25 °C Budapest

Folytatódott a boom az új lakások piacán

Pénzcentrum
2004. augusztus 2. 09:00

Az első félévben másfélszer annyi új lakást vettek használatba, és 6%-kal több engedélyt adtak ki új lakás építésére, mint egy évvel ezelőtt - közölte a KSH. A legerőteljesebb növekedés az értékesítésre szánt vállalkozói lakásépítések terén, s az ennek megfelelő építési formákban és kivitelezői struktúrában tapasztalható.

A kiadott új engedélyek is azt mutatják, hogy a kedvező tendencia az új lakások piacán folytatódik; többszintes, többlakásos lakóépületekben kívánnak egyre több lakást felépíteni, ezzel párhuzamosan az egylakásos családi házak jelentősége csökken.

A lakásépítések területi egyenlőtlenségei tovább erősödnek: az első félévben használatba vett 13,700 új lakás 36%-a Közép-Magyarországon épült fel, s a kiadott 27,900 új lakásépítési engedély 41%-a szintén e térséget érinti. A községekben és az 50 ezer fő alatti városainkban, valamint a megyék több mint egyharmadában visszaesett az építési kedv, a jelentős növekedés inkább csak a fővárosra vonatkozik.

A használatba vett lakások számának alakulását elsősorban a vállalkozói lakásépítés határozta meg, mely több mint kétszerese volt az előző évinek. Míg 2003 első felében az új lakások alig egynegyedét (24%-át) építtették gazdasági vállalkozások, ebben a félévben már több mint egyharmadát (35%-át), mialatt a természetes személyek lakásépítésének aránya 69%-ról 60%-ra esett vissza. Értékesítés céljából több mint 5 ezer lakás épült, amellyel megduplázódott a tavalyi adat.

Feltűnően kevés önkormányzati lakás használatbavételére került sor ebben az időszakban, s éppen így jelentéktelen a bérlakásépítés is.

Összességében növekedett a kislakások száma, az épített lakások átlagos alapterülete csökkent, jelenleg 96 m2.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az üdülőépítésben a korábbiakhoz képest némi fellendülés mutatkozik, elsősorban a jövőbeni építkezéseket tekintve. 280 üdülőegység épült ebben a félévben - ez is több, mint az előző időszakban -, ugyanakkor 2003 első félévében 440, 2004-ben 760 új üdülőegység építésére kértek engedélyt.

Több mint 2.5 millió m2 lakóépület és 1.5 millió m2 egyéb (nem lakó-) épület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. A lakóépületeknél ez 6%-os növekedést jelent, ugyanakkor a nem lakóépületek beépítésre tervezett területe az egy évvel ezelőttinek a háromnegyede. A kereskedelmi és a mezőgazdasági célú épületfejlesztések visszaesése a legnagyobb; 2003 első feléhez képest a felével, illetve 45%-kal kevesebb terület beépítését tervezik az első hat hónap engedélyei alapján.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?