32 °C Budapest

KSH az első 10 havi folyamatokról

Pénzcentrum
2004. december 22. 09:00

A harmadik negyedévben a GDP növekedési üteme valamelyest lassult - áll a KSH összefoglaló jelentésében. A belföldi felhasználás a termelésnél gyorsabb ütemben nőtt, a fejlődés motorja a felhalmozás volt. A fogyasztás is emelkedett. Októberben az ipari termelés lényegileg a korábbi ütemben nőtt. Az építőipari termelés - elsősorban az útépítések hatására - emelkedett. A kiskereskedelmi forgalom a tavalyinál lassabban nőtt. A relatív külkereskedelmi hiány megegyezett az egy évvel azelőttivel. Az államháztartás hiánya jóval több, mint tavaly. A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónapban kevesebb, míg a munkanélkülieké több volt, mint az előző év azonos időszakában. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma megegyezett az előző év azonos időszakival. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában. A fogyasztói árak havi növekedési üteme mérséklődött, de a tavalyit továbbra is meghaladta.


A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék a múlt év azonos időszakához képest 3.7%-kal, a második negyedév 4.2%-os üteménél lassabban nőtt. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest a növekedés a második negyedévben 1.0, a harmadikban 0.9%-os volt, vagyis ebben a vonatkozásban érdemben nem következett be lassulás. Ez jelzi, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított indexben mutatkozó lassulás az ú.n. bázishatás következménye, vagyis annak, hogy a múlt év harmadik negyedévében gyorsult a gazdasági növekedés.

Az áruk és szolgáltatások kivitele 9.9, a behozataluk 11.1%-kal nőtt. A GDP felhasználásának legdinamikusabban fejlődő része a felhalmozás volt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit, de a fogyasztás is emelkedett, ezen belül a háztartások fogyasztása 3.0%-kal. A fogyasztás emelkedése annak ellenére következett be, hogy a lakosság jövedelmeinek csaknem felét kitevő keresetek reálértéke kismértékben csökkent. Ezzel szemben a fogyasztásba nem tartozó lakásépítés az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben számottevően nőtt, miközben a lakáshitel-állomány nagymértékben emelkedett.

Az ipari termelés adataiból következtetve legfőbb piacunkon, az Európai Unióban a szeptemberi élénkülés átmenetinek bizonyult, és októberben folytatódott a növekedés ütemének lassulása. A növekedés hazánkban 8.4%-os volt. A tízhavi növekedés motorja az ipar exportértékesítése volt (17%-kal), a belföldi értékesítés mérséklődött (0.9%-kal). A termelékenység a termelés üteménél gyorsabban nőtt.

Az építőipari termelés - az épületek építésének csökkenése ellenére, elsősorban az útépítések hatására - január-októberben 6.8%-kal meghaladta az egy évvel azelőttit.

A mezőgazdasági termelésre vonatkozólag év közben kevés információ áll rendelkezésre. A helyzet az idei jó gabonatermés hatására kedvezőnek tűnik, azonban ellentmondásokkal terhelt. A mezőgazdasági termelői árak az utóbbi hónapokban az élő állatok áremelkedésének dacára esnek, ami értékesítési és tárolási nehézségekre utal. A mezőgazdasági számlákra vonatkozó, az Eurostat által közölt becslés szerint a mezőgazdasági reáljövedelem - többek között a támogatások növekedésének hatására - számottevően nőtt az előző évhez képest.

A kiskereskedelmi forgalom - a háztartások fogyasztásának növekedésével összhangban - a tavalyinál ugyan lassabban, de figyelemre méltó ütemben, 6.2%-kal emelkedett az év első tíz hónapjában. Ezt megközelítően, 5.7%-kal nőttek a kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és üzemanyag-kereskedelem eladásai is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nemzetgazdaság külső egyensúlyi helyzetéről a külkereskedelmi forgalom alakulásából nyerhetünk aktuális információt. Január-októberben a mérleghiány megközelítette a 4 milliárd eurót. A relatív - az exporthoz viszonyított - hiány lényegében megegyezett az egy évvel azelőttivel (annál némileg kisebb volt). Január-szeptemberben a kivitel volumene 17%-kal, a behozatalé 16%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Az államháztartás konszolidált hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - január-novemberben 1,400 milliárd forintot tett ki, a tavalyinál 300 milliárddal többet. A bevételek 9.1%-kal, a kiadások 11.6%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit.

A foglalkoztatottak száma augusztus-októberben 58 ezer fővel kevesebb, míg a munkanélkülieké 18 ezerrel több volt, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta 6.1%-ra emelkedett. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma lényegében megegyezett az előző év azonos időszakával. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó nominális keresete az első tíz hónapban 6.6%-kal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Ezen belül a versenyszférában 7.7%-kal, míg a költségvetés intézményeiben 4.8%-kal növekedtek a nettó keresetek. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában.

Az első 11 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 6.9%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, novemberben az emelkedés üteme 5.8%-ra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?