25 °C Budapest

Ellentétes folyamatok az infláció alakulásában

Pénzcentrum
2004. november 24. 13:55

Az MNB-ben megrendezésre kerülő sajtóbeszélgetésen Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója a hétfőn megjelent inflációs jelentés főbb üzeneteit részletesen is bemutatta. A szakértő kitért arra, hogy az infláció annak ellenére csökkenni tudott az idén, hogy több tényező is az emelkedését segítette/segíti.


Hamecz kifejtette, hogy a múlt év végén a feldolgozott élelmiszereknél bekövetkezett áremelkedés, az idei év eleji áfa és más adójellegű emelések, illetve az olajáraknál bekövetkezett jelentős áremelkedés mellett az infláció májusban tetőzött, és azóta fokozatosan csökken a pénzromlás üteme. Októberben 6.3%-os volt az éves alapú pénzromlási ütem, az év végére 6%-ra csökkenhet a ráta.

Az ügyvezető igazgató szerint az infláció csökkenésének elérése a monetáris politika jelentős érdemének tekinthető, emellett természetesen figyelembe kell venni a bázishatások szerepét, a bérnövekedések lassulásának folyamatát, és ezzel párhuzamosan a belföldi kereslet lassulásának hatásait is.

Hamecz hozzátette, hogy a belföldi inflációs nyomás gyengül, de ez jövőre még kevés ahhoz, hogy ellensúlyozza a világpiaci olajár-emelkedés infláció-gerjesztő hatását.(A legtöbb előrejelzés azt prognosztizálja, hogy az olajárak a jövő év végén is hasonló szinten, 45 dollár/hordó környékén lehetnek.) Ezek miatt lassú lesz a fogyasztói árindex csökkenési üteme a jövő év második felétől. Hamecz hangsúlyozta, hogy az olajárak hatása elkerülhetelenül be fog gyűrűzni a hazai árakba is, nem lehet ellene különösebbett tenni.

A szakértő külön kitért a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemének kérdésére. Az MNB úgy ítéli meg, hogy a magyar gazdaság középtávú potenciális növekedési dinamikája 3.5% körül lehet. Ez azt is jelenti, hogy a növekedési dinamika elmúlt évekbeli 3-5% közötti (idén 4% körüli) üteme az elkövetkezendő időszakban mérsékelten csökkenni fog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hamecz az Európai Bizottság egyik friss tanulmányával is alátámasztotta a 3.5%-os potenciális ütemet: az EB 2006 és 2010 között 3.55%-os potenciális bővülési ütemmel számol Magyarország esetében. Ez a szám Csehország esetében 3.45%, Lengyelországnál 4.28%, míg Szlovákia esetében 3.94%.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?