11 °C Budapest

Háztartásoknak nyújtott hitelek: 64% lakáshitel

Pénzcentrum
2004. november 25. 11:31

2004. októberben a monetáris bázis, 9.8 milliárd forintos növekedésével, 1,886.2 milliárd forintra változott. A monetáris bázis (M0) trendadatokból számolt évesített rövidbázisú növekedési indexe 108.3% volt - tette közzé az MNB. A monetáris pénzügyi intézmények mérlegeinek alakulásáról szóló statisztikákból érdemes kiemelni, hogy októberben a háztartásoknak nyújtott összes hitelen belül a lakáshitelek aránya a szeptemberi 64.1%-ról 64%-ra változott.

Az egyéb monetáris pénzügyi intézmények bankszámlabetéteinek átlagos állománya 11.3 milliárd forinttal 448.6 milliárd forintra, az egyéb monetáris pénzügyi intézmények egynapos betéteinek átlagállománya 0.8 milliárd forinttal 2.6 milliárd forintra emelkedett. Együttes hatásukat a forgalomban lévő készpénz havi átlagállományának 2.4 milliárd forintos csökkenése mérsékelte, mely hó végi értéke 1435 milliárd forint volt.


Októberben a monetáris pénzügyi intézmények által a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya 46.8 milliárd forinttal bővült. Az éven belüli hitelek állományának 51.3 milliárd forintos növekedése mellett, az éven túli hitelállomány 4.5 milliárd forinttal csökkent.

A szektor monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betéteinek állománya 41.9 milliárd forinttal nőtt, a látra szóló és folyószámla betétállomány 8.3 milliárd forintos, a repóállomány 7.9 milliárd forintos csökkenésének és a lekötött betétállomány 58.1 milliárd forintos növekedésének eredményeként.

Az egyéb pénzügyi vállalatok monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betéteinek állománya 14.4 milliárd forinttal, míg a szektornak nyújtott hitelek állománya 47.4 milliárd forinttal növekedett.

2004. októberben az államháztartás által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétállomány 123.4 milliárd forinttal emelkedett. A központi kormányzat által elhelyezett betétek állományának 159.2 milliárd forintos emelkedése mellett a helyi önkormányzatok betétállománya 35.8 milliárd forinttal csökkent.

A monetáris pénzügyi intézmények által az államháztartásnak nyújtott hitelek állománya 1.6 milliárd forinttal csökkent. A központi kormányzatnak nyújtott hitelállomány 1.9 milliárd forinttal mérséklődött, a helyi önkormányzatok részére nyújtott hitelek állománya 0.3 milliárd forinttal emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Októberben a háztartások által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétek állománya 30.8 milliárd forinttal, a szektornak nyújtott hitelállomány 55.1 milliárd forinttal emelkedett.

A háztartási szektornak nyújtott hiteleken belül a lakáscélú hitelek állománya 32.2 milliárd forinttal, a fogyasztási célú hitelek állománya 15.7 milliárd forinttal, az egyéb hitelállomány 7.2 milliárd forinttal bővült. A lakáscélú hitelek növekedési túlsúlya ebben a hónapban is megmaradt, az összes hitelhez képesti részarányuk 64.1%-ról 64%-ra változott.

A monetáris pénzügyi intézmények külfölddel szembeni nettó követelés-állománya 144.2 milliárd forinttal nőtt, a követelés-állomány 218.3 milliárd forintos és a kötelezettségállomány 74.1 milliárd forintos emelkedésének együttes hatásaként.

A jegybank külfölddel szembeni követeléseinek állománya 217.7 milliárd forinttal emelkedett, kötelezettség-állománya 24.9 milliárd forinttal csökkent. Külfölddel szemben fennálló nettó követelés-állománya 242.6 milliárd forinttal emelkedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem