21 °C Budapest

A pénzpiaci és az ingatlan alapok jegyeit keresik

Pénzcentrum
2004. szeptember 13. 11:31

Kedvező adatokkal zárult a nyár utolsó hónapja, gyakorlatilag minden vagyontípus esetében számottevő növekedés volt tapasztalható a BAMOSZ tagjainak portfóliókezelésében. A befektetési alapok vagyona összességében 1%-kal nőtt, ezen belül - a kötvényalapok kivételével - gyakorlatilag minden egyéb alapkategóriában (pénzpiaci, részvény, vegyes, ingatlan) dinamikus vagyonnövekedés következett be.

Úgy tűnik a befektetői bizalom a kötvényalapok iránt még mindig nem állt helyre, vagyonuk az év szinte minden hónapjában fokozatosan csökkent. Velük szemben a "húzóerőt" az utóbbi időben egyértelműen a pénzpiaci alapok képviselik. Megjegyzendő, hogy a részvényalapok esetében a növekedés a tőzsdei árfolyamok emelkedésének köszönhető, augusztusban a befektetők hozzávetőlegesen fél milliárd forintnyi tőkét vontak ki a hazai részvényalapokból, míg megközelítően ennyi friss tőke áramlott a nemzetközi részvényalapokba.

Szintén árnyalja az első ránézésre kedvező képet, hogy a hazai kötvényalapok esetében tapasztalt 6 milliárd forintos nettó tőkekiáramlást nem tudta teljes mértékben fedezni a pénzpiaci alapok esetében kalkulált 4.8 milliárdos tőkebeáramlás.

Míg a vegyes alapok esetében nem volt számottevő tőkemozgás (a vagyonnövekedés szintén az árfolyamok emelkedésének köszönhető), addig az ingatlanalapokba közel 1.3 milliárd forintnyi új befektetés érkezett.

Az elmúlt hónapban számottevő mértékben nőtt mind a pénztári portfoliókban lévő vagyon (3.1%-os növekedés), mind az egyéb kezelt portfolió vagyona (1.1%-kal). Különösen kedvező a pénztárak esetében, hogy dinamikusan nőtt az önkéntes pénztárak és az egészségpénztárak kezelt vagyona (2.7, illetve 18.9%-kal).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek eredményeként összességében 1.9%-kal nőtt a BAMOSZ tagok által kezelt teljes vagyon, meghaladva a 2200 milliárd Ft-ot

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?