. A gépjárműüzemanyag-eladások 2.9%-kal nőttek az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene novemberben 4.0%-kal, az I-XI. hónapban 5.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?