22 °C Budapest

Holnap inflációs adat, mi várható?

Pénzcentrum
2004. július 12. 14:31

A májusihoz hasonló júniusi inflációs adatra számítanak az elemzők a KSH holnapi publikációjában. A piaci konszenzus szerint a hivatal 7.5% körüli fogyasztói áremelkedést mérhetett júniusban az előző év azonos időszakához képest. Májusban az infláció 7.6% volt.

Júniusi adatokat illetően bizonytalan a piac, hogy az élelmiszerárak csökkenése milyen mértékű lesz, és mennyiben lassíthatja az árnövekedést. Elsősorban az idényáras termékek miatt júniusban, júliusban és augusztusban rendszerint negatív az árindex az élelmiszereknél. Kedvező, hogy az olajár és ehhez kapcsoldóan a benzinár is csökkent már a viszgált hónapban. Az elemzők szerint az év eleji adóemelések hatása még nem futott ki teljesen, a tovagyűrűző hatások még júniusban is érezhetőek voltak.

A fent említett kedvező szezonális hatások mellett a szolgáltatások oldaláról az árnyomás továbbra is fennmaradhat, mely mögött erős kereslet húzódhat meg. A szolgáltatások havi árindexe az első öt hónapból négyben az átlagos árnövekedést meghaladta. Júniusban feltehetően tovább drágultak az üdülési szolgáltatások.

Az MTI a Dresdner Kleinwort Wasserstein várakozását idézve kiemeli, hogy a májusi 6.5 %-os 12 havi maginfláció is azt jelezte, hogy nem csupán egyszeri vagy külső inflációs tényezők hatnak a fogyasztói árakra, hanem az alapszintű belső inflációs nyomás is erősödik. A DKW júniusra 7.8%-os árindexet vár.

Június után már egy erőteljesebb dezinflációs szakasz várható decemberre 6.1% körüli éves indexszel. Az éves átlagos pénzromlás 6.8% körül lehet majd.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08