23 °C Budapest

A 2005-ös adótervekről: szélesebb középső sáv

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 09:16

Elkészült a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium közös előterjesztése a jövő évi adótervekről (egyelőre számok nélkül). A Népszabadság információja szerint elképzelhető, hogy bevezetik az adóügyi biztos intézményét, emellett kitágulna a középső adósáv, az igénybe vehető kedvezmények jelentős részét korlátoznák. Az adótörvény javaslatot szeptemberben kell a kormánynak a parlament elé terjeszteni.

Az adóügyi ombudsman saját apparátussal rendelkezne, felügyelné az igazságos közteherviselést, törvényességi és szakmai kontrollt gyakorolna.

A tervezet szerint széthúznák a középső adósávot, hogy az átlagjövedelmek ne a legmagasabb kulccsal adózzanak. Egyelőre még nem eldöntött, hogy a sáv mennyivel tágulna. Emellett a tárcák az adókedvezmények igazságosabb elosztását látják szükségesnek, az éves jövedelem növekményével egyre csökkenne az igénybe vehető kedvezmény mértéke. A lakás célú kedvezmény kivételével az összes igénybe vehető kedvezmény felső határát maximalizálnák.

Jövőre állítólag nemcsak a munkavállaló, de annak közeli hozzátartozója is kaphatna adómentesen üdülési csekket a minimálbér összegéig.

Eddig 3 mrd Ft értékű fejlesztéshez nyújtott az állam kiemelkedő támogatást, ezután 100 milliós beruházás is elegendő lehet. Ezzel párhuzamosan a közepes vállaltoknak kedvezményhez lehet jutni 150 fős munkahelyteremtés esetén is, a kisvállalkozásoknál pedig 30 fő lesz a limit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Népszabadság úgy tudja sem a társasági adó, sem az EVA szabályaiban nem várható jelentős változás. A tavaly bevezetett, korlátlanul elhatárolható veszteség csak 2003. december 31. után keletkezett veszteségekre érvényes.

Az EVA esetében többen nem rendelkeztek pénzforgalmi bankszámlával, ehelyett csak lakossági számlájuk volt. Ők a jelenlegi rendelkezések alapján kizárták volna magukat az EVA-körből. Ők 2005-ben is bejelentkezhetnének. Ezen túl a bejelentkezési határidő a korábbi december 20-ról december 10-re módosulhatna.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM