26 °C Budapest

Reuters poll: további fiskális megszorítások, ERM-II: csak 2007-ben

Pénzcentrum
2004. május 24. 09:35

A Reuters májusi felmérésében az elemzők némileg csökkentették az inflációra, de emelték az államháztartás hiányára vonatkozó előrejelzéseiket. A következő két évben az elemzők szerint nem sikerül maradéktalanul elérni a kormány új konvergencia programjának időarányos céljait, és ez további fiskális megszoritást tehet szükségessé. Ennek ellenére a szakértők további kamatcsökkentéseket várnak az év második felében, bár a következő négy hétbe a megnövekedett piaci bizonytalanság miatt többségük szerint egy apró vágás férhet csak bele. Az európai ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozás a többségi vélemény szerint 2007-ig nem kerül vissza a napirendre.


Az elemzők szerint a következő két évben a fő mutatókban - az államháztartási hiányban és az inflációban - némi elmaradás várható az Európai Bizottsághoz a közelmúltban eljuttatott középtávú konvergencia program céljaihoz képest.

Az elemzők azt várják, hogy májusban tovább emelkedik az infláció - az áprilisi 6.9 százalékról 7.2 százalékra -, év végére azonban 6 százalékra, a jövő év végére pedig 4.2 százalékra esik vissza.

A 2005 decemberi előrejelzés 0.2 százalékponttal alacsonyabb mint egy hónapja. A konszenzus azonban még mindig felette marad a 4 százaléknak, amely az MNB célja és új prognózisa. A konvergencia program szintén 4%-os értékkel számol.

Az elemzők 0.1 százalékponttal felfelé, 4.4 százalékra módosították a 2005 évi GDP-arányos államháztartási hiány becslésüket, ugyanakkor erre az évre változatlanul 4.9 százalékot várnak. Ez azt jelenti, hogy a várakozások szerint a hiány mindkét évben 0.3 százalékponttal meghaladja a konvergencia programban meghatározott célokat. A magasabb becslések arra utalnak, hogy az elemzők szerint a kormányzati program megvalósításához további kiadáscsökkentő lépések szükségesek. Az elemzői becslések szerint a kormánynak ahhoz, hogy a 4.6 százalékos cél hiteles legyen, az idén újabb 100-150 milliárd forinttal kellene csökkenteni az államháztartás kiadásait.

Egy túlnyomórészt külföldi elemzők körében végzett múlt heti londoni Reuters felmérés szerint Magyarország 2008-ra várhatóan teljesíti az euró 2010-es bevezetésének költségvetési feltételét.

Az alapelőrejelzések nem valószínűsítenek újabb piaci megrázkódtatást, sőt az állampapírárak a konszenzus szerint a következő hetekben lassan emelkednek. A forint az euróval szemben a 253-as szint körül stabilizálódik, és ott is marad a következő év végéig.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A külső konjunktúra illetve hozamalakulás és a magyar egyensúlyi adatok körüli bizonytalanság miatt a következő néhány hónap kockázatokat hordozó egyfajta tesztidőszak lesz. A makrogazdasági adatok és az elvárt hozamfelár alakulásának függvényében a tőke- és pénzpiacok is határozott reakciókat mutathatnak. Az év hátralevő részére mindösszesen két százalékpontnyi jegybanki kamatcsökkentésre számítanak a piaci elemzők. Így az alapkamat az év végére 9.5%-ra mérséklődhet. A következő négy hétben mindössze egy jelzés értékű, 25 bázispontos csökkentést valószínűsít az elemzők többsége.

A legutóbbi folyó fizetési mérleg adatok gyengébbek voltak a vártnál, ezért nem kizárható, hogy a következő hónapok egyensúlyi adatai újabb piaci nyugtalanságot keltenek. A múlt havi adatok nyomán az elemzők máris felfelé módosították előrejelzéseiket. Erre az évre 6.7 milliárd eurós deficitre számítanak - 330 millióval többre, mint egy hónapja -, a jövő évre pedig 250 millió euróval 6.15 milliárd euróra emelkedett a konszenzus.

A londoni felmérés szerint Magyarországon az euró-bevezetés elhalasztása után lekerül a napirendről a mielőbbi csatlakozás az európai ERM-II árfolyamrendszerhez.

A külföldi elemzők konszenzusa, hogy 2007-ben a csehekkel, lengyelekkel és szlovákokkal egyidőben léphetünk az ERM-II-be. Ez volt a domináns vélemény a magyarországi felmérésben is.

Szembeötlő változás, hogy három hónappal ezelőtt a londoni felmérésben még 2005-ös magyar ERM-csatlakozást vártak az elemzők, az euró elleni 280-as árfolyammal. A 2007-es csatlakozás azonban már jóval erősebb, 265-ös paritás-előrejelzéssel társul.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?