26 °C Budapest

5 mrd eurós ingatlan alap a CSAM-tól - forintban

Pénzcentrum
2004. július 26. 10:06

A mai napon jelent meg a Magyar Tőkepiacban a Credit Suisse Ingatlan Alapokba Befektető Befektetési Alap nyilvános ajánlattétele. Az alap döntően a CS Euroreal befektetési alap jegyeit fogja vásárolni. A magyar alap jegyei forintban jegyezhetők majd, a CSAM (magyar alapkezelő) a devizakockázatot folyamatosan fedezi.

A CSAM a piaci igényeket felismerve indítja új ingatlan alapját. Az ingatlan alap alapok alapja konstrukcióban működik majd, célja a magas hozamteljesítmény nyújtása mellett hogy egyfajta diverzifikációs eszközt is nyújtson a hazai befektetőknek. Az alap jegyei forintban jegyezhetők, az alapkezelő az alapba vásárolt külföldi eszközök devizakockázatát fedezeti ügyleteken keresztül szünteti meg. A külföldi eszközök döntő hányadát a CS Euroreal alap jegyei adják majd. Az alap egyik sajátossága, hogy viszonylag korai visszaváltás esetén sem számítanak fel büntető jutalékot. A CS Ingatlan Alapokba Befektető Alap letétkezelője a HVB Bank.

A CS Euroreal Alap egy igen diverzifikált ingatlanalap, kezelt vagyona már meghaladta az 5 mrd eurót. Az alapot az S&P teljesítménye alapján az elmúlt 3 évben az 5 éves teljesítmények alapján a legjobb ingatlanalapnak választotta. A CS Euroreal az S&P Star Ranking alapján a CS Euroreal 5 csillagos (legmagasabb kategória) besorolást kapott. Érdemes megemlíteni, hogy az alap versenytársakhoz képest a magas hozamot viszonylag alacsony kockázattal volt képes elérni. Az alap hozama forintban sem a hazai állampapír-piaccal, sem a részvénypiaccal nem mutat szorosabb korrelációt (volatilitása a bérbeadásra épülő stratégia miatt rendkívül alacsony), így jó kockázatcsökkentő és önmagában is biztonságos eszköz lehet a hazai befektetők számára.

A CS Euroreal ingatlanbefektetéseinek 73%-át teszik ki az irodaépületek, 4% raktár, 4% garázs, 1% egyéb. Az ingatlanok földrajzi eloszlás szempontjából elsősorban Németországban találhatók (53.8%), Franciaország aránya 14%, Hollandia 12.2%, Spanyolország 6.5%. Az alapkezelő befektetési stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme, hogy többnyire már bérbe adott ingatlanokat vásárol a bérlők átvételével (a megvásárolt ingatlanoknál a kiadatlan hányad 3.4%). A kockázatosabb ingatlanfejlesztések, a jelentősebb kockázattal bíró spekulációkat az alapkezelő kerüli. Az alap tengerentúli illetve kelet-európai befektetéseket nem tartalmaz. Emiatt az alap portfólióját alkotó eszközök különösebb devizakockázatot sem hordoznak (a brit befektetéseken túl csak euróban denomináltak).

A hazai alap konstrukció hozama két tényezőből áll össze. Egyik oldalról a CS Euroreal teljesítménye euróban jelentkezik, melyet kiegészít a határidős ügyleteknél jelentkező (euró és magyar hozamkülönbségeken alapuló) hozam. A CS Euroreal hozama a múlt évben 5.5% körül alakult. A magyar befektetők szempontjából így a hazai 10% feletti hozammal rendelkező ingatlanalapokkal versenyképes termék jelenik meg (5.5% euró hozam + 7-9% hozamkülönbség).

A CS Euroreal intenetes oldala:
De.csam.com/deinst/real_estate/home.asp

Az alap forgalmazója a HVB Bank, értékesítési megbízott a Citibank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Credit Suisse Ingatlan Alapokba Befektető Befektetési Alap tájékoztatója az alap forgalmazásával kapcsolatos maximális jutalékokat tartalmazza. Ennél mind a forgalmazónál illetve értékesítési megbízottnál feltehetően alacsonyabb jutalékokat fognak alkalmazni. Az eladási jutalék sávosan megállapított, maximális mértéke 5 m Ft-ig 5%, mely folyamatosan 2%-ra csökken. A visszaváltási jutalék maximuma 3.5%. AZ alapkezelési díj 0.85%, az alap alap (CS Euroreal) teljes költség mutatója 0.7% volt.

A jegyzési periódus augusztus 2-4-ig tart, a folyamatos forgalmazás augusztus 10-től indulhat.

A CSAM jelenleg 33 mrd Ft-nyi vagyont kezel Magyarországon, ennek kb. 32%-a nyíltvégű befektetési alap. A nyilvános alapok közül eddig egy pénzpiaci, egy kötvény és egy részvény alap létezett. A most indításra kerülő ingatlanalappal a befektetési paletta tovább szélesedik. Az alapkezelő szerint az ingatlanbefektetések a megtakarítási szerkezeten belül meglehetősen alulreprezentált mind a háztartásoknál, mind az intézményeknél. Különösen ígéretes piac lehet a magánnyugdíjpénztári befektetések piaca, ahol az ingatlanbefektetések aránya a portfóliókban fél százalék körüli.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem