A 2005-ös adótervekről: szélesebb középső sáv

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 09:16

Elkészült a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium közös előterjesztése a jövő évi adótervekről (egyelőre számok nélkül). A Népszabadság információja szerint elképzelhető, hogy bevezetik az adóügyi biztos intézményét, emellett kitágulna a középső adósáv, az igénybe vehető kedvezmények jelentős részét korlátoznák. Az adótörvény javaslatot szeptemberben kell a kormánynak a parlament elé terjeszteni.

Az adóügyi ombudsman saját apparátussal rendelkezne, felügyelné az igazságos közteherviselést, törvényességi és szakmai kontrollt gyakorolna.

A tervezet szerint széthúznák a középső adósávot, hogy az átlagjövedelmek ne a legmagasabb kulccsal adózzanak. Egyelőre még nem eldöntött, hogy a sáv mennyivel tágulna. Emellett a tárcák az adókedvezmények igazságosabb elosztását látják szükségesnek, az éves jövedelem növekményével egyre csökkenne az igénybe vehető kedvezmény mértéke. A lakás célú kedvezmény kivételével az összes igénybe vehető kedvezmény felső határát maximalizálnák.

Jövőre állítólag nemcsak a munkavállaló, de annak közeli hozzátartozója is kaphatna adómentesen üdülési csekket a minimálbér összegéig.

Eddig 3 mrd Ft értékű fejlesztéshez nyújtott az állam kiemelkedő támogatást, ezután 100 milliós beruházás is elegendő lehet. Ezzel párhuzamosan a közepes vállaltoknak kedvezményhez lehet jutni 150 fős munkahelyteremtés esetén is, a kisvállalkozásoknál pedig 30 fő lesz a limit.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Népszabadság úgy tudja sem a társasági adó, sem az EVA szabályaiban nem várható jelentős változás. A tavaly bevezetett, korlátlanul elhatárolható veszteség csak 2003. december 31. után keletkezett veszteségekre érvényes.

Az EVA esetében többen nem rendelkeztek pénzforgalmi bankszámlával, ehelyett csak lakossági számlájuk volt. Ők a jelenlegi rendelkezések alapján kizárták volna magukat az EVA-körből. Ők 2005-ben is bejelentkezhetnének. Ezen túl a bejelentkezési határidő a korábbi december 20-ról december 10-re módosulhatna.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?