26 °C Budapest

Leépítés, autópálya, munkahely-teremtés - izzadnak a miniszterek

Pénzcentrum
2004. szeptember 13. 09:45

Miniszteri beszámolókkal telt a hétvége, a tárcavezetőket Gyurcsány Ferenc leendő miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Draskovics Tibor pénzügyminiszter hallgatta meg. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy izzadságos tárgyalások folytak. A konzultációk a költségvetésre vonatkoztak, szó volt azokról a területekről, melyeket preferálni kívánnak, illetve a szükséges

létszámleépítések is felvetődtek. Draskovics továbbra is mint a hatékony, kisebb, spórolósabb állam védelmezője lépett fel. A kormány 40 mrd Ft-ot szánna a létszámleépítésekhez kapcsolódó többletköltségek fedezésére.

Draskovics elmondta, hogy mintegy 40 mrd Ft áll rendelkezésre a létszámcsökkentés költségeinek fedezésére (végkielégítések stb.). Korábban több munkaanyagból is szellőztettek meg részleteket napilapok, állítólag egy speciális állományban maradó verzió is készült, ahol a közalkalmazottak és köztisztviselők elbocsátásra szánt része kb. 2 évig 2/3 bérért dolgozna. A pénzügyminiszter korábban is úgy nyilatkozott, hogy a tárcáknál a tervezett 6.5%-os béremelés fedezetét a minisztériumoknak maguknak kell kigazdálkodni ezzel kényszerítve ki a létszámracionalizálást.

Az igazgatási költségeket mindenképpen mérsékelni szeretnék, valószínű elhalasztják a felújításokat és az irodabútor-beszerzéseket.

A Népszabadság szerint a költségvetés preferált területei maradnak illetve lesznek az autópályaépítés, a munkahelyteremtés, a kistérségi együttműködések fejlesztése, az uniós források megszerzése, a rendőrség felszereltségének javítása. 2005-ben ezer rendőrautó cseréjét tervezik.

A munkahelyteremtés elsősorban aktív eszközei kerülnének előtérbe. Az adórendszer tervezett változásai is ezt hivatottak elősegíteni. A fiatalok, gyesről visszatérők és az 50 év felettiek és a munkanélkülieket foglalkoztatók 9 hónapig 50%-os TB-járulék kedvezményre számíthatnának -nyilatkozta Kuncze Gábor. Katona Béla szocialista politikus szerint elképzelhető lenne, hogy a fix összegű egészségügyi hozzájárulás is 1200 Ft-tal csökkenjen. Adókedvezményt kaphatna minden olyan vállalkozás, ahol az alkalmazottak száma az 5-öt nem éri el, de új embert vesznek fel.

Az autópálya-építési program folytatódik, Draskovics szerint 2006-ra Miskolcig, Nyíregyházáig, Debrecenig, Szegedig, Dunaújvárosig és a Balaton délnyugati végéig lehetne autópályán utazni. Folytatódik az M6-os Pécsig és az M7-es Nagykanizsáig történő építésének előkészítése.

Az SZJA-t érintő változásokkal külön írásunkban foglalkozunk, de itt is említést teszünk róla. Jövőre az elképzelések szerint 2 kulcsossá válna az eddig 3 kulcsos tábla. Az alsó kulcs éves másfél millió jövedelemig 18%, míg a felső kulcs 38%. A kedvezmények köre szűkül, 6 millió felett már szinte alig marad egy-két forma, amit igénybe lehet majd venni. Gyurcsány nyilatkozata szerint mintegy 100 mrd Ft maradhat a családoknál az SZJA-t érintő intézkedések következtében, mely a másik oldalról 100 mrd Ft-nyi bevételkiesés az államnak. Elemezők egy része aggályosnak tartja, hogy a gazdasági növekedés megteremti-e e azt a fedezetet, mely az ilyen jellegű bevételkiesésekhez kapcsolódik.

A konvergencia-program szerint - mely szerint a 2005-ös büdzsé tervei is készülnek - a kormányzati szektor bevételei az idei évre tervezett 44.2%-os GDP arányos mértékről jövőre 43.4%-ra mérséklődnének, míg a redisztribúció 48.8%-ról 47.5%-ra mérséklődne. A fentieknek megfelelően tehát néhány bevételcsökkentő és kiadásnövelő intézkedés már körvonalazódik, jó lenne látni néhány olyan kiadáscsökkentő lépést is, mely a jövőre tervezett 4.1%-os hiánymérték felé irányítja az egyenleget. Közép- illetve hosszabb távon a most tervezett intézkedések feltehetően kedvezőek.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?