Egy 3 mrd eurós kérdés

Pénzcentrum
2004. július 8. 11:09

Ismét fellángoltak a viták az Európai Bizottságban a brit befizetési visszatérítés körül. A visszatérítés megszüntetésével Nagy-Britannia az EU legnagyobb nettó befizetőjévé válna. Michaele Schreyer, a Bizottság költségvetési biztosa már az unió 2007-től 2013-ig terjedő költségvetése során érvényesítené a visszatérítés meszüntetését ill. átalakítását.

A Bizottság előtt levő tervezet szerint a visszatérítés összegét az említett időszakban megosztanák azon államok között, melyek uniós befizetései a saját GDP 0.35%-át meghaladja. Az elosztás ezen országok között egyenlően történne.

Ha a változások megvalósulnak, akkor Nagy-Britannia a legnagyobb nettó befizető lenne gazdaságának méretéhez képest. A nettó befizetés elérhetné a GDP 0.51%-át, ez az arány Olaszország esetében 0.35%, Franciaország esetében 0.31% lenne.

A visszatérítési jogosultságot Nagy-Britanniának még Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt sikerült kivívni 1984-ben. Tony Blair jelenlegi miniszterelnök igyekszik mindent elkövetni a visszatérítés megőrzése érdekében. Ennek elvesztése egyrészt rontaná pártjának esélyeit a nemzeti választásokon, másrészt az európai alkotmány ratifikálása is kérdésessé válna a szigetország részéről. A visszetérítés nagyságrendileg 3 mrd eurót tesz ki.

A brit visszatérítést korábban az indokolta, hogy a 80-as években még viszonylag szegényebb szigetország az egyik legnagyobb befizető volt, emellett a mezőgazdasági támogatásokból is csak korlátozottan részesült. Azóta Nagy-Britannia az egy főre jutó GDP alapján a második leggazdagabb állam az unióban Luxemburg után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A brit kérdés fontos része az uniós költségvetés átalakításának. A visszatérítés mellett fontos kérdés, hogy az egy tagállamra eső befizetési kötelezettség maximuma hol legyen. A nagy befizetők (elsősorban Németország) ezt a korábbinál alacsonyabb szinten korlátoznák. Az uniós szervek, intézmények működése szempontjából ugyanakkor mindenképpen szükséges lenne a közös források bővítése.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?