14 °C Budapest

Felügyeleti biztos a PILIS-INVEST Befektetési Alapkezelőnél

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 07:19

Felügyeleti biztost rendelt ki a PSZÁF a PILIS-INVEST Befektetési Alapkezelő Rt.-hez a 2004. augusztus 3-tól október 31-ig terjedő időszakra. A kirendelés időtartama alatt a felügyeleti biztos gyakorolja az Rt-nél a vezető állású személyek törvényben és alapszabályban megállapított jogait. Az Rt. vezető állású személyei ez idő alatt a törvényben és alapszabályban rögzített feladataikat, cégjegyzési jogaikat nem gyakorolhatják.

A Felügyelet a törvényben meghatározott felügyeleti ellenőrzési tevékenysége során az Alapkezelő működésében több hiányosságot is tapasztalt.

Az Rt. saját tőkéjének mértéke, a 2003. december 31-i fordulónappal elkészített éves beszámoló Felügyelethez bejelentett adatainak tanúsága szerint, 58,932,000 forint volt, ami nem érte el a Tpt. szerinti, minimális saját tőke összeget, azaz 100,000,000 forintot.

Az Alapkezelő vezérigazgatója, Dani Csaba, 2004. július 4-i beadványában arról tájékoztatta a Felügyeletet, hogy Víg Zoltán igazgatósági tag 2004. június 7. napján, Deák Sándor felügyelő bizottsági tag 2004. május 20-án, Jagadics Gyöngyi felügyelő bizottsági tag pedig 2004. május 28-án lemondott tisztségéről. A lemondások következtében - figyelemmel arra, hogy az Rt. igazgatósága és felügyelő bizottsága is 3-3 tagú - mind az igazgatóság, mind pedig a felügyelő bizottság tagjainak száma a törvényes minimum alá csökkent.

Az Rt. igazgatósága a fenti okok miatt 2004. június 23-ára, határozatképtelenség esetére pedig június 24. napjára összehívta a rendkívüli közgyűlést, amely azonban a részvényesek kérésére elmaradt. Ezután a 2004. július 19. napjára, illetve a határozatképtelenség esetére július 20. napjára összehívott közgyűlés is eredménytelen volt.

Ezt követően 2004. július 26. napján ismételten rendkívüli közgyűlés összehívására került sor, amely közgyűlésen a részvényesek valamennyien részt vettek és több napirendi pont keretében megtárgyalták a vezető testületek helyzetét, továbbá új igazgatósági tagokat és felügyelő bizottsági tagokat választottak, valamint új vezérigazgatót is kineveztek. Nem hoztak ugyanakkor döntést a Felügyelet fent megjelölt határozatában előírt saját tőke biztosítására vonatkozó kötelezettség teljesítéséről, arra való hivatkozással, hogy arról újabb rendkívüli közgyűlésen kívánnak dönteni. Ez egyértelműen kiderül az Rt. vezérigazgatójának és igazgatósága elnökének a Felügyelethez eljuttatott, 2004. július 28. napján kelt bejelentéséből is.

A legutóbbi rendkívüli közgyűlést követően ugyanakkor a Felügyelet tudomására jutott az is, hogy az Rt. könyvvizsgálója, Urbancsek Gyuláné már a 2004. június 14. napján kelt jelentésében megállapította, hogy az Rt. saját tőkéje a folyamatos veszteségek miatt 2004. április 30-ra már 17,565,000 Ft összegre csökkent. A könyvvizsgáló ezen kívül megállapította azt is, hogy az Rt. likviditása sem megfelelő, a veszteségek hónapról hónapra nőnek, és az alapkezelői tevékenységéből árbevételt nem realizált. Felhívta továbbá a tulajdonosok figyelmét a várható teljes tőkevesztésre.

A hivatkozott könyvvizsgálói jelentésből levonható az a következtetés, hogy az Rt. működésében nem állt be olyan fordulat, amely a veszteséges működést megállította volna. A 2004. április 30-át követő időszak eseményei (vezető testületek tagjainak lemondása, tőkehelyzet rendezésének elmaradása, veszteséges működés folytatódása) ugyanakkor a saját tőke összegének további csökkenését valószínűsítik.

A Felügyelet 2004. június 28-án kelt határozatának meghozatala óta tehát a Felügyelet az Rt. működésének további jelentős mértékű romlásáról szerzett tudomást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Figyelembe véve ezen körülményt, a hivatkozott korábbi határozatban a tőkehelyzet rendezésére megállapított 60 napos határidő a továbbiakban már nem tartható. Az Rt. működésének helyreállítása ugyanis a jelenlegi helyzetben azonnali intézkedéseket követelne.

Az Rt. részvényesei azonban - a fentiekben ismertetettek szerint - mindeddig nem hoztak érdemi döntést az Rt. tőkehelyzete vonatkozásában, több rendkívüli közgyűlés összehívása ellenére sem. Azon ígéret, mely szerint a tulajdonosok a tőkehelyzet rendezéséről újabb rendkívüli közgyűlésen kívánnak dönteni, nem jelent elfogadható garanciát az Rt. működésének a folytatására, figyelembe véve azt is, hogy ezen jövőbeli közgyűlés konkrét időpontjáról a Felügyeletnek nincs tudomása, ahogy nem áll rendelkezésre információ a jelenlegi (esetleges jövőbeni) részvényesek tőkepótlási készségéről, illetve képességéről sem.

A Felügyelet a részvényesek fentiekben említett tőkepótlási elképzeléséről az Rt. vezérigazgatójának és jogi képviselőjének a Felügyeleten 2004. július 30. napján történt meghallgatásán sem kapott konkrétabb tájékoztatást. Az a közlés, hogy a részvényesek a 2004. augusztus közepén (pontosabban meg nem határozott időpontban) megtartandó rendkívüli közgyűlésen kívánják a kérdést megtárgyalni, nem valószínűsíti a határozat teljesítésének reális esélyét, miután sem az Rt. képviselői, sem a részvényesek a tőkerendezés módjára, idejére, menetére vonatkozó határozott elképzelést, illetve szándékot a Felügyelettel nem ismertettek.

Mindezekre tekintettel a Felügyelet megállapítja, hogy az Rt. huzamos ideje tartó és reális kilátások nélküli, rendezetlen tőkehelyzete (a jogszabályi minimum összeg töredékét kitevő saját tőke mérték), illetve likviditási problémái miatt olyan helyzetben van, amelyben fennáll annak a veszélye, hogy kötelezettségeinek nem tud eleget tenni.

A Felügyelet, mérlegelve a jogszabálysértés, illetve a határozatában foglalt intézkedés elmulasztásának az érintett intézmény működésére és a tőkepiac működésére gyakorolt hatását felügyeleti biztost rendel ki az Rt-hez. A felügyeleti biztos kirendelését szükségessé teszi ezen túlmenően erre figyelemmel az Rt-t terhelő, az Alap vagyonának - a befektetők érdekeinek megfelelő - kezelése érdekében teljesítendő kötelezettségek biztosítása, és emellett annak elősegítése, hogy az Rt. likviditási és tőkehelyzete - a részvényesek erre irányuló szándéka esetén - a törvényes állapotnak megfelelően helyreállítható legyen.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem