27 °C Budapest

Versenyképességi lista: lecsúszás! - 6 hellyel lejjebb

Pénzcentrum
2004. október 14. 09:38

A World Economic Forum nevű intézmény ismét közzétette az évente elkészített versenyképességi rangsort. Az összetett mutató szerint a legversenyképesebb gazdaság a növekedési index tekintetében 2004-2005-ben Finnország, melyet az USA, Svédország és Taiwan követ. Magyarország a tavalyi 33. helyről a 39-re csúszott vissza. Az üzleti környezet alapján értékelve a versenyképességet Magyarország a 42.

A növekedési index tekintetében hazánkat a régióból több ország is megelőzi. Litvánia a 36., Szlovénia a 33., Észtország a 20. Csehország már mögöttünk áll 40. helyével (tavaly 39.), Szlovákia a 43. (tavaly 43.), Lettország a 44. (tavaly 37.). Lengyelország igen hátul, csak a 60. helyen következik (tavaly 45.).

Megfigyelhető, hogy míg a balti államok néhány helyet javítottak, addig hazánk és szomszédai Lengyelországgal több helyet csúsztak hátrább. A kedvezőtlenebb megítélés elsősorban makrogazdasági problémákhoz kapcsolódik.

Az üzleti versenyképességi rangsorban már csak 42. vagyunk. Itt már megelőz bennünket Szlovákia 39. helyével, Litvánia (36.), Csehország (35.) Szlovénia (31.), Észtország 27. Lengyelország itt is jelentősen elmarad 57. helyezésével.

***************************

A WEF által készített felmérés alapvető célja, hogy azonosítsa és értékelje azokat a tényezőket, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy ország hosszú távon gyorsan növekedjen, az életszínvonal javuljon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A WEF két rangsor alapján értékeli a világ országait. A növekedésre koncentráló mutató arra fókuszál, hogy melyek a gyors fenntartható növekedés feltételei közép- és hosszú távon. A növekedési mutató három részből áll össze: technológiai index, közintézményi index és makrogazdasági index.

Az üzleti versenyképességi index egy kiegészítő mutató a növekedési indexhez. Az üzleti mutató elsősorban vállalatspecifikus tényezőket értékel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM