17 °C Budapest

Reuters poll: további fiskális megszorítások, ERM-II: csak 2007-ben

Pénzcentrum
2004. május 24. 09:35

A Reuters májusi felmérésében az elemzők némileg csökkentették az inflációra, de emelték az államháztartás hiányára vonatkozó előrejelzéseiket. A következő két évben az elemzők szerint nem sikerül maradéktalanul elérni a kormány új konvergencia programjának időarányos céljait, és ez további fiskális megszoritást tehet szükségessé. Ennek ellenére a szakértők további kamatcsökkentéseket várnak az év második felében, bár a következő négy hétbe a megnövekedett piaci bizonytalanság miatt többségük szerint egy apró vágás férhet csak bele. Az európai ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozás a többségi vélemény szerint 2007-ig nem kerül vissza a napirendre.


Az elemzők szerint a következő két évben a fő mutatókban - az államháztartási hiányban és az inflációban - némi elmaradás várható az Európai Bizottsághoz a közelmúltban eljuttatott középtávú konvergencia program céljaihoz képest.

Az elemzők azt várják, hogy májusban tovább emelkedik az infláció - az áprilisi 6.9 százalékról 7.2 százalékra -, év végére azonban 6 százalékra, a jövő év végére pedig 4.2 százalékra esik vissza.

A 2005 decemberi előrejelzés 0.2 százalékponttal alacsonyabb mint egy hónapja. A konszenzus azonban még mindig felette marad a 4 százaléknak, amely az MNB célja és új prognózisa. A konvergencia program szintén 4%-os értékkel számol.

Az elemzők 0.1 százalékponttal felfelé, 4.4 százalékra módosították a 2005 évi GDP-arányos államháztartási hiány becslésüket, ugyanakkor erre az évre változatlanul 4.9 százalékot várnak. Ez azt jelenti, hogy a várakozások szerint a hiány mindkét évben 0.3 százalékponttal meghaladja a konvergencia programban meghatározott célokat. A magasabb becslések arra utalnak, hogy az elemzők szerint a kormányzati program megvalósításához további kiadáscsökkentő lépések szükségesek. Az elemzői becslések szerint a kormánynak ahhoz, hogy a 4.6 százalékos cél hiteles legyen, az idén újabb 100-150 milliárd forinttal kellene csökkenteni az államháztartás kiadásait.

Egy túlnyomórészt külföldi elemzők körében végzett múlt heti londoni Reuters felmérés szerint Magyarország 2008-ra várhatóan teljesíti az euró 2010-es bevezetésének költségvetési feltételét.

Az alapelőrejelzések nem valószínűsítenek újabb piaci megrázkódtatást, sőt az állampapírárak a konszenzus szerint a következő hetekben lassan emelkednek. A forint az euróval szemben a 253-as szint körül stabilizálódik, és ott is marad a következő év végéig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külső konjunktúra illetve hozamalakulás és a magyar egyensúlyi adatok körüli bizonytalanság miatt a következő néhány hónap kockázatokat hordozó egyfajta tesztidőszak lesz. A makrogazdasági adatok és az elvárt hozamfelár alakulásának függvényében a tőke- és pénzpiacok is határozott reakciókat mutathatnak. Az év hátralevő részére mindösszesen két százalékpontnyi jegybanki kamatcsökkentésre számítanak a piaci elemzők. Így az alapkamat az év végére 9.5%-ra mérséklődhet. A következő négy hétben mindössze egy jelzés értékű, 25 bázispontos csökkentést valószínűsít az elemzők többsége.

A legutóbbi folyó fizetési mérleg adatok gyengébbek voltak a vártnál, ezért nem kizárható, hogy a következő hónapok egyensúlyi adatai újabb piaci nyugtalanságot keltenek. A múlt havi adatok nyomán az elemzők máris felfelé módosították előrejelzéseiket. Erre az évre 6.7 milliárd eurós deficitre számítanak - 330 millióval többre, mint egy hónapja -, a jövő évre pedig 250 millió euróval 6.15 milliárd euróra emelkedett a konszenzus.

A londoni felmérés szerint Magyarországon az euró-bevezetés elhalasztása után lekerül a napirendről a mielőbbi csatlakozás az európai ERM-II árfolyamrendszerhez.

A külföldi elemzők konszenzusa, hogy 2007-ben a csehekkel, lengyelekkel és szlovákokkal egyidőben léphetünk az ERM-II-be. Ez volt a domináns vélemény a magyarországi felmérésben is.

Szembeötlő változás, hogy három hónappal ezelőtt a londoni felmérésben még 2005-ös magyar ERM-csatlakozást vártak az elemzők, az euró elleni 280-as árfolyammal. A 2007-es csatlakozás azonban már jóval erősebb, 265-ös paritás-előrejelzéssel társul.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm