Második GDP becslés: 4.0% - élénkülő fogyasztás, aktív beruházási kedv

Pénzcentrum
2004. szeptember 8. 09:00

Az előzetes adatközlésnek megfelelően Magyarország bruttó hazai terméke 2004 II. negyedévében 4.0%-kal, az első félévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az élénk gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok teljesítménynövekedése adja. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé meghaladta a GDP növekedési ütemét, viszont a közösségi fogyasztás növekedése továbbra is lényegesen lassúbb maradt. A KSH korábban előállítási oldalról adott becslést a GDP alakulására. A mostani adatközléssel megismerhettük az előállítás részletes számait, illetve a felhasználási oldal részletezését is.


A 2000. évi változatlan árak alapján készített számítások szerint az árutermelő ágazatok(mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.7%-kal növekedett a második negyedévben, 6.4%-kal az első félévben.


A második negyedévben az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke 8.2%-kal emelkedett. A külső kereslet élénkülése meghatározó volt.

Az építőipar 2.4%-os növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye az utóbbi két év csökkenése, majd az előző negyedév stagnálása után 2.9%-kal nőtt.


A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 II. negyedévében 3.7%-kal, az első félévben 3.4%-kal emelkedett. A második negyedévben szolgáltatásokon belül a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye 5.4%-kal, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 6.1%-kal bővült. A szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban 4.7%-os, a pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások ágazataiban együttesen 3.4%-os volumennövekedés következett be. A közigazgatás, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen 2.4%-kal emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2004 II. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai az első negyedévben megfigyelt 3.8%-kal szemben magasabb ütemben, 5.1%-kal emelkedtek, így az I. félévben 4.4% a bővülés mértéke. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások növekedtek a II. negyedévben 3.2 illetve 4.4%-kal. Ezen tényezők hatására a háztartások végső fogyasztása a II. negyedévben 4.7%-kal, az első félévben 3.9%-kal emelkedett.


A közösségi fogyasztás a II. negyedévben 2.3%-kal, az I. félévben 1.8%-kal nőtt. A végső fogyasztás mindezek következtében a II. negyedévben 4.4%-os, az I. félévben 3.6%-os növekedést mutatott.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése a II. negyedévben továbbra is magas, 10.0%-kal emelkedett, míg az I. félévet tekintve 13.5 százalékos volt a növekedés.


A belföldi felhasználás - főként a felhalmozás magas ütemű növekedése hatására - 2004 II. negyedévében 6.2%-kal, az I. félévben 5.3%-kal emelkedett. A felhasználásnak a termelését meghaladó ütemű bővülése a külkereskedelmi egyenleg romlását jelzi.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja a II. negyedévben 16.9%-kal növekedett, míg az import 18.5%-kal bővült. A II. negyedévben jelentősen megugrott külkereskedelmi hiány értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a májusi és júniusi import szintjét jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24