26 °C Budapest

KSH az első 10 havi folyamatokról

Pénzcentrum
2004. december 22. 09:00

A harmadik negyedévben a GDP növekedési üteme valamelyest lassult - áll a KSH összefoglaló jelentésében. A belföldi felhasználás a termelésnél gyorsabb ütemben nőtt, a fejlődés motorja a felhalmozás volt. A fogyasztás is emelkedett. Októberben az ipari termelés lényegileg a korábbi ütemben nőtt. Az építőipari termelés - elsősorban az útépítések hatására - emelkedett. A kiskereskedelmi forgalom a tavalyinál lassabban nőtt. A relatív külkereskedelmi hiány megegyezett az egy évvel azelőttivel. Az államháztartás hiánya jóval több, mint tavaly. A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónapban kevesebb, míg a munkanélkülieké több volt, mint az előző év azonos időszakában. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma megegyezett az előző év azonos időszakival. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában. A fogyasztói árak havi növekedési üteme mérséklődött, de a tavalyit továbbra is meghaladta.


A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék a múlt év azonos időszakához képest 3.7%-kal, a második negyedév 4.2%-os üteménél lassabban nőtt. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest a növekedés a második negyedévben 1.0, a harmadikban 0.9%-os volt, vagyis ebben a vonatkozásban érdemben nem következett be lassulás. Ez jelzi, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított indexben mutatkozó lassulás az ú.n. bázishatás következménye, vagyis annak, hogy a múlt év harmadik negyedévében gyorsult a gazdasági növekedés.

Az áruk és szolgáltatások kivitele 9.9, a behozataluk 11.1%-kal nőtt. A GDP felhasználásának legdinamikusabban fejlődő része a felhalmozás volt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit, de a fogyasztás is emelkedett, ezen belül a háztartások fogyasztása 3.0%-kal. A fogyasztás emelkedése annak ellenére következett be, hogy a lakosság jövedelmeinek csaknem felét kitevő keresetek reálértéke kismértékben csökkent. Ezzel szemben a fogyasztásba nem tartozó lakásépítés az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben számottevően nőtt, miközben a lakáshitel-állomány nagymértékben emelkedett.

Az ipari termelés adataiból következtetve legfőbb piacunkon, az Európai Unióban a szeptemberi élénkülés átmenetinek bizonyult, és októberben folytatódott a növekedés ütemének lassulása. A növekedés hazánkban 8.4%-os volt. A tízhavi növekedés motorja az ipar exportértékesítése volt (17%-kal), a belföldi értékesítés mérséklődött (0.9%-kal). A termelékenység a termelés üteménél gyorsabban nőtt.

Az építőipari termelés - az épületek építésének csökkenése ellenére, elsősorban az útépítések hatására - január-októberben 6.8%-kal meghaladta az egy évvel azelőttit.

A mezőgazdasági termelésre vonatkozólag év közben kevés információ áll rendelkezésre. A helyzet az idei jó gabonatermés hatására kedvezőnek tűnik, azonban ellentmondásokkal terhelt. A mezőgazdasági termelői árak az utóbbi hónapokban az élő állatok áremelkedésének dacára esnek, ami értékesítési és tárolási nehézségekre utal. A mezőgazdasági számlákra vonatkozó, az Eurostat által közölt becslés szerint a mezőgazdasági reáljövedelem - többek között a támogatások növekedésének hatására - számottevően nőtt az előző évhez képest.

A kiskereskedelmi forgalom - a háztartások fogyasztásának növekedésével összhangban - a tavalyinál ugyan lassabban, de figyelemre méltó ütemben, 6.2%-kal emelkedett az év első tíz hónapjában. Ezt megközelítően, 5.7%-kal nőttek a kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és üzemanyag-kereskedelem eladásai is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nemzetgazdaság külső egyensúlyi helyzetéről a külkereskedelmi forgalom alakulásából nyerhetünk aktuális információt. Január-októberben a mérleghiány megközelítette a 4 milliárd eurót. A relatív - az exporthoz viszonyított - hiány lényegében megegyezett az egy évvel azelőttivel (annál némileg kisebb volt). Január-szeptemberben a kivitel volumene 17%-kal, a behozatalé 16%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Az államháztartás konszolidált hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - január-novemberben 1,400 milliárd forintot tett ki, a tavalyinál 300 milliárddal többet. A bevételek 9.1%-kal, a kiadások 11.6%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit.

A foglalkoztatottak száma augusztus-októberben 58 ezer fővel kevesebb, míg a munkanélkülieké 18 ezerrel több volt, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta 6.1%-ra emelkedett. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma lényegében megegyezett az előző év azonos időszakával. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó nominális keresete az első tíz hónapban 6.6%-kal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Ezen belül a versenyszférában 7.7%-kal, míg a költségvetés intézményeiben 4.8%-kal növekedtek a nettó keresetek. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában.

Az első 11 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 6.9%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, novemberben az emelkedés üteme 5.8%-ra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?