KSH az első 10 havi folyamatokról

Pénzcentrum
2004. december 22. 09:00

A harmadik negyedévben a GDP növekedési üteme valamelyest lassult - áll a KSH összefoglaló jelentésében. A belföldi felhasználás a termelésnél gyorsabb ütemben nőtt, a fejlődés motorja a felhalmozás volt. A fogyasztás is emelkedett. Októberben az ipari termelés lényegileg a korábbi ütemben nőtt. Az építőipari termelés - elsősorban az útépítések hatására - emelkedett. A kiskereskedelmi forgalom a tavalyinál lassabban nőtt. A relatív külkereskedelmi hiány megegyezett az egy évvel azelőttivel. Az államháztartás hiánya jóval több, mint tavaly. A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónapban kevesebb, míg a munkanélkülieké több volt, mint az előző év azonos időszakában. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma megegyezett az előző év azonos időszakival. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában. A fogyasztói árak havi növekedési üteme mérséklődött, de a tavalyit továbbra is meghaladta.


A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék a múlt év azonos időszakához képest 3.7%-kal, a második negyedév 4.2%-os üteménél lassabban nőtt. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest a növekedés a második negyedévben 1.0, a harmadikban 0.9%-os volt, vagyis ebben a vonatkozásban érdemben nem következett be lassulás. Ez jelzi, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított indexben mutatkozó lassulás az ú.n. bázishatás következménye, vagyis annak, hogy a múlt év harmadik negyedévében gyorsult a gazdasági növekedés.

Az áruk és szolgáltatások kivitele 9.9, a behozataluk 11.1%-kal nőtt. A GDP felhasználásának legdinamikusabban fejlődő része a felhalmozás volt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit, de a fogyasztás is emelkedett, ezen belül a háztartások fogyasztása 3.0%-kal. A fogyasztás emelkedése annak ellenére következett be, hogy a lakosság jövedelmeinek csaknem felét kitevő keresetek reálértéke kismértékben csökkent. Ezzel szemben a fogyasztásba nem tartozó lakásépítés az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben számottevően nőtt, miközben a lakáshitel-állomány nagymértékben emelkedett.

Az ipari termelés adataiból következtetve legfőbb piacunkon, az Európai Unióban a szeptemberi élénkülés átmenetinek bizonyult, és októberben folytatódott a növekedés ütemének lassulása. A növekedés hazánkban 8.4%-os volt. A tízhavi növekedés motorja az ipar exportértékesítése volt (17%-kal), a belföldi értékesítés mérséklődött (0.9%-kal). A termelékenység a termelés üteménél gyorsabban nőtt.

Az építőipari termelés - az épületek építésének csökkenése ellenére, elsősorban az útépítések hatására - január-októberben 6.8%-kal meghaladta az egy évvel azelőttit.

A mezőgazdasági termelésre vonatkozólag év közben kevés információ áll rendelkezésre. A helyzet az idei jó gabonatermés hatására kedvezőnek tűnik, azonban ellentmondásokkal terhelt. A mezőgazdasági termelői árak az utóbbi hónapokban az élő állatok áremelkedésének dacára esnek, ami értékesítési és tárolási nehézségekre utal. A mezőgazdasági számlákra vonatkozó, az Eurostat által közölt becslés szerint a mezőgazdasági reáljövedelem - többek között a támogatások növekedésének hatására - számottevően nőtt az előző évhez képest.

A kiskereskedelmi forgalom - a háztartások fogyasztásának növekedésével összhangban - a tavalyinál ugyan lassabban, de figyelemre méltó ütemben, 6.2%-kal emelkedett az év első tíz hónapjában. Ezt megközelítően, 5.7%-kal nőttek a kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és üzemanyag-kereskedelem eladásai is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nemzetgazdaság külső egyensúlyi helyzetéről a külkereskedelmi forgalom alakulásából nyerhetünk aktuális információt. Január-októberben a mérleghiány megközelítette a 4 milliárd eurót. A relatív - az exporthoz viszonyított - hiány lényegében megegyezett az egy évvel azelőttivel (annál némileg kisebb volt). Január-szeptemberben a kivitel volumene 17%-kal, a behozatalé 16%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Az államháztartás konszolidált hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - január-novemberben 1,400 milliárd forintot tett ki, a tavalyinál 300 milliárddal többet. A bevételek 9.1%-kal, a kiadások 11.6%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit.

A foglalkoztatottak száma augusztus-októberben 58 ezer fővel kevesebb, míg a munkanélkülieké 18 ezerrel több volt, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta 6.1%-ra emelkedett. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma lényegében megegyezett az előző év azonos időszakával. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó nominális keresete az első tíz hónapban 6.6%-kal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Ezen belül a versenyszférában 7.7%-kal, míg a költségvetés intézményeiben 4.8%-kal növekedtek a nettó keresetek. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában.

Az első 11 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 6.9%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, novemberben az emelkedés üteme 5.8%-ra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM