OMV: "figyeljük a MOL gázüzletágával kapcsolatos lehetőségeket" - a háttér (2.)

Pénzcentrum
2004. február 20. 09:07

Miután a MOL bejelentette, hogy megkezdte a gázüzletágban található eszközök esetleges értékesítése során elérhető ár felmérését zártkörű, meghívásos pályázat keretében, az OMV diplomatikusan úgy nyilatkozott tegnap, hogy figyelemmel követi az eseményeket - írja a VG. 1., Nem ismert, hogy a MOL meghívta volna az OMV-t a pályázatra 2., Minimálisnál kisebb esélyt adunk annak, hogy az OMV ajánlatot adjon be, ha meghívásra került és 3., Zéró valószínűsége van annak, hogy az OMV számára érje a legtöbbet a MOL értékesíthető gázvagyona Az indoklás:

2003 november közepén egy exkluzív interjú keretein belül megismerhették a Portfolio.hu olvasói az OMV álláspontját a gázszegmensen belüli terjeszkedést, illetve konkrétan a MOL gázüzletágának potenciális akvizícióját illetően.

Érdemes kiemelni, hogy az OMV álláspontja másfél év alatt igen sokat változott a gáztevékenységet illetően. Míg 2002 elején visszafogottan figyelték az osztrák gázpiac liberalizációjának hatását saját gazdálkodásukra, addig 2003 végére már a jövőbeni potenciális növekedés egyik meghatározó - de így sem a legjelentősebb - pillérévé vált a gázüzlet.

Fontos hangsúlyozni, hogy az OMV előzőek mellett sem szeretne egy teljesen integrált (kitermeléstől a kiskereskedelemig) gáztevékenységet kialakítani. A társaság a jövőbeni növekedési lehetőséget elsősorban a nyugat-európai gázkereslet növekedésében látja, pontosabban az ezen kereslet kielégítéséhez szükséges gáz transzferálásában. Törökország-Ausztria gázvezeték megépítése.

Jelenleg mindössze a teljes beruházási összegének 10%-át allokálja az OMV a gázüzletre, mely jelentősen feltehetően csak akkor változik meg, ha a Törökország-Ausztria gázvezeték megépül (napjainkban megvalósíthatósági tanulmányok folynak).
A MOL gázüzletágának megvásárlása pedig ezen 10%-ból nem finanszírozható. Az OMV 2003-2005 közötti 3 éves beruházási terve 2.7 mrd EUR. A MOL gázüzletágának becsült értéke 1-1.2 mrd EUR.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További információk: az exkluzív intejúnkban

Miért zéró az esélye, hogy az OMV számára érje a legtöbbet a MOL gázüzletága?
Erre igen egyszerűen lehet válaszolni; a Gazprom, az EdF és a Ruhrgas jelenlegi tevékenységéhez lényegesen jobban illeszthetők a MOL gázeszközei, a kinyerhető szinergia lényegesen nagyobb.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem