16 °C Budapest

Második GDP becslés: 4.0% - élénkülő fogyasztás, aktív beruházási kedv

Pénzcentrum
2004. szeptember 8. 09:00

Az előzetes adatközlésnek megfelelően Magyarország bruttó hazai terméke 2004 II. negyedévében 4.0%-kal, az első félévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az élénk gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok teljesítménynövekedése adja. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé meghaladta a GDP növekedési ütemét, viszont a közösségi fogyasztás növekedése továbbra is lényegesen lassúbb maradt. A KSH korábban előállítási oldalról adott becslést a GDP alakulására. A mostani adatközléssel megismerhettük az előállítás részletes számait, illetve a felhasználási oldal részletezését is.


A 2000. évi változatlan árak alapján készített számítások szerint az árutermelő ágazatok(mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.7%-kal növekedett a második negyedévben, 6.4%-kal az első félévben.


A második negyedévben az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke 8.2%-kal emelkedett. A külső kereslet élénkülése meghatározó volt.

Az építőipar 2.4%-os növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye az utóbbi két év csökkenése, majd az előző negyedév stagnálása után 2.9%-kal nőtt.


A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 II. negyedévében 3.7%-kal, az első félévben 3.4%-kal emelkedett. A második negyedévben szolgáltatásokon belül a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye 5.4%-kal, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 6.1%-kal bővült. A szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban 4.7%-os, a pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások ágazataiban együttesen 3.4%-os volumennövekedés következett be. A közigazgatás, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen 2.4%-kal emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2004 II. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai az első negyedévben megfigyelt 3.8%-kal szemben magasabb ütemben, 5.1%-kal emelkedtek, így az I. félévben 4.4% a bővülés mértéke. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások növekedtek a II. negyedévben 3.2 illetve 4.4%-kal. Ezen tényezők hatására a háztartások végső fogyasztása a II. negyedévben 4.7%-kal, az első félévben 3.9%-kal emelkedett.


A közösségi fogyasztás a II. negyedévben 2.3%-kal, az I. félévben 1.8%-kal nőtt. A végső fogyasztás mindezek következtében a II. negyedévben 4.4%-os, az I. félévben 3.6%-os növekedést mutatott.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése a II. negyedévben továbbra is magas, 10.0%-kal emelkedett, míg az I. félévet tekintve 13.5 százalékos volt a növekedés.


A belföldi felhasználás - főként a felhalmozás magas ütemű növekedése hatására - 2004 II. negyedévében 6.2%-kal, az I. félévben 5.3%-kal emelkedett. A felhasználásnak a termelését meghaladó ütemű bővülése a külkereskedelmi egyenleg romlását jelzi.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja a II. negyedévben 16.9%-kal növekedett, míg az import 18.5%-kal bővült. A II. negyedévben jelentősen megugrott külkereskedelmi hiány értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a májusi és júniusi import szintjét jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM