23 °C Budapest

Versenyképességi lista: lecsúszás! - 6 hellyel lejjebb

Pénzcentrum
2004. október 14. 09:38

A World Economic Forum nevű intézmény ismét közzétette az évente elkészített versenyképességi rangsort. Az összetett mutató szerint a legversenyképesebb gazdaság a növekedési index tekintetében 2004-2005-ben Finnország, melyet az USA, Svédország és Taiwan követ. Magyarország a tavalyi 33. helyről a 39-re csúszott vissza. Az üzleti környezet alapján értékelve a versenyképességet Magyarország a 42.

A növekedési index tekintetében hazánkat a régióból több ország is megelőzi. Litvánia a 36., Szlovénia a 33., Észtország a 20. Csehország már mögöttünk áll 40. helyével (tavaly 39.), Szlovákia a 43. (tavaly 43.), Lettország a 44. (tavaly 37.). Lengyelország igen hátul, csak a 60. helyen következik (tavaly 45.).

Megfigyelhető, hogy míg a balti államok néhány helyet javítottak, addig hazánk és szomszédai Lengyelországgal több helyet csúsztak hátrább. A kedvezőtlenebb megítélés elsősorban makrogazdasági problémákhoz kapcsolódik.

Az üzleti versenyképességi rangsorban már csak 42. vagyunk. Itt már megelőz bennünket Szlovákia 39. helyével, Litvánia (36.), Csehország (35.) Szlovénia (31.), Észtország 27. Lengyelország itt is jelentősen elmarad 57. helyezésével.

***************************

A WEF által készített felmérés alapvető célja, hogy azonosítsa és értékelje azokat a tényezőket, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy ország hosszú távon gyorsan növekedjen, az életszínvonal javuljon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A WEF két rangsor alapján értékeli a világ országait. A növekedésre koncentráló mutató arra fókuszál, hogy melyek a gyors fenntartható növekedés feltételei közép- és hosszú távon. A növekedési mutató három részből áll össze: technológiai index, közintézményi index és makrogazdasági index.

Az üzleti versenyképességi index egy kiegészítő mutató a növekedési indexhez. Az üzleti mutató elsősorban vállalatspecifikus tényezőket értékel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?