32 °C Budapest

OMV: "figyeljük a MOL gázüzletágával kapcsolatos lehetőségeket" - a háttér (2.)

Pénzcentrum
2004. február 20. 09:07

Miután a MOL bejelentette, hogy megkezdte a gázüzletágban található eszközök esetleges értékesítése során elérhető ár felmérését zártkörű, meghívásos pályázat keretében, az OMV diplomatikusan úgy nyilatkozott tegnap, hogy figyelemmel követi az eseményeket - írja a VG. 1., Nem ismert, hogy a MOL meghívta volna az OMV-t a pályázatra 2., Minimálisnál kisebb esélyt adunk annak, hogy az OMV ajánlatot adjon be, ha meghívásra került és 3., Zéró valószínűsége van annak, hogy az OMV számára érje a legtöbbet a MOL értékesíthető gázvagyona Az indoklás:

2003 november közepén egy exkluzív interjú keretein belül megismerhették a Portfolio.hu olvasói az OMV álláspontját a gázszegmensen belüli terjeszkedést, illetve konkrétan a MOL gázüzletágának potenciális akvizícióját illetően.

Érdemes kiemelni, hogy az OMV álláspontja másfél év alatt igen sokat változott a gáztevékenységet illetően. Míg 2002 elején visszafogottan figyelték az osztrák gázpiac liberalizációjának hatását saját gazdálkodásukra, addig 2003 végére már a jövőbeni potenciális növekedés egyik meghatározó - de így sem a legjelentősebb - pillérévé vált a gázüzlet.

Fontos hangsúlyozni, hogy az OMV előzőek mellett sem szeretne egy teljesen integrált (kitermeléstől a kiskereskedelemig) gáztevékenységet kialakítani. A társaság a jövőbeni növekedési lehetőséget elsősorban a nyugat-európai gázkereslet növekedésében látja, pontosabban az ezen kereslet kielégítéséhez szükséges gáz transzferálásában. Törökország-Ausztria gázvezeték megépítése.

Jelenleg mindössze a teljes beruházási összegének 10%-át allokálja az OMV a gázüzletre, mely jelentősen feltehetően csak akkor változik meg, ha a Törökország-Ausztria gázvezeték megépül (napjainkban megvalósíthatósági tanulmányok folynak).
A MOL gázüzletágának megvásárlása pedig ezen 10%-ból nem finanszírozható. Az OMV 2003-2005 közötti 3 éves beruházási terve 2.7 mrd EUR. A MOL gázüzletágának becsült értéke 1-1.2 mrd EUR.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További információk: az exkluzív intejúnkban

Miért zéró az esélye, hogy az OMV számára érje a legtöbbet a MOL gázüzletága?
Erre igen egyszerűen lehet válaszolni; a Gazprom, az EdF és a Ruhrgas jelenlegi tevékenységéhez lényegesen jobban illeszthetők a MOL gázeszközei, a kinyerhető szinergia lényegesen nagyobb.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?