IEB: Remek 2003-as eredmény; mit hoz a jövő?

Pénzcentrum
2004. február 9. 08:53

Több mint 65%-kal növekedve, 2 mrd Ft-ot közelítette az Inter-Európa Bank 2003. évi konszolidált eredménye (1,979 m Ft). Az IEB eredményességének látványos javulása elsősorban a lakáshitelezési rendszer nyomán megélénkülő lakossági hitelállomány növekedésnek s a bank szigorú költséggazdálkodásának volt köszönhető. Jó érzékkel választotta ki tehát a főtulajdonos San Paolo IMI Internazionale 2003 elején a felvásárlás időpontját, hiszen amennyiben az olasz bank tartja magát a korábbi hagyományokhoz, a 282 Ft-os egy részvényre jutó eredmény jelentős részét kifizetheti osztalékként, mely akár 10% feletti osztalékhozamot is eredményezhet a részvényesek számára az idei évben.


A negyedik negyedévre a folytatódó lakáshitel láz mellett a jegybank 300 bp-os kamatemelése nyomta rá leginkább a bélyegét. Ennek negatív következménye a bank pénzügyi műveletekből származó eredményének romlása volt, pozitív, s a 2004 első negyedévére is áthúzódó hatása azonban az, hogy az IEB a betéti oldalon visszafogottabban, 2%-kal emelte a kamatokat, így a bank kamatmarzsa bővülhetett.

A lakossági hitelfelvétel javította a bank hitelállományának összetételét, bár a vállalati hitelek aránya még mindig döntő mértékű (76%) volt, az ügyfélforrásokon belül a lakossági betétek aránya már meghaladta az 50%-ot.

Bár a hitelállomány felfutásával az IEB 10% feletti mértékben növelte mérlegfőösszegét, az még mindig nem éri el a 200 mrd Ft-ot, mellyel az Inter-Európa Bank mára a középbankok köréből egyre inkább sodródik a kisbankok közé.


Az idei évben a bank a tavaly megkötött lakáshitel szerződések révén várhatóan újabb eredményes év elé néz, s a konszolidált eredmény meghaladhatja a 2 mrd Ft-ot. A lakáshitelezési rendszer szigorításával a bank a lakosság mellett a kis és középvállalkozások révén folytathatja bővülését. A mérlegfőösszeg 2004 első felében minden valószínűség szerint meghaladja a 200 mrd Ft-ot.

Bár a San Paolo IMI Internazionale tavaly deklarálta, hogy az olasz nagybank komolyabban kívánja venni terjeszkedését a régióban, ennek egyelőre látható jele nincs. Az olasz anyabank az akvizíciós lehetőségek iránt tavaly egyáltalán nem érdeklődött, az organikus növekedés lehetőségei pedig behatároltak a kifejezetten kompetitív magyar bankpiacon.
A hosszútávú lehetőségek kérdőjelei mellett ugyanakkor az elmúlt években átalakított gazdálkodás révén középtávon az Inter-Európa Bank eredményes működéssel és korrekt mértékű osztalékkal örvendeztetheti meg kitartó részvényeseit.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?