1 °C Budapest

Reuters poll: bizonytalanságok a 2010-es euró körül

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 11:15

Az államháztartás hiányára vonatkozó prognózisok szerint egyre bizonytalanabb az euró 2010-es bevezetése a jelenlegi szabályrendszer alapján. Ennek ellenére a piaci konszenzus még mindig 2010-es euró bevezetést valószínűsít. Többen előrejelzésük módosítását helyezték kilátásba, és megjelentek 2010-nél későbbi jóslatok is. Az elemzők konszenzusa feszítettnek, de hitelesnek találta a kormány megemelt 2004-es hiány-előirányzatát. Eközben némileg javultak az infláció és a gazdasági növekedés kilátásai. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn az elemzők többsége szerint mégsem csökkenti kamatait a gazdasági egyensúly körüli aggodalmak miatt. Az év egészére az egy hónappal ezelőtt előrelátott egy százalékpontnyi kamatvágásnak mostmár csak a felét valószínűsíti a piac.

Az elemzői előrejelzések azonnal követték a kormány államháztartási hiány előirányzatának múlt heti módosítását. A Pénzügyminisztérium (PM) a GDP 4.6 százalékáról 5.0-5.3 százalékára emelte a hiány valószínű idei nagyságát.

Az elemzői konszenzus egy hónappal ezelőtt még 4.9 százalék volt - az új felmérésben, melyet szeptember 15 és 17 között végzett a Reuters, a konszenzus 5.3 százalékra emelkedett. Vagyis az elemzők hihetőnek tartják a megemelt prognózist, de a felső határán, ami a PM szerint a pesszimista változat.

Akadnak olyan elemzők, akik szerint félő, hogy még az új előrejelzés sem tükrözi a hiány valódi méretét. Ennél nagyobb jelentőségű azonban, hogy a 2005-ös konszenzus jelentősen felfelé mozdult el: a GDP fél százalékával, 4.8 százalékra.

Ez felette van az eredetileg erre az évre megcélzott hiánynak, és 0.7 százalékponttal haladja meg a májusban elfogadott és az Európai Bizottsághoz eljuttatott konvergencia-programban megjelölt (4.1%) számot. Ez azt is jelenti, hogy ha az elemzőknek igaza van, Magyarország jövőre a tervezetthez képest több mint egy éves csúszásba kerül az euró 2010-es bevezetéséhez vezető úton.

A 2010-es bevezetés feltétele, hogy 2008-ra 3 százalék alá csökkenjen a hiány. A kormány a konvergenciatervben évi fél százalékos csökkentéseket ígért, a 2004-es előirányzat emelkedése miatt azonban a pénzügyminiszter bejelentése szerint jövőre ennél nagyobb csökkentésre lesz szükség a 2005-ös költségvetésben, amelynek tervezetét szerdán tárgyalja a kormány. Az elemzői konszenzus azonban továbbra is csak fél százalékpont csökkentést valószínűsít a jövő évre. A 2006-os parlamenti választások lényeges bizonytalansági elemt jelentenek.A konvergenciapályához képest jóval magasabb szám egyelőre nem vezetett a 2010-es euróbevezetés elvetéséhez a felmérésben, az előrejelzésekben azonban jelentős átrendeződés történt.

A konvergenciaterv májusi bejelentése előtt még egyenlő számban voltak a 2009-es és 2010-es bevezetést előrevetítő elemzői jóslatok. Szeptemberben 15 elemző közül 12 már 2010-et mondott, egy elemző maradt a 2009-nél, de megjelent a látóhatáron a jövő évtized is, egy 2011-es és egy 2012-es jóslat formájában. Mivel több 2010-et előrejelző elemző is azt mondta, hogy a költségvetési folyamatok függvényében hamarosan felülvizsgálhatja várakozását, megvan a kockázata, hogy a közeljövőben a 2010-es dátumról is lemondhat a piac egy része.Az elemzők enyhén, 0.1 százalékponttal felfelé mozdították el a gazdaság növekesére vonatkozó konszenzusaikat, 2004-ben 3.9, 2005-ben pedig 3.95 százalékra.

Rövid távra kissé romlottak, hosszabb távra azonban némileg javultak az inflációs kilátások is: a konszenzus szerint rövid stagnálás után az augusztusi 7.2 százalékról szeptemberben 6.9 százalékra csökkenhet az infláció. Decemberre az elemzők szerint 6.25 százalékra lassul, ami 15 bázispontos emelkedés az egy hónappal ezelőtti konszenzushoz képest, a jövő év decemberére azonban ugyanennyivel csökkent a konszenzus, 4.4 százalékra.

A piaci előrejelzés így még mindig az MNB 4 százalékos célja felett van, ahogy felette volt az augusztus 16-ai 50 bázispontos kamatcsökkentése előtt is, miközben az árfolyamvárakozások lényegében változatlanok maradtak. (Október és 2004 végére egyaránt 250 Ft az euró konszenzusos árfolyama, a jövő év végére pedig 252.)

Az állampapír hozam várakozások az elmúlt négy hétben jelentősen emelkedtek minden futamidőre. Ha az év végére tekintünk előre, a 12 hónapos kincstárjegyre 78 bázisponttal nőtt az előrejelzés 9.93 százalékra, a hároméves államkötvényre 75 bázisponttal 9.1 százalékra, a tízéves állampapírra pedig 53 bázisponttal 8.03 százalékra.

Az inflációs kilátások enyhe javulása ellenére a jegybanki kamatcsökkentésekkel kapcsolatos optimizmus jelentősen mérséklődött az államháztartási hiány pálya átrajzolódása után. Az elemzők nagy többsége szerint ma már nem változtat kamatot az MNB, októberben azonban még jöhet egy kis csökkentés, amit még egy apró vágás követhet az év vége előtt. Mindezek eredményeképpen 11 százalékról 10.5 százalékra szállhat alá a jegybanki alapkamat idén: ez éppen a felét jelenti az egy hónappal ezelőtt remélt egy százalékpontnyi kamatcsökkenésnek. Jövőre viszont az elemzők szerint jelentősebb kamatvágások jöhetnek, összesen 225 bázispont.

A második negyedéves folyómérleg hiányát 2.3 milliárd euróra teszi a felmérés, magasabbra az egy hónapja várt 2.1 milliárdnál és az első negyedévben mért 1.705 milliárd eurónál. A romlás mögött feltehetően a vártnál rosszabb külkereskedelmi mérleg adatok állnak. Ugyanakkor tovább emelkedtek az éves folyómérleg deficitekre vonatkozó prognózisok is: 2004-re 200 millió euróval hétmilliárd euróra, 2005-re pedig 130 millió euróval 6.63 milliárd euróra.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem