33 °C Budapest

Ellentétes folyamatok az infláció alakulásában

Pénzcentrum
2004. november 24. 13:55

Az MNB-ben megrendezésre kerülő sajtóbeszélgetésen Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója a hétfőn megjelent inflációs jelentés főbb üzeneteit részletesen is bemutatta. A szakértő kitért arra, hogy az infláció annak ellenére csökkenni tudott az idén, hogy több tényező is az emelkedését segítette/segíti.


Hamecz kifejtette, hogy a múlt év végén a feldolgozott élelmiszereknél bekövetkezett áremelkedés, az idei év eleji áfa és más adójellegű emelések, illetve az olajáraknál bekövetkezett jelentős áremelkedés mellett az infláció májusban tetőzött, és azóta fokozatosan csökken a pénzromlás üteme. Októberben 6.3%-os volt az éves alapú pénzromlási ütem, az év végére 6%-ra csökkenhet a ráta.

Az ügyvezető igazgató szerint az infláció csökkenésének elérése a monetáris politika jelentős érdemének tekinthető, emellett természetesen figyelembe kell venni a bázishatások szerepét, a bérnövekedések lassulásának folyamatát, és ezzel párhuzamosan a belföldi kereslet lassulásának hatásait is.

Hamecz hozzátette, hogy a belföldi inflációs nyomás gyengül, de ez jövőre még kevés ahhoz, hogy ellensúlyozza a világpiaci olajár-emelkedés infláció-gerjesztő hatását.(A legtöbb előrejelzés azt prognosztizálja, hogy az olajárak a jövő év végén is hasonló szinten, 45 dollár/hordó környékén lehetnek.) Ezek miatt lassú lesz a fogyasztói árindex csökkenési üteme a jövő év második felétől. Hamecz hangsúlyozta, hogy az olajárak hatása elkerülhetelenül be fog gyűrűzni a hazai árakba is, nem lehet ellene különösebbett tenni.

A szakértő külön kitért a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemének kérdésére. Az MNB úgy ítéli meg, hogy a magyar gazdaság középtávú potenciális növekedési dinamikája 3.5% körül lehet. Ez azt is jelenti, hogy a növekedési dinamika elmúlt évekbeli 3-5% közötti (idén 4% körüli) üteme az elkövetkezendő időszakban mérsékelten csökkenni fog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hamecz az Európai Bizottság egyik friss tanulmányával is alátámasztotta a 3.5%-os potenciális ütemet: az EB 2006 és 2010 között 3.55%-os potenciális bővülési ütemmel számol Magyarország esetében. Ez a szám Csehország esetében 3.45%, Lengyelországnál 4.28%, míg Szlovákia esetében 3.94%.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?