15 °C Budapest

IEB: Remek 2003-as eredmény; mit hoz a jövő?

Pénzcentrum
2004. február 9. 08:53

Több mint 65%-kal növekedve, 2 mrd Ft-ot közelítette az Inter-Európa Bank 2003. évi konszolidált eredménye (1,979 m Ft). Az IEB eredményességének látványos javulása elsősorban a lakáshitelezési rendszer nyomán megélénkülő lakossági hitelállomány növekedésnek s a bank szigorú költséggazdálkodásának volt köszönhető. Jó érzékkel választotta ki tehát a főtulajdonos San Paolo IMI Internazionale 2003 elején a felvásárlás időpontját, hiszen amennyiben az olasz bank tartja magát a korábbi hagyományokhoz, a 282 Ft-os egy részvényre jutó eredmény jelentős részét kifizetheti osztalékként, mely akár 10% feletti osztalékhozamot is eredményezhet a részvényesek számára az idei évben.


A negyedik negyedévre a folytatódó lakáshitel láz mellett a jegybank 300 bp-os kamatemelése nyomta rá leginkább a bélyegét. Ennek negatív következménye a bank pénzügyi műveletekből származó eredményének romlása volt, pozitív, s a 2004 első negyedévére is áthúzódó hatása azonban az, hogy az IEB a betéti oldalon visszafogottabban, 2%-kal emelte a kamatokat, így a bank kamatmarzsa bővülhetett.

A lakossági hitelfelvétel javította a bank hitelállományának összetételét, bár a vállalati hitelek aránya még mindig döntő mértékű (76%) volt, az ügyfélforrásokon belül a lakossági betétek aránya már meghaladta az 50%-ot.

Bár a hitelállomány felfutásával az IEB 10% feletti mértékben növelte mérlegfőösszegét, az még mindig nem éri el a 200 mrd Ft-ot, mellyel az Inter-Európa Bank mára a középbankok köréből egyre inkább sodródik a kisbankok közé.


Az idei évben a bank a tavaly megkötött lakáshitel szerződések révén várhatóan újabb eredményes év elé néz, s a konszolidált eredmény meghaladhatja a 2 mrd Ft-ot. A lakáshitelezési rendszer szigorításával a bank a lakosság mellett a kis és középvállalkozások révén folytathatja bővülését. A mérlegfőösszeg 2004 első felében minden valószínűség szerint meghaladja a 200 mrd Ft-ot.

Bár a San Paolo IMI Internazionale tavaly deklarálta, hogy az olasz nagybank komolyabban kívánja venni terjeszkedését a régióban, ennek egyelőre látható jele nincs. Az olasz anyabank az akvizíciós lehetőségek iránt tavaly egyáltalán nem érdeklődött, az organikus növekedés lehetőségei pedig behatároltak a kifejezetten kompetitív magyar bankpiacon.
A hosszútávú lehetőségek kérdőjelei mellett ugyanakkor az elmúlt években átalakított gazdálkodás révén középtávon az Inter-Európa Bank eredményes működéssel és korrekt mértékű osztalékkal örvendeztetheti meg kitartó részvényeseit.




HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm