2018. június 20. szerda Rafael

1980 után születtél? Kezdhetsz aggódni, csúnya világ jön


Az 1980-as években született generációnak számos olyan kihívással is szembe kell néznie, melyekkel az idősebb korosztályoknak nem kellett. Ennek következtében nem kizárt, hogy ezek az emberek egy "elveszett generációt" fognak alkotni: a társadalom egy olyan rétege válik belőlük, amely nem képes elérni azt az anyagi jólétet, melyben a szüleik élnek.

Az egykori szocialista blokk országaiban nem újdonság az a megállapítás, miszerint az 1980 után született generációnak különösen sok nehézséggel kellett szembesülnie, amikor belépett a munkaerőpiacra. A rendszerváltás követő időszakban számos ilyen ország élt át jelentős gazdasági visszaesést: rengeteg munkahely szűnt meg, a bérek pedig nem tudtak lépést tartani az elszálló megélhetési költségekkel.

Egy, a Business Insider által ismertetett friss kutatás azonban azt állítja, hogy ezekkel a problémákkal nem csak a kelet-európai, hanem az amerikai fiatalok is kénytelenek szembesülni. Az amerikai gazdaságban a szóban forgó problémák persze valamelyest később jelentkeztek, hiszen ott a 2008-2009-es válság jelentette a nagy törést a gazdaság számára.

Ez azonban ugyanúgy jelentős mértékben érintette az 1981-1996 között született fiatalokat, akik így vagy a recesszió idején nőttek fel, vagy ekkoriban léptek be a munkaerőpiacra.

A 2000-es években ez a korosztály magas munkanélküliséggel, magasabb megélhetési költségekkel és egyre több adóssággal szembesült, így aztán az a veszély fenyegeti őket, hogy nem lesznek képesek elérni azt az anyagi jólétet, amely a szüleiknek még sikerült.

Az előttük álló nehézségek többnyire ismertek: a fiataloknak egyre hosszabb ideig kell spórolniuk egy lakás megvásárlásához, de általánosságban is nőttek a megélhetési költségek. A kutatás szerint a tárgyalt korosztály vagyoni szintje 34 százalékkal marad el attól, ahol a válság elmaradása esetén tarthatnának.

Tény, hogy a recesszió a többi korosztályt is hátrányosan érintette, ugyanakkor kisebb mértékben: az 1970-es években született korosztálynál ez az elmaradás csak 18 százalékos, míg az 1960-as generációnál még ennél is kisebb, mindössze 11 százalékos.

A 2000-es évek végén jött válság komoly akadály elé állította a fiatal munkásokat, hiszen a magas munkanélküliségi ráta alacsony bérekkel párosult. Nem véletlen, hogy a válság elmúltával is ez a korosztály képes a leglassabban talpra állni.

10 évvel ezelőtt sokan szembesültek azzal, hogy hiába tanultak tovább, illetve vettek fel diákhitelt, mégsem kapnak a végzettségüknek megfelelő munkát. A nem a képesítésüknek megfelelő munka, az ezekkel járó alacsonyabb fizetések, az elszálló megélhetési költségek, illetve a nyakukba vett diákhitelek törlesztői komoly anyagi kihívásokat jelentettek illetve jelentenek a fiatalok számára. Az amerikai fiatalok helyzetét ráadásul még az is tovább rontja, hogy a szóban forgó korosztály igen sok autóhitellel illetve hitelkártya-adóssággal is rendelkezik.

A tanulmány készítői azonban úgy vélik, hogy még nincsen minden elveszve: elképzelhetőnek tartják, hogy a fiatalok "gazdagodási pályaíve" meredekebb lesz, mint amilyen a szüleiké volt, tehát a későbbiekben kevesebb idő alatt halmozhatnak fel jelentősebb vagyont.

Nem csak Amerikában létező problémákról van szó

A kutatás az amerikai állapotokat vizsgálta, ugyanakkor a fentebb ismertett nehézségek sok magyar fiatalnak is ismerősek lehetnek. A 90-es évek gazdasági nehézségei, valamint a tíz évvel ezelőtti, az Egyesült Államokból kiinduló világválság is nehéz feladatok elé állaították a hazai fiatalokat. Hazánkban is ismertek például a lakhatással kapcsolatos nehézségek: az elszálló lakás- és albérleti áraknak köszönhetően sokak számára csak álom marad a saját lakás.

Nyilván nem véletlen, hogy az Eurostat friss adatai szerint a magyar fiatalok átlagosan 27 éves korukban hagyják el a családi házat, az úgynevezett mamahotelt. A szóban forgó tanulmány azonban jól érzékelteti, hogy mennyire nem országspecifikus problémáról van szó: a magyar adatok ugyanis egyáltalán nem kiemelkedőek, sőt. Számos kelet- és dél-európai országban még tovább laknak a szüleiknél az emberek, Máltán például már 32 éves is elmúlt egy átlagos fiatal, mire maga mögött hagyja a mamahotelt.

JÓL JÖNNE 1,5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 30 050 forintos törlesztőt ígér a 8,46%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, ahol 30 327 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank konstrukcióit is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2018. 06. 20. 09:02
GDPR – Harmadik rész

Az érintett jogai Az érintett hozzáférési joga Az adatkezeléssel érintett magánszemély („az...

hr-tippek-profiknak
2018. 06. 19. 21:27
Miért nincs elég munkavállaló -3. A kalandorok

  Kalandorok kíméljenek jeligével a kiadóba...legszívesebben a legtöbb HR-es kolléga kiírná...

hrdoktor
2018. 06. 18. 10:49
Rendszeresen megrázza az irodai szék vagy kilincs? Ezt tegye ellene!

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy parányi csípést éreztünk egy tárgyat megérintve, hogy...

laskainelli
2018. 06. 15. 11:19
Segítség! Nem értek szót a gyermekemmel.

Az anyaság csodálatos dolog. Örömteli, ugyanakkor egy fáradságos, élethosszig tartó szerep. Könnyen...

legacykft
2018. 06. 15. 09:00
Hogyan faraghatunk valakiből vezetőt?

Gyakran találkozunk azzal az igénnyel, hogy faragjunk valakiből vezetőt, vagyis fejlesszük ki...

happyhunter
2018. 06. 12. 16:04
Milyen lesz a jövő munkavállalója? Töltsd ki a Jobsgarden kérdőívét!

Kutatjuk, hogy milyen lesz a jövő munkavállalója! 17-30 év közöttieket keresünk, akik kitöltenék...

jobangel
2018. 06. 11. 06:00
Munkaerőhiány: most akkor tényleg könnyű lett állást találni?

Természetesen nem lett könnyű. Csak másképp lett nehéz, és más pozícióból tudunk tárgyalni...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk