OMV: "figyeljük a MOL gázüzletágával kapcsolatos lehetőségeket" - a háttér (2.)

Pénzcentrum
2004. február 20. 09:07

Miután a MOL bejelentette, hogy megkezdte a gázüzletágban található eszközök esetleges értékesítése során elérhető ár felmérését zártkörű, meghívásos pályázat keretében, az OMV diplomatikusan úgy nyilatkozott tegnap, hogy figyelemmel követi az eseményeket - írja a VG. 1., Nem ismert, hogy a MOL meghívta volna az OMV-t a pályázatra 2., Minimálisnál kisebb esélyt adunk annak, hogy az OMV ajánlatot adjon be, ha meghívásra került és 3., Zéró valószínűsége van annak, hogy az OMV számára érje a legtöbbet a MOL értékesíthető gázvagyona Az indoklás:

2003 november közepén egy exkluzív interjú keretein belül megismerhették a Portfolio.hu olvasói az OMV álláspontját a gázszegmensen belüli terjeszkedést, illetve konkrétan a MOL gázüzletágának potenciális akvizícióját illetően.

Érdemes kiemelni, hogy az OMV álláspontja másfél év alatt igen sokat változott a gáztevékenységet illetően. Míg 2002 elején visszafogottan figyelték az osztrák gázpiac liberalizációjának hatását saját gazdálkodásukra, addig 2003 végére már a jövőbeni potenciális növekedés egyik meghatározó - de így sem a legjelentősebb - pillérévé vált a gázüzlet.

Fontos hangsúlyozni, hogy az OMV előzőek mellett sem szeretne egy teljesen integrált (kitermeléstől a kiskereskedelemig) gáztevékenységet kialakítani. A társaság a jövőbeni növekedési lehetőséget elsősorban a nyugat-európai gázkereslet növekedésében látja, pontosabban az ezen kereslet kielégítéséhez szükséges gáz transzferálásában. Törökország-Ausztria gázvezeték megépítése.

Jelenleg mindössze a teljes beruházási összegének 10%-át allokálja az OMV a gázüzletre, mely jelentősen feltehetően csak akkor változik meg, ha a Törökország-Ausztria gázvezeték megépül (napjainkban megvalósíthatósági tanulmányok folynak).
A MOL gázüzletágának megvásárlása pedig ezen 10%-ból nem finanszírozható. Az OMV 2003-2005 közötti 3 éves beruházási terve 2.7 mrd EUR. A MOL gázüzletágának becsült értéke 1-1.2 mrd EUR.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További információk: az exkluzív intejúnkban

Miért zéró az esélye, hogy az OMV számára érje a legtöbbet a MOL gázüzletága?
Erre igen egyszerűen lehet válaszolni; a Gazprom, az EdF és a Ruhrgas jelenlegi tevékenységéhez lényegesen jobban illeszthetők a MOL gázeszközei, a kinyerhető szinergia lényegesen nagyobb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?