2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Radikális átalakulás előtt a bankolás: mi értelme lesz így bankfiókba menni?


A bankolás jövője egyre inkább a digitális platformokon történik, egyre több bank létesít készpénzbefizető ATM-et. Van olyan nyugat-európai nagybank, ahol 10-ből 7 személyi kölcsönt online felületen helyeznek ki. A jövőben így lehet, hogy a személyi kölcsönök teljes állományát online igénylik majd.

A K&H egymillió ügyfeléből már 200 ezer mobilbank-felhasználó van - mondta el Rajnai Gábor, a K&H Bank értékesítési hálózat és támogatási igazgatója a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. Elmondása szerint a 15 évvel ezelőtti folyamatok is digitálisak voltak, ami ma történik, az egy hatékonyságjavítás. Ma már nincs szükség bankfiókokra ahhoz, hogy egy tranzakciót el tudjunk végezni. A jövő kérdése az lesz, hogy a digitális üzleti modellekben mi lesz a bankfiókok szerepe.

Amit gyakran csinálunk és relatíve egyszerű, azt könnyű digitalizálni. Van olyan Nyugat-Európai nagybank, amelyik a személyi kölcsöneinek 70 százalékát már teljesen online helyezi ki - ez felveti a kérdést, hogy pár év múlva lesz-e szükség egyáltalán fiókokra? Rajnai szerint igen, de a fiókok szerepe át fog alakulni.

Hitelfelvételhez ma már az ágyból sem kell felkelned. KATT: személyi hitelek egy helyen!

A készpénzállomány nagyon magas a gazdaságban. Az ügyféllátogatások 60 százaléka 3 évvel ezelőtt a banknál valamilyen készpénzzel kapcsolatos indokkal történt - ma ez már csak 30 százalék. Sok fiókban emiatt már nem is volt szükség pénztárra, hiszen az ATM minden igényt kielégített. A fiókok emiatt tanácsadói fiókokká váltak, a befizető ATM-eknek köszönhetően a befizetés a nap 24 órájában lehetséges.

A számlanyitás is papírmentes lesz a jövőben. Rajnai szerint ha valaki jövőre besétál egy bankfiókba, és számlát akar nyitni, akkor az ott ülő munkatársnak a telefonjára letöltik a mobilapplikációt. A személyi kölcsönöket már ma több banknál is 100 százalékban már online igénybe vehetik az ügyfelek. Ez egy videós azonosítással történik, majd azonnal automatikus hitelbírálat és elektronikus aláírás, a K&H-nál 30 percen belül az ügyfél számláján van az összeg. Hasonlóan működik a többi bank esetén is - akik pedig még nem vezették be, feltehetően a közeljövőben megteszik azt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó