Ellentétes folyamatok az infláció alakulásában

Pénzcentrum
2004. november 24. 13:55

Az MNB-ben megrendezésre kerülő sajtóbeszélgetésen Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója a hétfőn megjelent inflációs jelentés főbb üzeneteit részletesen is bemutatta. A szakértő kitért arra, hogy az infláció annak ellenére csökkenni tudott az idén, hogy több tényező is az emelkedését segítette/segíti.


Hamecz kifejtette, hogy a múlt év végén a feldolgozott élelmiszereknél bekövetkezett áremelkedés, az idei év eleji áfa és más adójellegű emelések, illetve az olajáraknál bekövetkezett jelentős áremelkedés mellett az infláció májusban tetőzött, és azóta fokozatosan csökken a pénzromlás üteme. Októberben 6.3%-os volt az éves alapú pénzromlási ütem, az év végére 6%-ra csökkenhet a ráta.

Az ügyvezető igazgató szerint az infláció csökkenésének elérése a monetáris politika jelentős érdemének tekinthető, emellett természetesen figyelembe kell venni a bázishatások szerepét, a bérnövekedések lassulásának folyamatát, és ezzel párhuzamosan a belföldi kereslet lassulásának hatásait is.

Hamecz hozzátette, hogy a belföldi inflációs nyomás gyengül, de ez jövőre még kevés ahhoz, hogy ellensúlyozza a világpiaci olajár-emelkedés infláció-gerjesztő hatását.(A legtöbb előrejelzés azt prognosztizálja, hogy az olajárak a jövő év végén is hasonló szinten, 45 dollár/hordó környékén lehetnek.) Ezek miatt lassú lesz a fogyasztói árindex csökkenési üteme a jövő év második felétől. Hamecz hangsúlyozta, hogy az olajárak hatása elkerülhetelenül be fog gyűrűzni a hazai árakba is, nem lehet ellene különösebbett tenni.

A szakértő külön kitért a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemének kérdésére. Az MNB úgy ítéli meg, hogy a magyar gazdaság középtávú potenciális növekedési dinamikája 3.5% körül lehet. Ez azt is jelenti, hogy a növekedési dinamika elmúlt évekbeli 3-5% közötti (idén 4% körüli) üteme az elkövetkezendő időszakban mérsékelten csökkenni fog.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hamecz az Európai Bizottság egyik friss tanulmányával is alátámasztotta a 3.5%-os potenciális ütemet: az EB 2006 és 2010 között 3.55%-os potenciális bővülési ütemmel számol Magyarország esetében. Ez a szám Csehország esetében 3.45%, Lengyelországnál 4.28%, míg Szlovákia esetében 3.94%.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM