Leépítés, autópálya, munkahely-teremtés - izzadnak a miniszterek

Pénzcentrum
2004. szeptember 13. 09:45

Miniszteri beszámolókkal telt a hétvége, a tárcavezetőket Gyurcsány Ferenc leendő miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Draskovics Tibor pénzügyminiszter hallgatta meg. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy izzadságos tárgyalások folytak. A konzultációk a költségvetésre vonatkoztak, szó volt azokról a területekről, melyeket preferálni kívánnak, illetve a szükséges

létszámleépítések is felvetődtek. Draskovics továbbra is mint a hatékony, kisebb, spórolósabb állam védelmezője lépett fel. A kormány 40 mrd Ft-ot szánna a létszámleépítésekhez kapcsolódó többletköltségek fedezésére.

Draskovics elmondta, hogy mintegy 40 mrd Ft áll rendelkezésre a létszámcsökkentés költségeinek fedezésére (végkielégítések stb.). Korábban több munkaanyagból is szellőztettek meg részleteket napilapok, állítólag egy speciális állományban maradó verzió is készült, ahol a közalkalmazottak és köztisztviselők elbocsátásra szánt része kb. 2 évig 2/3 bérért dolgozna. A pénzügyminiszter korábban is úgy nyilatkozott, hogy a tárcáknál a tervezett 6.5%-os béremelés fedezetét a minisztériumoknak maguknak kell kigazdálkodni ezzel kényszerítve ki a létszámracionalizálást.

Az igazgatási költségeket mindenképpen mérsékelni szeretnék, valószínű elhalasztják a felújításokat és az irodabútor-beszerzéseket.

A Népszabadság szerint a költségvetés preferált területei maradnak illetve lesznek az autópályaépítés, a munkahelyteremtés, a kistérségi együttműködések fejlesztése, az uniós források megszerzése, a rendőrség felszereltségének javítása. 2005-ben ezer rendőrautó cseréjét tervezik.

A munkahelyteremtés elsősorban aktív eszközei kerülnének előtérbe. Az adórendszer tervezett változásai is ezt hivatottak elősegíteni. A fiatalok, gyesről visszatérők és az 50 év felettiek és a munkanélkülieket foglalkoztatók 9 hónapig 50%-os TB-járulék kedvezményre számíthatnának -nyilatkozta Kuncze Gábor. Katona Béla szocialista politikus szerint elképzelhető lenne, hogy a fix összegű egészségügyi hozzájárulás is 1200 Ft-tal csökkenjen. Adókedvezményt kaphatna minden olyan vállalkozás, ahol az alkalmazottak száma az 5-öt nem éri el, de új embert vesznek fel.

Az autópálya-építési program folytatódik, Draskovics szerint 2006-ra Miskolcig, Nyíregyházáig, Debrecenig, Szegedig, Dunaújvárosig és a Balaton délnyugati végéig lehetne autópályán utazni. Folytatódik az M6-os Pécsig és az M7-es Nagykanizsáig történő építésének előkészítése.

Az SZJA-t érintő változásokkal külön írásunkban foglalkozunk, de itt is említést teszünk róla. Jövőre az elképzelések szerint 2 kulcsossá válna az eddig 3 kulcsos tábla. Az alsó kulcs éves másfél millió jövedelemig 18%, míg a felső kulcs 38%. A kedvezmények köre szűkül, 6 millió felett már szinte alig marad egy-két forma, amit igénybe lehet majd venni. Gyurcsány nyilatkozata szerint mintegy 100 mrd Ft maradhat a családoknál az SZJA-t érintő intézkedések következtében, mely a másik oldalról 100 mrd Ft-nyi bevételkiesés az államnak. Elemezők egy része aggályosnak tartja, hogy a gazdasági növekedés megteremti-e e azt a fedezetet, mely az ilyen jellegű bevételkiesésekhez kapcsolódik.

A konvergencia-program szerint - mely szerint a 2005-ös büdzsé tervei is készülnek - a kormányzati szektor bevételei az idei évre tervezett 44.2%-os GDP arányos mértékről jövőre 43.4%-ra mérséklődnének, míg a redisztribúció 48.8%-ról 47.5%-ra mérséklődne. A fentieknek megfelelően tehát néhány bevételcsökkentő és kiadásnövelő intézkedés már körvonalazódik, jó lenne látni néhány olyan kiadáscsökkentő lépést is, mely a jövőre tervezett 4.1%-os hiánymérték felé irányítja az egyenleget. Közép- illetve hosszabb távon a most tervezett intézkedések feltehetően kedvezőek.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16