9 °C Budapest

Második GDP becslés: 4.0% - élénkülő fogyasztás, aktív beruházási kedv

Pénzcentrum
2004. szeptember 8. 09:00

Az előzetes adatközlésnek megfelelően Magyarország bruttó hazai terméke 2004 II. negyedévében 4.0%-kal, az első félévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az élénk gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok teljesítménynövekedése adja. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé meghaladta a GDP növekedési ütemét, viszont a közösségi fogyasztás növekedése továbbra is lényegesen lassúbb maradt. A KSH korábban előállítási oldalról adott becslést a GDP alakulására. A mostani adatközléssel megismerhettük az előállítás részletes számait, illetve a felhasználási oldal részletezését is.


A 2000. évi változatlan árak alapján készített számítások szerint az árutermelő ágazatok(mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.7%-kal növekedett a második negyedévben, 6.4%-kal az első félévben.


A második negyedévben az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke 8.2%-kal emelkedett. A külső kereslet élénkülése meghatározó volt.

Az építőipar 2.4%-os növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye az utóbbi két év csökkenése, majd az előző negyedév stagnálása után 2.9%-kal nőtt.


A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 II. negyedévében 3.7%-kal, az első félévben 3.4%-kal emelkedett. A második negyedévben szolgáltatásokon belül a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye 5.4%-kal, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 6.1%-kal bővült. A szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban 4.7%-os, a pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások ágazataiban együttesen 3.4%-os volumennövekedés következett be. A közigazgatás, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen 2.4%-kal emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


2004 II. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai az első negyedévben megfigyelt 3.8%-kal szemben magasabb ütemben, 5.1%-kal emelkedtek, így az I. félévben 4.4% a bővülés mértéke. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások növekedtek a II. negyedévben 3.2 illetve 4.4%-kal. Ezen tényezők hatására a háztartások végső fogyasztása a II. negyedévben 4.7%-kal, az első félévben 3.9%-kal emelkedett.


A közösségi fogyasztás a II. negyedévben 2.3%-kal, az I. félévben 1.8%-kal nőtt. A végső fogyasztás mindezek következtében a II. negyedévben 4.4%-os, az I. félévben 3.6%-os növekedést mutatott.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése a II. negyedévben továbbra is magas, 10.0%-kal emelkedett, míg az I. félévet tekintve 13.5 százalékos volt a növekedés.


A belföldi felhasználás - főként a felhalmozás magas ütemű növekedése hatására - 2004 II. negyedévében 6.2%-kal, az I. félévben 5.3%-kal emelkedett. A felhasználásnak a termelését meghaladó ütemű bővülése a külkereskedelmi egyenleg romlását jelzi.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja a II. negyedévben 16.9%-kal növekedett, míg az import 18.5%-kal bővült. A II. negyedévben jelentősen megugrott külkereskedelmi hiány értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a májusi és júniusi import szintjét jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem