Holnap inflációs adat, mi várható?

Pénzcentrum
2004. július 12. 14:31

A májusihoz hasonló júniusi inflációs adatra számítanak az elemzők a KSH holnapi publikációjában. A piaci konszenzus szerint a hivatal 7.5% körüli fogyasztói áremelkedést mérhetett júniusban az előző év azonos időszakához képest. Májusban az infláció 7.6% volt.

Júniusi adatokat illetően bizonytalan a piac, hogy az élelmiszerárak csökkenése milyen mértékű lesz, és mennyiben lassíthatja az árnövekedést. Elsősorban az idényáras termékek miatt júniusban, júliusban és augusztusban rendszerint negatív az árindex az élelmiszereknél. Kedvező, hogy az olajár és ehhez kapcsoldóan a benzinár is csökkent már a viszgált hónapban. Az elemzők szerint az év eleji adóemelések hatása még nem futott ki teljesen, a tovagyűrűző hatások még júniusban is érezhetőek voltak.

A fent említett kedvező szezonális hatások mellett a szolgáltatások oldaláról az árnyomás továbbra is fennmaradhat, mely mögött erős kereslet húzódhat meg. A szolgáltatások havi árindexe az első öt hónapból négyben az átlagos árnövekedést meghaladta. Júniusban feltehetően tovább drágultak az üdülési szolgáltatások.

Az MTI a Dresdner Kleinwort Wasserstein várakozását idézve kiemeli, hogy a májusi 6.5 %-os 12 havi maginfláció is azt jelezte, hogy nem csupán egyszeri vagy külső inflációs tényezők hatnak a fogyasztói árakra, hanem az alapszintű belső inflációs nyomás is erősödik. A DKW júniusra 7.8%-os árindexet vár.

Június után már egy erőteljesebb dezinflációs szakasz várható decemberre 6.1% körüli éves indexszel. Az éves átlagos pénzromlás 6.8% körül lehet majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?