0 °C Budapest

Lassuló termelői árnövekedés (3.3%)

Pénzcentrum
2004. július 30. 09:00

A májusi 0.3%-os növekedést követően 2004. júniusban 0.4%-kal emelkedtek az ipari termelői árak. A belföldi értékesítés havi árnövekedése mérséklődött (0.3%) - közölte a KSH. A forintban mért exportértékesítés havi árai a múlt havi csökkenést követően ismét emelkedtek, 0.5%-kal magasabbak a májusinál. Júniusban a termelői árak 12 havi árnövekedési üteme a májusinál kisebb volt (3.3%), ezen belül a belföldi értékesítési árak 9.0%-kal emelkedtek, a forintban mért exportárak 1.2%-kal elmaradtak az egy évvel ezelőttihez képest. A fémeknél az árnövekedés továbbra is jelentős, a kőolaj világpiaci áremelekdésének átmeneti megakadása júniusban kedvezően hatott.

2004 első félévében az ipari termékek termelői árai átlagosan 4.4%-kal voltak magasabbak a tavalyinál. Ezen belül a belföldön értékesített ipari termékeket 8.2%-kal, az exportáltakat 1.3%-kal magasabb áron értékesítették, mint 2003 első félévében.

A belföldi értékesítés júniusi áralakulását továbbra is a feldolgozóipari ágazatok árnövekedése határozta meg. Folytatódott az árnövekedés a kohászati termékeket előállító fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában, jóllehet a múlt havi kiugróan magas 6.0%-os havi rátától elmaradva júniusban 3.0%-os áremelkedést regisztrált a hivatal. Az április óta tartó növekvő trendet továbbra is az energiaintenzív nyersanyag növekedése gerjesztette. Átlag feletti volt a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártás (7.3%) valamint az öntöttvascsőgyártás (5.7%) árnövekedése.

A kőolaj világpiaci árai a májusi árboom után, az OPEC-értekezletet követően mérséklődtek, és ez kedvezően befolyásolta a kőolaj-feldolgozás belföldi értékesítési áralakulását is - a kiugróan magas májusi havi 8%-os árnövekedést követően gyakorlatilag stagnáltak az árak.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak júniusi alakulásában a legmagasabb árnövekedést a továbbfelhasználásra termelő ágazatok és a tartós fogyasztási cikkeket előállító ágazatok mutatták, havi 0.8%-os áremelkedéssel. A beruházási javakat előállító ágazatokban a havi árnövekedés 0.5% volt.

A forintban mért exportértékesítési árak júniusban az előző hónaphoz mérten 0.5%-kal növekedtek, miközben az euró árfolyama gyakorlatilag nem változott, a dollár 1.0%-kal erősödött. A 12 havi árváltozások 20%-os árnövekedési és közel 4%-os árcsökkenési értékek között mozogtak. Előbbi a kőolaj-feldolgozás, utóbbi a villamos gép, műszer kiviteli árak alakulását tükrözi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kőolaj árnövekedésének megtorpanása nagymértékben közrejátszott, hogy a havi árnövkedés mérsékelt tudott lenni, az éves áremelkedés dinamikája pedig csökkent. Amint a mostani tényadatok mutatják, a júniusi árcsökkenés azonban csak átmeneti volt az olajpiacon, júliusban rekordszinteket döntögetett az olajár, mely a júliusi indexben is tükröződik majd.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem