29 °C Budapest

5 mrd eurós ingatlan alap a CSAM-tól - forintban

Pénzcentrum
2004. július 26. 10:06

A mai napon jelent meg a Magyar Tőkepiacban a Credit Suisse Ingatlan Alapokba Befektető Befektetési Alap nyilvános ajánlattétele. Az alap döntően a CS Euroreal befektetési alap jegyeit fogja vásárolni. A magyar alap jegyei forintban jegyezhetők majd, a CSAM (magyar alapkezelő) a devizakockázatot folyamatosan fedezi.

A CSAM a piaci igényeket felismerve indítja új ingatlan alapját. Az ingatlan alap alapok alapja konstrukcióban működik majd, célja a magas hozamteljesítmény nyújtása mellett hogy egyfajta diverzifikációs eszközt is nyújtson a hazai befektetőknek. Az alap jegyei forintban jegyezhetők, az alapkezelő az alapba vásárolt külföldi eszközök devizakockázatát fedezeti ügyleteken keresztül szünteti meg. A külföldi eszközök döntő hányadát a CS Euroreal alap jegyei adják majd. Az alap egyik sajátossága, hogy viszonylag korai visszaváltás esetén sem számítanak fel büntető jutalékot. A CS Ingatlan Alapokba Befektető Alap letétkezelője a HVB Bank.

A CS Euroreal Alap egy igen diverzifikált ingatlanalap, kezelt vagyona már meghaladta az 5 mrd eurót. Az alapot az S&P teljesítménye alapján az elmúlt 3 évben az 5 éves teljesítmények alapján a legjobb ingatlanalapnak választotta. A CS Euroreal az S&P Star Ranking alapján a CS Euroreal 5 csillagos (legmagasabb kategória) besorolást kapott. Érdemes megemlíteni, hogy az alap versenytársakhoz képest a magas hozamot viszonylag alacsony kockázattal volt képes elérni. Az alap hozama forintban sem a hazai állampapír-piaccal, sem a részvénypiaccal nem mutat szorosabb korrelációt (volatilitása a bérbeadásra épülő stratégia miatt rendkívül alacsony), így jó kockázatcsökkentő és önmagában is biztonságos eszköz lehet a hazai befektetők számára.

A CS Euroreal ingatlanbefektetéseinek 73%-át teszik ki az irodaépületek, 4% raktár, 4% garázs, 1% egyéb. Az ingatlanok földrajzi eloszlás szempontjából elsősorban Németországban találhatók (53.8%), Franciaország aránya 14%, Hollandia 12.2%, Spanyolország 6.5%. Az alapkezelő befektetési stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme, hogy többnyire már bérbe adott ingatlanokat vásárol a bérlők átvételével (a megvásárolt ingatlanoknál a kiadatlan hányad 3.4%). A kockázatosabb ingatlanfejlesztések, a jelentősebb kockázattal bíró spekulációkat az alapkezelő kerüli. Az alap tengerentúli illetve kelet-európai befektetéseket nem tartalmaz. Emiatt az alap portfólióját alkotó eszközök különösebb devizakockázatot sem hordoznak (a brit befektetéseken túl csak euróban denomináltak).

A hazai alap konstrukció hozama két tényezőből áll össze. Egyik oldalról a CS Euroreal teljesítménye euróban jelentkezik, melyet kiegészít a határidős ügyleteknél jelentkező (euró és magyar hozamkülönbségeken alapuló) hozam. A CS Euroreal hozama a múlt évben 5.5% körül alakult. A magyar befektetők szempontjából így a hazai 10% feletti hozammal rendelkező ingatlanalapokkal versenyképes termék jelenik meg (5.5% euró hozam + 7-9% hozamkülönbség).

A CS Euroreal intenetes oldala:
De.csam.com/deinst/real_estate/home.asp

Az alap forgalmazója a HVB Bank, értékesítési megbízott a Citibank.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Credit Suisse Ingatlan Alapokba Befektető Befektetési Alap tájékoztatója az alap forgalmazásával kapcsolatos maximális jutalékokat tartalmazza. Ennél mind a forgalmazónál illetve értékesítési megbízottnál feltehetően alacsonyabb jutalékokat fognak alkalmazni. Az eladási jutalék sávosan megállapított, maximális mértéke 5 m Ft-ig 5%, mely folyamatosan 2%-ra csökken. A visszaváltási jutalék maximuma 3.5%. AZ alapkezelési díj 0.85%, az alap alap (CS Euroreal) teljes költség mutatója 0.7% volt.

A jegyzési periódus augusztus 2-4-ig tart, a folyamatos forgalmazás augusztus 10-től indulhat.

A CSAM jelenleg 33 mrd Ft-nyi vagyont kezel Magyarországon, ennek kb. 32%-a nyíltvégű befektetési alap. A nyilvános alapok közül eddig egy pénzpiaci, egy kötvény és egy részvény alap létezett. A most indításra kerülő ingatlanalappal a befektetési paletta tovább szélesedik. Az alapkezelő szerint az ingatlanbefektetések a megtakarítási szerkezeten belül meglehetősen alulreprezentált mind a háztartásoknál, mind az intézményeknél. Különösen ígéretes piac lehet a magánnyugdíjpénztári befektetések piaca, ahol az ingatlanbefektetések aránya a portfóliókban fél százalék körüli.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?