18 °C Budapest

50 bázispontos kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. október 18. 14:02

Monetáris Tanács 2004. október 18-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2004. október 19-i hatállyal 11%-ról 50 bázisponttal 10.50%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak.

Az elmúlt egy hónapban publikált makrogazdasági adatok alapján a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy az inflációt befolyásoló folyamatok összességükben kedvezően alakultak. Az infláció a májusi csúcs után határozottan csökkenő pályára állt. A Tanács a csökkenő tendencia folytatódását várja.

A dezinfláció szempontjából kedvező volt a forint tartósan erős árfolyama, amely az importált termékek árán keresztül fontos szerepet játszott az infláció csökkentésében. A mai helyzetben a kamatszint óvatos mérséklése nem veszélyezteti a dezinflációs folyamatot.

A vállalati konjunktúra alakulásáról a legújabb adatok nem rajzolnak ki egyértelmű képet. Az ipari termelési statisztika lassuló kibocsátás-növekedést mutat augusztusra. A külkereskedelmi statisztikákból ugyanakkor élénk kiviteli dinamika rajzolódik ki, ami erős vállalati konjunktúrára utal.

A folyó fizetési mérleg hiányának jelenlegi szintje komoly fenntarthatósági kockázatot hordoz, különösen, ha az az ország külföldi adósságának növekedését eredményezi. A külső egyensúlyi helyzetet jelentősen befolyásolhatják a 2005-ös államháztartási hatások. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy az országgyűlésnek beterjesztett költségvetési törvényjavaslat, bár a hiány jelentős csökkentését célozza, de jelentősen eltér a konvergenciaprogramban szereplő pályától és teljesíthetősége is kockázatokkal terhelt. Az infrastrukturális beruházások egy részének központi költségvetésen kívüli megvalósítása miatt (PPP-finanszírozás) egyelőre bizonytalan, hogy az államháztartás 2005-ben mennyiben tud hozzájárulni a hazai kereslet mérséklődéséhez, ezen keresztül pedig a külső egyensúly javulásához.

A korábbi piaci bizonytalanság mérséklődött, ami a hosszú lejáratú hozamok csökkenésében is tükröződött. Ez a kedvező inflációs tendenciával együtt lehetővé teszi, hogy a Monetáris Tanács úgy mérsékelje irányadó kamatát, hogy az ne veszélyeztesse az inflációs cél elérését. A Tanács továbbra is óvatos kamatpolitikát kíván folytatni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

*********************

A Monetáris Tanács döntése nem meglepetés, ugyanakkor mint korábban utaltunk rá, a lépés nem teljesen "nyugodt lelkiismeret"-tel született. A jegybank elsődleges célja az inflációs célkitűzések teljesítése. A dezinfláció egyértelműen új lendületet nyert az elmúlt hónapokban, ugyanakkor az egyensúlyi problémák illetve az ezekhez kapcsolódó forintkockázat mellett számos bizonytalanság tovább él. Feltehetően emiatt tartja indokoltnak a testület továbbra is az óvatos politikát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?