11 °C Budapest

Reuters poll: további fiskális megszorítások, ERM-II: csak 2007-ben

Pénzcentrum
2004. május 24. 09:35

A Reuters májusi felmérésében az elemzők némileg csökkentették az inflációra, de emelték az államháztartás hiányára vonatkozó előrejelzéseiket. A következő két évben az elemzők szerint nem sikerül maradéktalanul elérni a kormány új konvergencia programjának időarányos céljait, és ez további fiskális megszoritást tehet szükségessé. Ennek ellenére a szakértők további kamatcsökkentéseket várnak az év második felében, bár a következő négy hétbe a megnövekedett piaci bizonytalanság miatt többségük szerint egy apró vágás férhet csak bele. Az európai ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozás a többségi vélemény szerint 2007-ig nem kerül vissza a napirendre.


Az elemzők szerint a következő két évben a fő mutatókban - az államháztartási hiányban és az inflációban - némi elmaradás várható az Európai Bizottsághoz a közelmúltban eljuttatott középtávú konvergencia program céljaihoz képest.

Az elemzők azt várják, hogy májusban tovább emelkedik az infláció - az áprilisi 6.9 százalékról 7.2 százalékra -, év végére azonban 6 százalékra, a jövő év végére pedig 4.2 százalékra esik vissza.

A 2005 decemberi előrejelzés 0.2 százalékponttal alacsonyabb mint egy hónapja. A konszenzus azonban még mindig felette marad a 4 százaléknak, amely az MNB célja és új prognózisa. A konvergencia program szintén 4%-os értékkel számol.

Az elemzők 0.1 százalékponttal felfelé, 4.4 százalékra módosították a 2005 évi GDP-arányos államháztartási hiány becslésüket, ugyanakkor erre az évre változatlanul 4.9 százalékot várnak. Ez azt jelenti, hogy a várakozások szerint a hiány mindkét évben 0.3 százalékponttal meghaladja a konvergencia programban meghatározott célokat. A magasabb becslések arra utalnak, hogy az elemzők szerint a kormányzati program megvalósításához további kiadáscsökkentő lépések szükségesek. Az elemzői becslések szerint a kormánynak ahhoz, hogy a 4.6 százalékos cél hiteles legyen, az idén újabb 100-150 milliárd forinttal kellene csökkenteni az államháztartás kiadásait.

Egy túlnyomórészt külföldi elemzők körében végzett múlt heti londoni Reuters felmérés szerint Magyarország 2008-ra várhatóan teljesíti az euró 2010-es bevezetésének költségvetési feltételét.

Az alapelőrejelzések nem valószínűsítenek újabb piaci megrázkódtatást, sőt az állampapírárak a konszenzus szerint a következő hetekben lassan emelkednek. A forint az euróval szemben a 253-as szint körül stabilizálódik, és ott is marad a következő év végéig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külső konjunktúra illetve hozamalakulás és a magyar egyensúlyi adatok körüli bizonytalanság miatt a következő néhány hónap kockázatokat hordozó egyfajta tesztidőszak lesz. A makrogazdasági adatok és az elvárt hozamfelár alakulásának függvényében a tőke- és pénzpiacok is határozott reakciókat mutathatnak. Az év hátralevő részére mindösszesen két százalékpontnyi jegybanki kamatcsökkentésre számítanak a piaci elemzők. Így az alapkamat az év végére 9.5%-ra mérséklődhet. A következő négy hétben mindössze egy jelzés értékű, 25 bázispontos csökkentést valószínűsít az elemzők többsége.

A legutóbbi folyó fizetési mérleg adatok gyengébbek voltak a vártnál, ezért nem kizárható, hogy a következő hónapok egyensúlyi adatai újabb piaci nyugtalanságot keltenek. A múlt havi adatok nyomán az elemzők máris felfelé módosították előrejelzéseiket. Erre az évre 6.7 milliárd eurós deficitre számítanak - 330 millióval többre, mint egy hónapja -, a jövő évre pedig 250 millió euróval 6.15 milliárd euróra emelkedett a konszenzus.

A londoni felmérés szerint Magyarországon az euró-bevezetés elhalasztása után lekerül a napirendről a mielőbbi csatlakozás az európai ERM-II árfolyamrendszerhez.

A külföldi elemzők konszenzusa, hogy 2007-ben a csehekkel, lengyelekkel és szlovákokkal egyidőben léphetünk az ERM-II-be. Ez volt a domináns vélemény a magyarországi felmérésben is.

Szembeötlő változás, hogy három hónappal ezelőtt a londoni felmérésben még 2005-ös magyar ERM-csatlakozást vártak az elemzők, az euró elleni 280-as árfolyammal. A 2007-es csatlakozás azonban már jóval erősebb, 265-ös paritás-előrejelzéssel társul.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm