Reuters poll: további fiskális megszorítások, ERM-II: csak 2007-ben

Pénzcentrum
2004. május 24. 09:35

A Reuters májusi felmérésében az elemzők némileg csökkentették az inflációra, de emelték az államháztartás hiányára vonatkozó előrejelzéseiket. A következő két évben az elemzők szerint nem sikerül maradéktalanul elérni a kormány új konvergencia programjának időarányos céljait, és ez további fiskális megszoritást tehet szükségessé. Ennek ellenére a szakértők további kamatcsökkentéseket várnak az év második felében, bár a következő négy hétbe a megnövekedett piaci bizonytalanság miatt többségük szerint egy apró vágás férhet csak bele. Az európai ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozás a többségi vélemény szerint 2007-ig nem kerül vissza a napirendre.


Az elemzők szerint a következő két évben a fő mutatókban - az államháztartási hiányban és az inflációban - némi elmaradás várható az Európai Bizottsághoz a közelmúltban eljuttatott középtávú konvergencia program céljaihoz képest.

Az elemzők azt várják, hogy májusban tovább emelkedik az infláció - az áprilisi 6.9 százalékról 7.2 százalékra -, év végére azonban 6 százalékra, a jövő év végére pedig 4.2 százalékra esik vissza.

A 2005 decemberi előrejelzés 0.2 százalékponttal alacsonyabb mint egy hónapja. A konszenzus azonban még mindig felette marad a 4 százaléknak, amely az MNB célja és új prognózisa. A konvergencia program szintén 4%-os értékkel számol.

Az elemzők 0.1 százalékponttal felfelé, 4.4 százalékra módosították a 2005 évi GDP-arányos államháztartási hiány becslésüket, ugyanakkor erre az évre változatlanul 4.9 százalékot várnak. Ez azt jelenti, hogy a várakozások szerint a hiány mindkét évben 0.3 százalékponttal meghaladja a konvergencia programban meghatározott célokat. A magasabb becslések arra utalnak, hogy az elemzők szerint a kormányzati program megvalósításához további kiadáscsökkentő lépések szükségesek. Az elemzői becslések szerint a kormánynak ahhoz, hogy a 4.6 százalékos cél hiteles legyen, az idén újabb 100-150 milliárd forinttal kellene csökkenteni az államháztartás kiadásait.

Egy túlnyomórészt külföldi elemzők körében végzett múlt heti londoni Reuters felmérés szerint Magyarország 2008-ra várhatóan teljesíti az euró 2010-es bevezetésének költségvetési feltételét.

Az alapelőrejelzések nem valószínűsítenek újabb piaci megrázkódtatást, sőt az állampapírárak a konszenzus szerint a következő hetekben lassan emelkednek. A forint az euróval szemben a 253-as szint körül stabilizálódik, és ott is marad a következő év végéig.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A külső konjunktúra illetve hozamalakulás és a magyar egyensúlyi adatok körüli bizonytalanság miatt a következő néhány hónap kockázatokat hordozó egyfajta tesztidőszak lesz. A makrogazdasági adatok és az elvárt hozamfelár alakulásának függvényében a tőke- és pénzpiacok is határozott reakciókat mutathatnak. Az év hátralevő részére mindösszesen két százalékpontnyi jegybanki kamatcsökkentésre számítanak a piaci elemzők. Így az alapkamat az év végére 9.5%-ra mérséklődhet. A következő négy hétben mindössze egy jelzés értékű, 25 bázispontos csökkentést valószínűsít az elemzők többsége.

A legutóbbi folyó fizetési mérleg adatok gyengébbek voltak a vártnál, ezért nem kizárható, hogy a következő hónapok egyensúlyi adatai újabb piaci nyugtalanságot keltenek. A múlt havi adatok nyomán az elemzők máris felfelé módosították előrejelzéseiket. Erre az évre 6.7 milliárd eurós deficitre számítanak - 330 millióval többre, mint egy hónapja -, a jövő évre pedig 250 millió euróval 6.15 milliárd euróra emelkedett a konszenzus.

A londoni felmérés szerint Magyarországon az euró-bevezetés elhalasztása után lekerül a napirendről a mielőbbi csatlakozás az európai ERM-II árfolyamrendszerhez.

A külföldi elemzők konszenzusa, hogy 2007-ben a csehekkel, lengyelekkel és szlovákokkal egyidőben léphetünk az ERM-II-be. Ez volt a domináns vélemény a magyarországi felmérésben is.

Szembeötlő változás, hogy három hónappal ezelőtt a londoni felmérésben még 2005-ös magyar ERM-csatlakozást vártak az elemzők, az euró elleni 280-as árfolyammal. A 2007-es csatlakozás azonban már jóval erősebb, 265-ös paritás-előrejelzéssel társul.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?