18 °C Budapest

KSH az első 10 havi folyamatokról

Pénzcentrum
2004. december 22. 09:00

A harmadik negyedévben a GDP növekedési üteme valamelyest lassult - áll a KSH összefoglaló jelentésében. A belföldi felhasználás a termelésnél gyorsabb ütemben nőtt, a fejlődés motorja a felhalmozás volt. A fogyasztás is emelkedett. Októberben az ipari termelés lényegileg a korábbi ütemben nőtt. Az építőipari termelés - elsősorban az útépítések hatására - emelkedett. A kiskereskedelmi forgalom a tavalyinál lassabban nőtt. A relatív külkereskedelmi hiány megegyezett az egy évvel azelőttivel. Az államháztartás hiánya jóval több, mint tavaly. A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónapban kevesebb, míg a munkanélkülieké több volt, mint az előző év azonos időszakában. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma megegyezett az előző év azonos időszakival. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában. A fogyasztói árak havi növekedési üteme mérséklődött, de a tavalyit továbbra is meghaladta.


A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék a múlt év azonos időszakához képest 3.7%-kal, a második negyedév 4.2%-os üteménél lassabban nőtt. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest a növekedés a második negyedévben 1.0, a harmadikban 0.9%-os volt, vagyis ebben a vonatkozásban érdemben nem következett be lassulás. Ez jelzi, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított indexben mutatkozó lassulás az ú.n. bázishatás következménye, vagyis annak, hogy a múlt év harmadik negyedévében gyorsult a gazdasági növekedés.

Az áruk és szolgáltatások kivitele 9.9, a behozataluk 11.1%-kal nőtt. A GDP felhasználásának legdinamikusabban fejlődő része a felhalmozás volt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit, de a fogyasztás is emelkedett, ezen belül a háztartások fogyasztása 3.0%-kal. A fogyasztás emelkedése annak ellenére következett be, hogy a lakosság jövedelmeinek csaknem felét kitevő keresetek reálértéke kismértékben csökkent. Ezzel szemben a fogyasztásba nem tartozó lakásépítés az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben számottevően nőtt, miközben a lakáshitel-állomány nagymértékben emelkedett.

Az ipari termelés adataiból következtetve legfőbb piacunkon, az Európai Unióban a szeptemberi élénkülés átmenetinek bizonyult, és októberben folytatódott a növekedés ütemének lassulása. A növekedés hazánkban 8.4%-os volt. A tízhavi növekedés motorja az ipar exportértékesítése volt (17%-kal), a belföldi értékesítés mérséklődött (0.9%-kal). A termelékenység a termelés üteménél gyorsabban nőtt.

Az építőipari termelés - az épületek építésének csökkenése ellenére, elsősorban az útépítések hatására - január-októberben 6.8%-kal meghaladta az egy évvel azelőttit.

A mezőgazdasági termelésre vonatkozólag év közben kevés információ áll rendelkezésre. A helyzet az idei jó gabonatermés hatására kedvezőnek tűnik, azonban ellentmondásokkal terhelt. A mezőgazdasági termelői árak az utóbbi hónapokban az élő állatok áremelkedésének dacára esnek, ami értékesítési és tárolási nehézségekre utal. A mezőgazdasági számlákra vonatkozó, az Eurostat által közölt becslés szerint a mezőgazdasági reáljövedelem - többek között a támogatások növekedésének hatására - számottevően nőtt az előző évhez képest.

A kiskereskedelmi forgalom - a háztartások fogyasztásának növekedésével összhangban - a tavalyinál ugyan lassabban, de figyelemre méltó ütemben, 6.2%-kal emelkedett az év első tíz hónapjában. Ezt megközelítően, 5.7%-kal nőttek a kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és üzemanyag-kereskedelem eladásai is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nemzetgazdaság külső egyensúlyi helyzetéről a külkereskedelmi forgalom alakulásából nyerhetünk aktuális információt. Január-októberben a mérleghiány megközelítette a 4 milliárd eurót. A relatív - az exporthoz viszonyított - hiány lényegében megegyezett az egy évvel azelőttivel (annál némileg kisebb volt). Január-szeptemberben a kivitel volumene 17%-kal, a behozatalé 16%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Az államháztartás konszolidált hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - január-novemberben 1,400 milliárd forintot tett ki, a tavalyinál 300 milliárddal többet. A bevételek 9.1%-kal, a kiadások 11.6%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit.

A foglalkoztatottak száma augusztus-októberben 58 ezer fővel kevesebb, míg a munkanélkülieké 18 ezerrel több volt, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta 6.1%-ra emelkedett. Január-októberben a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma lényegében megegyezett az előző év azonos időszakával. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó nominális keresete az első tíz hónapban 6.6%-kal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Ezen belül a versenyszférában 7.7%-kal, míg a költségvetés intézményeiben 4.8%-kal növekedtek a nettó keresetek. A reálkereset 0.4%-kal kisebb volt, mint 2003 azonos időszakában.

Az első 11 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 6.9%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, novemberben az emelkedés üteme 5.8%-ra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm