Egy 3 mrd eurós kérdés

Pénzcentrum
2004. július 8. 11:09

Ismét fellángoltak a viták az Európai Bizottságban a brit befizetési visszatérítés körül. A visszatérítés megszüntetésével Nagy-Britannia az EU legnagyobb nettó befizetőjévé válna. Michaele Schreyer, a Bizottság költségvetési biztosa már az unió 2007-től 2013-ig terjedő költségvetése során érvényesítené a visszatérítés meszüntetését ill. átalakítását.

A Bizottság előtt levő tervezet szerint a visszatérítés összegét az említett időszakban megosztanák azon államok között, melyek uniós befizetései a saját GDP 0.35%-át meghaladja. Az elosztás ezen országok között egyenlően történne.

Ha a változások megvalósulnak, akkor Nagy-Britannia a legnagyobb nettó befizető lenne gazdaságának méretéhez képest. A nettó befizetés elérhetné a GDP 0.51%-át, ez az arány Olaszország esetében 0.35%, Franciaország esetében 0.31% lenne.

A visszatérítési jogosultságot Nagy-Britanniának még Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt sikerült kivívni 1984-ben. Tony Blair jelenlegi miniszterelnök igyekszik mindent elkövetni a visszatérítés megőrzése érdekében. Ennek elvesztése egyrészt rontaná pártjának esélyeit a nemzeti választásokon, másrészt az európai alkotmány ratifikálása is kérdésessé válna a szigetország részéről. A visszetérítés nagyságrendileg 3 mrd eurót tesz ki.

A brit visszatérítést korábban az indokolta, hogy a 80-as években még viszonylag szegényebb szigetország az egyik legnagyobb befizető volt, emellett a mezőgazdasági támogatásokból is csak korlátozottan részesült. Azóta Nagy-Britannia az egy főre jutó GDP alapján a második leggazdagabb állam az unióban Luxemburg után.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A brit kérdés fontos része az uniós költségvetés átalakításának. A visszatérítés mellett fontos kérdés, hogy az egy tagállamra eső befizetési kötelezettség maximuma hol legyen. A nagy befizetők (elsősorban Németország) ezt a korábbinál alacsonyabb szinten korlátoznák. Az uniós szervek, intézmények működése szempontjából ugyanakkor mindenképpen szükséges lenne a közös források bővítése.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?