24 °C Budapest

IEB: Remek 2003-as eredmény; mit hoz a jövő?

Pénzcentrum
2004. február 9. 08:53

Több mint 65%-kal növekedve, 2 mrd Ft-ot közelítette az Inter-Európa Bank 2003. évi konszolidált eredménye (1,979 m Ft). Az IEB eredményességének látványos javulása elsősorban a lakáshitelezési rendszer nyomán megélénkülő lakossági hitelállomány növekedésnek s a bank szigorú költséggazdálkodásának volt köszönhető. Jó érzékkel választotta ki tehát a főtulajdonos San Paolo IMI Internazionale 2003 elején a felvásárlás időpontját, hiszen amennyiben az olasz bank tartja magát a korábbi hagyományokhoz, a 282 Ft-os egy részvényre jutó eredmény jelentős részét kifizetheti osztalékként, mely akár 10% feletti osztalékhozamot is eredményezhet a részvényesek számára az idei évben.


A negyedik negyedévre a folytatódó lakáshitel láz mellett a jegybank 300 bp-os kamatemelése nyomta rá leginkább a bélyegét. Ennek negatív következménye a bank pénzügyi műveletekből származó eredményének romlása volt, pozitív, s a 2004 első negyedévére is áthúzódó hatása azonban az, hogy az IEB a betéti oldalon visszafogottabban, 2%-kal emelte a kamatokat, így a bank kamatmarzsa bővülhetett.

A lakossági hitelfelvétel javította a bank hitelállományának összetételét, bár a vállalati hitelek aránya még mindig döntő mértékű (76%) volt, az ügyfélforrásokon belül a lakossági betétek aránya már meghaladta az 50%-ot.

Bár a hitelállomány felfutásával az IEB 10% feletti mértékben növelte mérlegfőösszegét, az még mindig nem éri el a 200 mrd Ft-ot, mellyel az Inter-Európa Bank mára a középbankok köréből egyre inkább sodródik a kisbankok közé.


Az idei évben a bank a tavaly megkötött lakáshitel szerződések révén várhatóan újabb eredményes év elé néz, s a konszolidált eredmény meghaladhatja a 2 mrd Ft-ot. A lakáshitelezési rendszer szigorításával a bank a lakosság mellett a kis és középvállalkozások révén folytathatja bővülését. A mérlegfőösszeg 2004 első felében minden valószínűség szerint meghaladja a 200 mrd Ft-ot.

Bár a San Paolo IMI Internazionale tavaly deklarálta, hogy az olasz nagybank komolyabban kívánja venni terjeszkedését a régióban, ennek egyelőre látható jele nincs. Az olasz anyabank az akvizíciós lehetőségek iránt tavaly egyáltalán nem érdeklődött, az organikus növekedés lehetőségei pedig behatároltak a kifejezetten kompetitív magyar bankpiacon.
A hosszútávú lehetőségek kérdőjelei mellett ugyanakkor az elmúlt években átalakított gazdálkodás révén középtávon az Inter-Európa Bank eredményes működéssel és korrekt mértékű osztalékkal örvendeztetheti meg kitartó részvényeseit.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM