18 °C Budapest

5 mrd eurós ingatlan alap a CSAM-tól - forintban

Pénzcentrum
2004. július 26. 10:06

A mai napon jelent meg a Magyar Tőkepiacban a Credit Suisse Ingatlan Alapokba Befektető Befektetési Alap nyilvános ajánlattétele. Az alap döntően a CS Euroreal befektetési alap jegyeit fogja vásárolni. A magyar alap jegyei forintban jegyezhetők majd, a CSAM (magyar alapkezelő) a devizakockázatot folyamatosan fedezi.

A CSAM a piaci igényeket felismerve indítja új ingatlan alapját. Az ingatlan alap alapok alapja konstrukcióban működik majd, célja a magas hozamteljesítmény nyújtása mellett hogy egyfajta diverzifikációs eszközt is nyújtson a hazai befektetőknek. Az alap jegyei forintban jegyezhetők, az alapkezelő az alapba vásárolt külföldi eszközök devizakockázatát fedezeti ügyleteken keresztül szünteti meg. A külföldi eszközök döntő hányadát a CS Euroreal alap jegyei adják majd. Az alap egyik sajátossága, hogy viszonylag korai visszaváltás esetén sem számítanak fel büntető jutalékot. A CS Ingatlan Alapokba Befektető Alap letétkezelője a HVB Bank.

A CS Euroreal Alap egy igen diverzifikált ingatlanalap, kezelt vagyona már meghaladta az 5 mrd eurót. Az alapot az S&P teljesítménye alapján az elmúlt 3 évben az 5 éves teljesítmények alapján a legjobb ingatlanalapnak választotta. A CS Euroreal az S&P Star Ranking alapján a CS Euroreal 5 csillagos (legmagasabb kategória) besorolást kapott. Érdemes megemlíteni, hogy az alap versenytársakhoz képest a magas hozamot viszonylag alacsony kockázattal volt képes elérni. Az alap hozama forintban sem a hazai állampapír-piaccal, sem a részvénypiaccal nem mutat szorosabb korrelációt (volatilitása a bérbeadásra épülő stratégia miatt rendkívül alacsony), így jó kockázatcsökkentő és önmagában is biztonságos eszköz lehet a hazai befektetők számára.

A CS Euroreal ingatlanbefektetéseinek 73%-át teszik ki az irodaépületek, 4% raktár, 4% garázs, 1% egyéb. Az ingatlanok földrajzi eloszlás szempontjából elsősorban Németországban találhatók (53.8%), Franciaország aránya 14%, Hollandia 12.2%, Spanyolország 6.5%. Az alapkezelő befektetési stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme, hogy többnyire már bérbe adott ingatlanokat vásárol a bérlők átvételével (a megvásárolt ingatlanoknál a kiadatlan hányad 3.4%). A kockázatosabb ingatlanfejlesztések, a jelentősebb kockázattal bíró spekulációkat az alapkezelő kerüli. Az alap tengerentúli illetve kelet-európai befektetéseket nem tartalmaz. Emiatt az alap portfólióját alkotó eszközök különösebb devizakockázatot sem hordoznak (a brit befektetéseken túl csak euróban denomináltak).

A hazai alap konstrukció hozama két tényezőből áll össze. Egyik oldalról a CS Euroreal teljesítménye euróban jelentkezik, melyet kiegészít a határidős ügyleteknél jelentkező (euró és magyar hozamkülönbségeken alapuló) hozam. A CS Euroreal hozama a múlt évben 5.5% körül alakult. A magyar befektetők szempontjából így a hazai 10% feletti hozammal rendelkező ingatlanalapokkal versenyképes termék jelenik meg (5.5% euró hozam + 7-9% hozamkülönbség).

A CS Euroreal intenetes oldala:
De.csam.com/deinst/real_estate/home.asp

Az alap forgalmazója a HVB Bank, értékesítési megbízott a Citibank.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Credit Suisse Ingatlan Alapokba Befektető Befektetési Alap tájékoztatója az alap forgalmazásával kapcsolatos maximális jutalékokat tartalmazza. Ennél mind a forgalmazónál illetve értékesítési megbízottnál feltehetően alacsonyabb jutalékokat fognak alkalmazni. Az eladási jutalék sávosan megállapított, maximális mértéke 5 m Ft-ig 5%, mely folyamatosan 2%-ra csökken. A visszaváltási jutalék maximuma 3.5%. AZ alapkezelési díj 0.85%, az alap alap (CS Euroreal) teljes költség mutatója 0.7% volt.

A jegyzési periódus augusztus 2-4-ig tart, a folyamatos forgalmazás augusztus 10-től indulhat.

A CSAM jelenleg 33 mrd Ft-nyi vagyont kezel Magyarországon, ennek kb. 32%-a nyíltvégű befektetési alap. A nyilvános alapok közül eddig egy pénzpiaci, egy kötvény és egy részvény alap létezett. A most indításra kerülő ingatlanalappal a befektetési paletta tovább szélesedik. Az alapkezelő szerint az ingatlanbefektetések a megtakarítási szerkezeten belül meglehetősen alulreprezentált mind a háztartásoknál, mind az intézményeknél. Különösen ígéretes piac lehet a magánnyugdíjpénztári befektetések piaca, ahol az ingatlanbefektetések aránya a portfóliókban fél százalék körüli.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?