A pénzpiaci és az ingatlan alapok jegyeit keresik

Pénzcentrum
2004. szeptember 13. 11:31

Kedvező adatokkal zárult a nyár utolsó hónapja, gyakorlatilag minden vagyontípus esetében számottevő növekedés volt tapasztalható a BAMOSZ tagjainak portfóliókezelésében. A befektetési alapok vagyona összességében 1%-kal nőtt, ezen belül - a kötvényalapok kivételével - gyakorlatilag minden egyéb alapkategóriában (pénzpiaci, részvény, vegyes, ingatlan) dinamikus vagyonnövekedés következett be.

Úgy tűnik a befektetői bizalom a kötvényalapok iránt még mindig nem állt helyre, vagyonuk az év szinte minden hónapjában fokozatosan csökkent. Velük szemben a "húzóerőt" az utóbbi időben egyértelműen a pénzpiaci alapok képviselik. Megjegyzendő, hogy a részvényalapok esetében a növekedés a tőzsdei árfolyamok emelkedésének köszönhető, augusztusban a befektetők hozzávetőlegesen fél milliárd forintnyi tőkét vontak ki a hazai részvényalapokból, míg megközelítően ennyi friss tőke áramlott a nemzetközi részvényalapokba.

Szintén árnyalja az első ránézésre kedvező képet, hogy a hazai kötvényalapok esetében tapasztalt 6 milliárd forintos nettó tőkekiáramlást nem tudta teljes mértékben fedezni a pénzpiaci alapok esetében kalkulált 4.8 milliárdos tőkebeáramlás.

Míg a vegyes alapok esetében nem volt számottevő tőkemozgás (a vagyonnövekedés szintén az árfolyamok emelkedésének köszönhető), addig az ingatlanalapokba közel 1.3 milliárd forintnyi új befektetés érkezett.

Az elmúlt hónapban számottevő mértékben nőtt mind a pénztári portfoliókban lévő vagyon (3.1%-os növekedés), mind az egyéb kezelt portfolió vagyona (1.1%-kal). Különösen kedvező a pénztárak esetében, hogy dinamikusan nőtt az önkéntes pénztárak és az egészségpénztárak kezelt vagyona (2.7, illetve 18.9%-kal).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindezek eredményeként összességében 1.9%-kal nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt teljes vagyon, meghaladva a 2200 milliárd Ft-ot

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?