2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Szép csendben, de nekiállt szigorítani az MNB: mégis, mi lesz ebből?


Az eddigi laza monetáris politika fordulatot látszik venni, a Nemzeti Bank elkezdett szigorítani. A kamatlábak emelését már az elmúlt hónapokban több szakértő és elemző is várta, most a központi bank a foreign exchange swap eszközén keresztül nyúlt hozzá a kamatlábakhoz.

"Az fx-swap állományt az elmúlt hetekben érdemben csökkentettük, mindez szándékolt és tudatos döntés eredménye."

- ez volt az egyik fontos üzenete Nagy Márton múlt heti nyilatkozatának. Bár az MNB-alelnöke nyíltan nem mondta ki, de szavai tulajdonképpen azt jelentik, hogy a jegybank megkezdte a kamatemelést.

A jegybank tulajdonképpen a likviditás szabályozásával mozgatja a bankközi hozamokat (elsősorban a BUBOR-t és a swap-pontokat), vagyis a monetáris politika legfontosabb operatív eszköze a bankközi likviditást szabályozó fx-swap tender lett. Amikor a jegybank ezen keresztül bővíti a teljes likviditást, akkor a bankközi hozamok esnek, amikor szűkíti, akkor emelkednek.

Csendes volt a fordulat, már hetekkel ezelőtt léptek

A fordulópontot valójában nem Nagy Márton múlt heti nyilatkozata jelentette, ugyanis a jegybank már a megelőző hetekben is kényelmetlenül kezdte érezni magát az emelkedő inflációt és a töretlenül gyengülő forintot látva - írja a Portfolio. Ennek megfelelően az fx-swap tendereken egyre szigorúbban viselkedett, többször visszadobva az összes ajánlatot.

Ennek megfelelően a likviditás szűkülni kezdett, kicsit a kamatszintek is elkezdtek mocorogni. De mindaddig, amíg Nagy Márton nem adott egyértelmű jelzést arra nézve, hogy nem nézik jó szemmel az erősödő inflációs kockázatot, a forint gyengült és a kamatok is összességében alacsony szinten maradtak.

Ez változott meg a múlt héten, amikor is a kamatok addig óvatos emelkedése felgyorsult, a forint elleni short pedig erejét vesztette. A BUBOR kamatok mára rég látott magasságokba emelkedtek. A 3 hónapos lejáraton a január közepi 0,16%-ról 0,58%-ra ugrott a hozam, a 12 hónapos futamidőn pedig 0,27%-ról 0,75%-ra.

Ha a három hónapos futamidőből indulunk ki, akkor a jegybank tulajdonképpen 40 bázispontos kamatemelést hajtott végre.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk