32 °C Budapest

Lassuló termelői árnövekedés (3.3%)

Pénzcentrum
2004. július 30. 09:00

A májusi 0.3%-os növekedést követően 2004. júniusban 0.4%-kal emelkedtek az ipari termelői árak. A belföldi értékesítés havi árnövekedése mérséklődött (0.3%) - közölte a KSH. A forintban mért exportértékesítés havi árai a múlt havi csökkenést követően ismét emelkedtek, 0.5%-kal magasabbak a májusinál. Júniusban a termelői árak 12 havi árnövekedési üteme a májusinál kisebb volt (3.3%), ezen belül a belföldi értékesítési árak 9.0%-kal emelkedtek, a forintban mért exportárak 1.2%-kal elmaradtak az egy évvel ezelőttihez képest. A fémeknél az árnövekedés továbbra is jelentős, a kőolaj világpiaci áremelekdésének átmeneti megakadása júniusban kedvezően hatott.

2004 első félévében az ipari termékek termelői árai átlagosan 4.4%-kal voltak magasabbak a tavalyinál. Ezen belül a belföldön értékesített ipari termékeket 8.2%-kal, az exportáltakat 1.3%-kal magasabb áron értékesítették, mint 2003 első félévében.

A belföldi értékesítés júniusi áralakulását továbbra is a feldolgozóipari ágazatok árnövekedése határozta meg. Folytatódott az árnövekedés a kohászati termékeket előállító fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában, jóllehet a múlt havi kiugróan magas 6.0%-os havi rátától elmaradva júniusban 3.0%-os áremelkedést regisztrált a hivatal. Az április óta tartó növekvő trendet továbbra is az energiaintenzív nyersanyag növekedése gerjesztette. Átlag feletti volt a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártás (7.3%) valamint az öntöttvascsőgyártás (5.7%) árnövekedése.

A kőolaj világpiaci árai a májusi árboom után, az OPEC-értekezletet követően mérséklődtek, és ez kedvezően befolyásolta a kőolaj-feldolgozás belföldi értékesítési áralakulását is - a kiugróan magas májusi havi 8%-os árnövekedést követően gyakorlatilag stagnáltak az árak.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak júniusi alakulásában a legmagasabb árnövekedést a továbbfelhasználásra termelő ágazatok és a tartós fogyasztási cikkeket előállító ágazatok mutatták, havi 0.8%-os áremelkedéssel. A beruházási javakat előállító ágazatokban a havi árnövekedés 0.5% volt.

A forintban mért exportértékesítési árak júniusban az előző hónaphoz mérten 0.5%-kal növekedtek, miközben az euró árfolyama gyakorlatilag nem változott, a dollár 1.0%-kal erősödött. A 12 havi árváltozások 20%-os árnövekedési és közel 4%-os árcsökkenési értékek között mozogtak. Előbbi a kőolaj-feldolgozás, utóbbi a villamos gép, műszer kiviteli árak alakulását tükrözi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kőolaj árnövekedésének megtorpanása nagymértékben közrejátszott, hogy a havi árnövkedés mérsékelt tudott lenni, az éves áremelkedés dinamikája pedig csökkent. Amint a mostani tényadatok mutatják, a júniusi árcsökkenés azonban csak átmeneti volt az olajpiacon, júliusban rekordszinteket döntögetett az olajár, mely a júliusi indexben is tükröződik majd.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?