22 °C Budapest

Egy 3 mrd eurós kérdés

Pénzcentrum
2004. július 8. 11:09

Ismét fellángoltak a viták az Európai Bizottságban a brit befizetési visszatérítés körül. A visszatérítés megszüntetésével Nagy-Britannia az EU legnagyobb nettó befizetőjévé válna. Michaele Schreyer, a Bizottság költségvetési biztosa már az unió 2007-től 2013-ig terjedő költségvetése során érvényesítené a visszatérítés meszüntetését ill. átalakítását.

A Bizottság előtt levő tervezet szerint a visszatérítés összegét az említett időszakban megosztanák azon államok között, melyek uniós befizetései a saját GDP 0.35%-át meghaladja. Az elosztás ezen országok között egyenlően történne.

Ha a változások megvalósulnak, akkor Nagy-Britannia a legnagyobb nettó befizető lenne gazdaságának méretéhez képest. A nettó befizetés elérhetné a GDP 0.51%-át, ez az arány Olaszország esetében 0.35%, Franciaország esetében 0.31% lenne.

A visszatérítési jogosultságot Nagy-Britanniának még Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt sikerült kivívni 1984-ben. Tony Blair jelenlegi miniszterelnök igyekszik mindent elkövetni a visszatérítés megőrzése érdekében. Ennek elvesztése egyrészt rontaná pártjának esélyeit a nemzeti választásokon, másrészt az európai alkotmány ratifikálása is kérdésessé válna a szigetország részéről. A visszetérítés nagyságrendileg 3 mrd eurót tesz ki.

A brit visszatérítést korábban az indokolta, hogy a 80-as években még viszonylag szegényebb szigetország az egyik legnagyobb befizető volt, emellett a mezőgazdasági támogatásokból is csak korlátozottan részesült. Azóta Nagy-Britannia az egy főre jutó GDP alapján a második leggazdagabb állam az unióban Luxemburg után.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A brit kérdés fontos része az uniós költségvetés átalakításának. A visszatérítés mellett fontos kérdés, hogy az egy tagállamra eső befizetési kötelezettség maximuma hol legyen. A nagy befizetők (elsősorban Németország) ezt a korábbinál alacsonyabb szinten korlátoznák. Az uniós szervek, intézmények működése szempontjából ugyanakkor mindenképpen szükséges lenne a közös források bővítése.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM