11 °C Budapest

Második GDP becslés: 4.0% - élénkülő fogyasztás, aktív beruházási kedv

Pénzcentrum
2004. szeptember 8. 09:00

Az előzetes adatközlésnek megfelelően Magyarország bruttó hazai terméke 2004 II. negyedévében 4.0%-kal, az első félévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az élénk gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok teljesítménynövekedése adja. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé meghaladta a GDP növekedési ütemét, viszont a közösségi fogyasztás növekedése továbbra is lényegesen lassúbb maradt. A KSH korábban előállítási oldalról adott becslést a GDP alakulására. A mostani adatközléssel megismerhettük az előállítás részletes számait, illetve a felhasználási oldal részletezését is.


A 2000. évi változatlan árak alapján készített számítások szerint az árutermelő ágazatok(mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.7%-kal növekedett a második negyedévben, 6.4%-kal az első félévben.


A második negyedévben az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke 8.2%-kal emelkedett. A külső kereslet élénkülése meghatározó volt.

Az építőipar 2.4%-os növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye az utóbbi két év csökkenése, majd az előző negyedév stagnálása után 2.9%-kal nőtt.


A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 II. negyedévében 3.7%-kal, az első félévben 3.4%-kal emelkedett. A második negyedévben szolgáltatásokon belül a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye 5.4%-kal, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 6.1%-kal bővült. A szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban 4.7%-os, a pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások ágazataiban együttesen 3.4%-os volumennövekedés következett be. A közigazgatás, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen 2.4%-kal emelkedett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


2004 II. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai az első negyedévben megfigyelt 3.8%-kal szemben magasabb ütemben, 5.1%-kal emelkedtek, így az I. félévben 4.4% a bővülés mértéke. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások növekedtek a II. negyedévben 3.2 illetve 4.4%-kal. Ezen tényezők hatására a háztartások végső fogyasztása a II. negyedévben 4.7%-kal, az első félévben 3.9%-kal emelkedett.


A közösségi fogyasztás a II. negyedévben 2.3%-kal, az I. félévben 1.8%-kal nőtt. A végső fogyasztás mindezek következtében a II. negyedévben 4.4%-os, az I. félévben 3.6%-os növekedést mutatott.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése a II. negyedévben továbbra is magas, 10.0%-kal emelkedett, míg az I. félévet tekintve 13.5 százalékos volt a növekedés.


A belföldi felhasználás - főként a felhalmozás magas ütemű növekedése hatására - 2004 II. negyedévében 6.2%-kal, az I. félévben 5.3%-kal emelkedett. A felhasználásnak a termelését meghaladó ütemű bővülése a külkereskedelmi egyenleg romlását jelzi.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja a II. negyedévben 16.9%-kal növekedett, míg az import 18.5%-kal bővült. A II. negyedévben jelentősen megugrott külkereskedelmi hiány értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a májusi és júniusi import szintjét jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?