Folytatódott a boom az új lakások piacán

Pénzcentrum
2004. augusztus 2. 09:00

Az első félévben másfélszer annyi új lakást vettek használatba, és 6%-kal több engedélyt adtak ki új lakás építésére, mint egy évvel ezelőtt - közölte a KSH. A legerőteljesebb növekedés az értékesítésre szánt vállalkozói lakásépítések terén, s az ennek megfelelő építési formákban és kivitelezői struktúrában tapasztalható.

A kiadott új engedélyek is azt mutatják, hogy a kedvező tendencia az új lakások piacán folytatódik; többszintes, többlakásos lakóépületekben kívánnak egyre több lakást felépíteni, ezzel párhuzamosan az egylakásos családi házak jelentősége csökken.

A lakásépítések területi egyenlőtlenségei tovább erősödnek: az első félévben használatba vett 13,700 új lakás 36%-a Közép-Magyarországon épült fel, s a kiadott 27,900 új lakásépítési engedély 41%-a szintén e térséget érinti. A községekben és az 50 ezer fő alatti városainkban, valamint a megyék több mint egyharmadában visszaesett az építési kedv, a jelentős növekedés inkább csak a fővárosra vonatkozik.

A használatba vett lakások számának alakulását elsősorban a vállalkozói lakásépítés határozta meg, mely több mint kétszerese volt az előző évinek. Míg 2003 első felében az új lakások alig egynegyedét (24%-át) építtették gazdasági vállalkozások, ebben a félévben már több mint egyharmadát (35%-át), mialatt a természetes személyek lakásépítésének aránya 69%-ról 60%-ra esett vissza. Értékesítés céljából több mint 5 ezer lakás épült, amellyel megduplázódott a tavalyi adat.

Feltűnően kevés önkormányzati lakás használatbavételére került sor ebben az időszakban, s éppen így jelentéktelen a bérlakásépítés is.

Összességében növekedett a kislakások száma, az épített lakások átlagos alapterülete csökkent, jelenleg 96 m2.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üdülőépítésben a korábbiakhoz képest némi fellendülés mutatkozik, elsősorban a jövőbeni építkezéseket tekintve. 280 üdülőegység épült ebben a félévben - ez is több, mint az előző időszakban -, ugyanakkor 2003 első félévében 440, 2004-ben 760 új üdülőegység építésére kértek engedélyt.

Több mint 2.5 millió m2 lakóépület és 1.5 millió m2 egyéb (nem lakó-) épület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. A lakóépületeknél ez 6%-os növekedést jelent, ugyanakkor a nem lakóépületek beépítésre tervezett területe az egy évvel ezelőttinek a háromnegyede. A kereskedelmi és a mezőgazdasági célú épületfejlesztések visszaesése a legnagyobb; 2003 első feléhez képest a felével, illetve 45%-kal kevesebb terület beépítését tervezik az első hat hónap engedélyei alapján.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem