11 °C Budapest

Folytatódott a kiskereskedelem bővülésének lendületvesztése

Pénzcentrum
2005. január 24. 09:00

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint kiigazítás nélkül 4.6%-kal, míg naptárhatással kiigazítva 3.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladási volument a 2004. novemberi kiskereskedelmi forgalom. 2004. októberben 4.3, míg szeptemberben 5%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom. A korábbiaktól (a 2003. évi 8.9%-ostól, illetve 2004. I-X. havi 6.4%-ostól) elmaradó novemberi bővülés a KSH szerint ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető alacsonynak, meghaladja a 25 EU-tagország (2.3%-os) növekedési ütemét.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben január-november hónapban folyóáron 4699 milliárd forint, ezen belül novemberben 464 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.


A növekedés ütemének mérséklődése elsősorban az élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó üzleteknél jelentkezett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma novemberben csak 0.9%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva, míg a tizenegy havi átlagos növekedés 2.9%-os volt. Ezzel szemben a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, novemberben 6.9%-kal, január-november hónapokban 9.1%-kal emelkedett.

A meginduló karácsonyi vásárlások hatására novemberben a leggyorsabban (közel negyedével) a csomagküldő, valamint (több mint ötödével) az illatszer-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt. Dinamikusan, 10%-ot meghaladóan emelkedett a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma. Többhavi gyengélkedés után novemberben 4.5%-kal nőtt textil-, ruházati és lábbeliüzletek változatlan áron számított forgalma.

Az előző három hónaphoz képest novemberben kissé megélénkült az Európai Unióban a kiskereskedelmi konjunktúra. A 25 EU-tagországra 2.3%-os, a 15 régebben csatlakozott tagországra 2.2%-os, az eurózóna országaira 0.4%-os növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-eladások volumene novemberben 2.7%-kal emelkedett a motorkerékpár- és alkatrész-értékesítés dinamikus növekedése következtében. A gépjárműüzemanyag-eladások 2.9%-kal nőttek az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene novemberben 4.0%-kal, az I-XI. hónapban 5.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem