18 °C Budapest

Közel 10%-os növekedés az iparban

Pénzcentrum
2004. július 7. 09:00

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 májusában 7.1%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 9.9%-kal nőtt. A 10%-hoz közeli dinamika az előző hónapok gyors bővüléséhez hasonló. A kibocsátás illetve értékesítés igen jelentős növekedése az export számottevő növekedésével magyarázható.

A termelés volumene az év első öt hónapjában 9.8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0.7%-kal emelkedett.

Míg a belföldi értékesítés a korábbi hónapokban valamivel a múlt évi - azonos időszaki - szintek alatt stagnált, addig az exportban 20% körüli bővülés történt. Feltehetően ez a folyamat májusban is folytatódott.

A rendelésállományi adatok a következő időszakokra további jelentős növekedést jeleznek előre. Az év egészében az ipari kibocsátás 9-10%-kal lehet magasabb, mint a múlt évben volt. Az export dominanciája a növekedésben az év egészében fennmarad.

Amint az alábbi ábrán látható a német IFO konjunktúraindex és az ipari exportértékesítés meglehetősen szoros korrelációt mutat. A német index értékének mérséklődése a mögötte álló folyamatokkal a hazai export szignifikáns növekedését is lassíthatja kissé, ugyanakkor drámai változásoktól feltehetően nem kell tartani.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?