A 2005-ös adótervekről: szélesebb középső sáv

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 09:16

Elkészült a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium közös előterjesztése a jövő évi adótervekről (egyelőre számok nélkül). A Népszabadság információja szerint elképzelhető, hogy bevezetik az adóügyi biztos intézményét, emellett kitágulna a középső adósáv, az igénybe vehető kedvezmények jelentős részét korlátoznák. Az adótörvény javaslatot szeptemberben kell a kormánynak a parlament elé terjeszteni.

Az adóügyi ombudsman saját apparátussal rendelkezne, felügyelné az igazságos közteherviselést, törvényességi és szakmai kontrollt gyakorolna.

A tervezet szerint széthúznák a középső adósávot, hogy az átlagjövedelmek ne a legmagasabb kulccsal adózzanak. Egyelőre még nem eldöntött, hogy a sáv mennyivel tágulna. Emellett a tárcák az adókedvezmények igazságosabb elosztását látják szükségesnek, az éves jövedelem növekményével egyre csökkenne az igénybe vehető kedvezmény mértéke. A lakás célú kedvezmény kivételével az összes igénybe vehető kedvezmény felső határát maximalizálnák.

Jövőre állítólag nemcsak a munkavállaló, de annak közeli hozzátartozója is kaphatna adómentesen üdülési csekket a minimálbér összegéig.

Eddig 3 mrd Ft értékű fejlesztéshez nyújtott az állam kiemelkedő támogatást, ezután 100 milliós beruházás is elegendő lehet. Ezzel párhuzamosan a közepes vállaltoknak kedvezményhez lehet jutni 150 fős munkahelyteremtés esetén is, a kisvállalkozásoknál pedig 30 fő lesz a limit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Népszabadság úgy tudja sem a társasági adó, sem az EVA szabályaiban nem várható jelentős változás. A tavaly bevezetett, korlátlanul elhatárolható veszteség csak 2003. december 31. után keletkezett veszteségekre érvényes.

Az EVA esetében többen nem rendelkeztek pénzforgalmi bankszámlával, ehelyett csak lakossági számlájuk volt. Ők a jelenlegi rendelkezések alapján kizárták volna magukat az EVA-körből. Ők 2005-ben is bejelentkezhetnének. Ezen túl a bejelentkezési határidő a korábbi december 20-ról december 10-re módosulhatna.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?