32 °C Budapest

Felügyeleti biztos a PILIS-INVEST Befektetési Alapkezelőnél

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 07:19

Felügyeleti biztost rendelt ki a PSZÁF a PILIS-INVEST Befektetési Alapkezelő Rt.-hez a 2004. augusztus 3-tól október 31-ig terjedő időszakra. A kirendelés időtartama alatt a felügyeleti biztos gyakorolja az Rt-nél a vezető állású személyek törvényben és alapszabályban megállapított jogait. Az Rt. vezető állású személyei ez idő alatt a törvényben és alapszabályban rögzített feladataikat, cégjegyzési jogaikat nem gyakorolhatják.

A Felügyelet a törvényben meghatározott felügyeleti ellenőrzési tevékenysége során az Alapkezelő működésében több hiányosságot is tapasztalt.

Az Rt. saját tőkéjének mértéke, a 2003. december 31-i fordulónappal elkészített éves beszámoló Felügyelethez bejelentett adatainak tanúsága szerint, 58,932,000 forint volt, ami nem érte el a Tpt. szerinti, minimális saját tőke összeget, azaz 100,000,000 forintot.

Az Alapkezelő vezérigazgatója, Dani Csaba, 2004. július 4-i beadványában arról tájékoztatta a Felügyeletet, hogy Víg Zoltán igazgatósági tag 2004. június 7. napján, Deák Sándor felügyelő bizottsági tag 2004. május 20-án, Jagadics Gyöngyi felügyelő bizottsági tag pedig 2004. május 28-án lemondott tisztségéről. A lemondások következtében - figyelemmel arra, hogy az Rt. igazgatósága és felügyelő bizottsága is 3-3 tagú - mind az igazgatóság, mind pedig a felügyelő bizottság tagjainak száma a törvényes minimum alá csökkent.

Az Rt. igazgatósága a fenti okok miatt 2004. június 23-ára, határozatképtelenség esetére pedig június 24. napjára összehívta a rendkívüli közgyűlést, amely azonban a részvényesek kérésére elmaradt. Ezután a 2004. július 19. napjára, illetve a határozatképtelenség esetére július 20. napjára összehívott közgyűlés is eredménytelen volt.

Ezt követően 2004. július 26. napján ismételten rendkívüli közgyűlés összehívására került sor, amely közgyűlésen a részvényesek valamennyien részt vettek és több napirendi pont keretében megtárgyalták a vezető testületek helyzetét, továbbá új igazgatósági tagokat és felügyelő bizottsági tagokat választottak, valamint új vezérigazgatót is kineveztek. Nem hoztak ugyanakkor döntést a Felügyelet fent megjelölt határozatában előírt saját tőke biztosítására vonatkozó kötelezettség teljesítéséről, arra való hivatkozással, hogy arról újabb rendkívüli közgyűlésen kívánnak dönteni. Ez egyértelműen kiderül az Rt. vezérigazgatójának és igazgatósága elnökének a Felügyelethez eljuttatott, 2004. július 28. napján kelt bejelentéséből is.

A legutóbbi rendkívüli közgyűlést követően ugyanakkor a Felügyelet tudomására jutott az is, hogy az Rt. könyvvizsgálója, Urbancsek Gyuláné már a 2004. június 14. napján kelt jelentésében megállapította, hogy az Rt. saját tőkéje a folyamatos veszteségek miatt 2004. április 30-ra már 17,565,000 Ft összegre csökkent. A könyvvizsgáló ezen kívül megállapította azt is, hogy az Rt. likviditása sem megfelelő, a veszteségek hónapról hónapra nőnek, és az alapkezelői tevékenységéből árbevételt nem realizált. Felhívta továbbá a tulajdonosok figyelmét a várható teljes tőkevesztésre.

A hivatkozott könyvvizsgálói jelentésből levonható az a következtetés, hogy az Rt. működésében nem állt be olyan fordulat, amely a veszteséges működést megállította volna. A 2004. április 30-át követő időszak eseményei (vezető testületek tagjainak lemondása, tőkehelyzet rendezésének elmaradása, veszteséges működés folytatódása) ugyanakkor a saját tőke összegének további csökkenését valószínűsítik.

A Felügyelet 2004. június 28-án kelt határozatának meghozatala óta tehát a Felügyelet az Rt. működésének további jelentős mértékű romlásáról szerzett tudomást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Figyelembe véve ezen körülményt, a hivatkozott korábbi határozatban a tőkehelyzet rendezésére megállapított 60 napos határidő a továbbiakban már nem tartható. Az Rt. működésének helyreállítása ugyanis a jelenlegi helyzetben azonnali intézkedéseket követelne.

Az Rt. részvényesei azonban - a fentiekben ismertetettek szerint - mindeddig nem hoztak érdemi döntést az Rt. tőkehelyzete vonatkozásában, több rendkívüli közgyűlés összehívása ellenére sem. Azon ígéret, mely szerint a tulajdonosok a tőkehelyzet rendezéséről újabb rendkívüli közgyűlésen kívánnak dönteni, nem jelent elfogadható garanciát az Rt. működésének a folytatására, figyelembe véve azt is, hogy ezen jövőbeli közgyűlés konkrét időpontjáról a Felügyeletnek nincs tudomása, ahogy nem áll rendelkezésre információ a jelenlegi (esetleges jövőbeni) részvényesek tőkepótlási készségéről, illetve képességéről sem.

A Felügyelet a részvényesek fentiekben említett tőkepótlási elképzeléséről az Rt. vezérigazgatójának és jogi képviselőjének a Felügyeleten 2004. július 30. napján történt meghallgatásán sem kapott konkrétabb tájékoztatást. Az a közlés, hogy a részvényesek a 2004. augusztus közepén (pontosabban meg nem határozott időpontban) megtartandó rendkívüli közgyűlésen kívánják a kérdést megtárgyalni, nem valószínűsíti a határozat teljesítésének reális esélyét, miután sem az Rt. képviselői, sem a részvényesek a tőkerendezés módjára, idejére, menetére vonatkozó határozott elképzelést, illetve szándékot a Felügyelettel nem ismertettek.

Mindezekre tekintettel a Felügyelet megállapítja, hogy az Rt. huzamos ideje tartó és reális kilátások nélküli, rendezetlen tőkehelyzete (a jogszabályi minimum összeg töredékét kitevő saját tőke mérték), illetve likviditási problémái miatt olyan helyzetben van, amelyben fennáll annak a veszélye, hogy kötelezettségeinek nem tud eleget tenni.

A Felügyelet, mérlegelve a jogszabálysértés, illetve a határozatában foglalt intézkedés elmulasztásának az érintett intézmény működésére és a tőkepiac működésére gyakorolt hatását felügyeleti biztost rendel ki az Rt-hez. A felügyeleti biztos kirendelését szükségessé teszi ezen túlmenően erre figyelemmel az Rt-t terhelő, az Alap vagyonának - a befektetők érdekeinek megfelelő - kezelése érdekében teljesítendő kötelezettségek biztosítása, és emellett annak elősegítése, hogy az Rt. likviditási és tőkehelyzete - a részvényesek erre irányuló szándéka esetén - a törvényes állapotnak megfelelően helyreállítható legyen.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25