13 °C Budapest

Mi történt? Elképesztő mértékben veszik a magyarok az új kocsikat

2018. május 30. 10:39

Tovább folytatódik a lízingpiac növekedése - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. 2018 első negyedévében nyolcéves csúcsot ért el a finanszírozott összeg, a teljes piacon továbbra is 1300 milliárd forint felett jár a tőkekintlévőség. A növekedés várhatóan egész évben folytatódni fog.

Jelentős volt a magyar lízingpiac növekedése az első negyedévben, amely többek között a járműeladásoknak köszönhető. Az új kihelyezések mértéke meghaladta a 147 milliárd forintot, amely 16 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, illetve ez a legmagasabb érték 2010 óta - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján.

A bővülést többek között az olcsó lízingkonstrukciók, a jelentősen bővülő magyar járműpiac, valamint a kis- és középvállalkozások fokozódó beruházási és eszközbeszerzési kedve okozza. A kihelyezés 16 százalékos - mintegy 20 milliárd forintos - növekedése még a piaci várakozásokat is jelentősen felülmúlta, hiszen a növekedés a tavalyi évben is jelentős, mintegy 18 százalékos volt, amely nagyjából az európai átlag kétszerese.

A személyautók viszik a prímet

A lízingpiac egyik legfontosabb pillére a járműfinanszírozás, amely rendkívül dinamikusan kezdte az idei évet: az újautó-eladások 30, a kishaszon-gépjárművek eladásai pedig 18 százalékkal nőttek az első három hónap során. Ezáltal a lízingcégek 37 százalékkal, 53,3 milliárd forintra növelhették az új kihelyezéseket. 

Áprilisban még jelentősebb, 39 százalékos volt az újautó-értékesítés növekedése, ami a legmagasabb adat Európában.

2008-ban, a válság előtt egyébként még 148 milliárd forinttal növekedtek az új kihelyezések, tehát még továbbra is lehet tere a bővülésnek.

A növekedés kétharmada a vállalkozásokhoz köthető, tehát továbbra is a céges vásárlások a meghatározók

 - mondta el Pfandler Tamás, a Lízingszövetség elnökségi tagja.

Szerényebb, 3 százalékos volt a növekedés a flottaszegmensben. Ezen a piacon a Lízingszövetség a tavalyi szint elérését várta, ami teljesült.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nagyteherautók és a buszok értékesítése is megugrott az idei évben, itt 48 százalékos volt a növekedés. A lízingpiaci kihelyezések növekedés ennél kisebb, bár még így is jelentősnek mondható 12 százalékos mértékben emelkedtek, elérve ezzel a 44 milliárd forintot.

A gépek és a berendezések terén 18 százalékkal 12,1 milliárd forintra csökkent a kihelyezett összeg, ugyanakkor ez a volumen még így is meghaladja a 2017 előtti években tapasztalt szinteket.

Jelentős a kkv-k szerepe

A magyar kkv-k számára a támogatások után a lízing a legfontosabb finanszírozási forma, az elmúlt 6 hónap folyamán ezek a vállalkozások lízinget vettek igénybe a legnagyobb arányban. Ezen a téren hasonló a helyzet az Európai Unióban is: a hitelkeret-jellegű termékek után a lízingkonstrukciók a legnépszerűbbek.

A Lízingszövetség adatai szerint az idei első negyedévben az újonnan kihelyezett több mint 147 milliárd forint 75 százalékát a kkv-k igényelték, ami több mint 110 milliárd forint. A kkv-k aránya 83 százalékos volt a gépek finanszírozásánál, míg a tehergépkocsik esetében 77 százalékos.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem