28 °C Budapest

Milyen alapokba megy a pénz?

Pénzcentrum
2004. október 13. 13:43

Az alapok esetében összességében ismét pozitív hónapot tudtak zárni az alapkezelők szeptemberben, bár a növekedés nem volt számottevő, mindössze 0.8%-ot tett ki, és ez is leginkább a portfoliók felértékelődésének volt köszönhető - áll a Bamosz közleményében. Még mindig nem sikerült az alapoknak elérni az év eleji szintjüket, az első hónapok drasztikus visszaesése miatt továbbra is 5%-os "lemaradás" tapasztalható tavaly év végi adathoz képest az összvagyon tekintetében.

Az egyes alaptípusokat illetően folytatódtak a korábbi hónapokban megszokott tendenciák, azaz jelentősen nőtt a pénzpiaci alapok vagyona (hozzávetőlegesen 6 milliárd Ft nettó pénzbeáramlás történt), ugyanakkor ezt meghaladó mértékű, közel 12 milliárd forintos pénzkivétel volt ismételten tapasztalható a kötvényalapoknál. A mérleget szeptemberben is az ingatlanalapok billentették pozitív irányba, vagyonuk egy hónap alatt több mint 5%-kal ugrott meg.

A részvényalapokon belül egymással ellentétes pénzmozgás volt tapasztalható a hazai és nemzetközi alapok esetében. Míg az előbbieknél közel fél milliárdos nettó pénzkivétel történt, addig utóbbiakba ezt hozzávetőlegesen 100 millió Ft-val meghaladó friss tőke áramlott. Ez egyben azt is jelenti, hogy a részvényalapok 1.8%-os szeptemberi vagyongyarapodása gyakorlatilag teljes egészében az árfolyamok növekedésének volt köszönhető.

0.8%-kal csökkent ugyanakkor szeptemberben a vegyes alapok vagyona, elsősorban a nemzetközi vegyes alapokból történő nettó pénzkivétel miatt.

Az elmúlt hónapban látványosan nőtt a pénztári portfoliókban lévő vagyon (6,.%-kal), továbbá 2%-os, dinamikus vagyongyarapodás volt az egyéb kezelt portfoliók esetében is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek eredményeként összességében 3.9%-kal nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt teljes vagyon, átlépve a 2,300 milliárd Ft-ot.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?