29 °C Budapest

Háztartásoknak nyújtott hitelek: 64% lakáshitel

Pénzcentrum
2004. november 25. 11:31

2004. októberben a monetáris bázis, 9.8 milliárd forintos növekedésével, 1,886.2 milliárd forintra változott. A monetáris bázis (M0) trendadatokból számolt évesített rövidbázisú növekedési indexe 108.3% volt - tette közzé az MNB. A monetáris pénzügyi intézmények mérlegeinek alakulásáról szóló statisztikákból érdemes kiemelni, hogy októberben a háztartásoknak nyújtott összes hitelen belül a lakáshitelek aránya a szeptemberi 64.1%-ról 64%-ra változott.

Az egyéb monetáris pénzügyi intézmények bankszámlabetéteinek átlagos állománya 11.3 milliárd forinttal 448.6 milliárd forintra, az egyéb monetáris pénzügyi intézmények egynapos betéteinek átlagállománya 0.8 milliárd forinttal 2.6 milliárd forintra emelkedett. Együttes hatásukat a forgalomban lévő készpénz havi átlagállományának 2.4 milliárd forintos csökkenése mérsékelte, mely hó végi értéke 1435 milliárd forint volt.


Októberben a monetáris pénzügyi intézmények által a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya 46.8 milliárd forinttal bővült. Az éven belüli hitelek állományának 51.3 milliárd forintos növekedése mellett, az éven túli hitelállomány 4.5 milliárd forinttal csökkent.

A szektor monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betéteinek állománya 41.9 milliárd forinttal nőtt, a látra szóló és folyószámla betétállomány 8.3 milliárd forintos, a repóállomány 7.9 milliárd forintos csökkenésének és a lekötött betétállomány 58.1 milliárd forintos növekedésének eredményeként.

Az egyéb pénzügyi vállalatok monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betéteinek állománya 14.4 milliárd forinttal, míg a szektornak nyújtott hitelek állománya 47.4 milliárd forinttal növekedett.

2004. októberben az államháztartás által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétállomány 123.4 milliárd forinttal emelkedett. A központi kormányzat által elhelyezett betétek állományának 159.2 milliárd forintos emelkedése mellett a helyi önkormányzatok betétállománya 35.8 milliárd forinttal csökkent.

A monetáris pénzügyi intézmények által az államháztartásnak nyújtott hitelek állománya 1.6 milliárd forinttal csökkent. A központi kormányzatnak nyújtott hitelállomány 1.9 milliárd forinttal mérséklődött, a helyi önkormányzatok részére nyújtott hitelek állománya 0.3 milliárd forinttal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Októberben a háztartások által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétek állománya 30.8 milliárd forinttal, a szektornak nyújtott hitelállomány 55.1 milliárd forinttal emelkedett.

A háztartási szektornak nyújtott hiteleken belül a lakáscélú hitelek állománya 32.2 milliárd forinttal, a fogyasztási célú hitelek állománya 15.7 milliárd forinttal, az egyéb hitelállomány 7.2 milliárd forinttal bővült. A lakáscélú hitelek növekedési túlsúlya ebben a hónapban is megmaradt, az összes hitelhez képesti részarányuk 64.1%-ról 64%-ra változott.

A monetáris pénzügyi intézmények külfölddel szembeni nettó követelés-állománya 144.2 milliárd forinttal nőtt, a követelés-állomány 218.3 milliárd forintos és a kötelezettségállomány 74.1 milliárd forintos emelkedésének együttes hatásaként.

A jegybank külfölddel szembeni követeléseinek állománya 217.7 milliárd forinttal emelkedett, kötelezettség-állománya 24.9 milliárd forinttal csökkent. Külfölddel szemben fennálló nettó követelés-állománya 242.6 milliárd forinttal emelkedett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?