2020. május 29. péntek Magdolna

Brutálisan sok hitelfelvevő igényel most ilyen biztosítást: ez nekik a biztos garancia?


A koronavírus-járvány elbocsátási hullámot indított el, így a munkavállalók körében erősödtek az egzisztenciális félelmek. A Groupama Biztosító és az OTP Bank törlesztési védelme azokra az ügyfelekre is kiterjed, akik a járvány miatt kerülnek nehéz helyzetbe. A biztosítottak a törlesztési moratórium lehetőségétől függetlenül, változatlan feltételekkel élhetnek ezzel a lehetőséggel. A bank ügyfelei nyitottak az ilyen jellegű konstrukciókra: minden második hitelfelvevő igényli e biztosításokat.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján csak márciusban 56 ezren vesztették el az állásukat, akiknek jelentős része, 54 ezer ember elsősorban a személyes kapcsolattartás korlátozása miatt nem is tud azonnal munkát találni. Ez alapján érthető, hogy felerősödtek a megélhetéssel kapcsolatos aggodalmak, amit az NRC piackutató cég felmérése is megerősített: az aktív munkavállalók kétharmada, több millió ember gondolja úgy, hogy veszélyben lehet a munkája. Minden harmadik megkérdezett komolyan félti az állását, és a válaszadók mindössze negyede érzi teljes biztonságban az egzisztenciáját.

Változatlan biztonság a változó viszonyok között

A Groupama Biztosító az OTP Bankkal közösen hosszú ideje kínál hiteltörlesztési problémákra - pl. keresőképtelenség, munkanélküliség - megoldást jelentő biztosításokat az OTP Bank jelzáloghiteleihez, személyi kölcsöneihez, hitelkártyáihoz és folyószámla hiteleihez, valamint a Babaváró kölcsönhöz.

"A törlesztési biztosítások rendkívül népszerűek, az OTP Bank minden második hitelfelvevő ügyfele igénybe veszi ezt a konstrukciót. A legtöbben a személyi kölcsönökhöz és jelzáloghitelekhez választják. Jelenleg több mint 600 ezer ügyfél rendelkezik Groupama törlesztési biztosítással. Ezek a termékek nem csak hitelfelvételkor, hanem később, akár "a karosszékben ülve", online csatornákon is igényelhetőek ügyfeleink részére" - mondta Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A feltételek a járvány idején is változatlanok: ha munkanélküliség vagy keresőképtelenség miatt nehézséget okoz a törlesztés, akkor a bajba jutott ügyfél kérésére a biztosító átvállalja a részletek fizetését. A konstrukciónak köszönhetően tehát a biztosított dönthet úgy, hogy a moratórium lehetőségének ellenére is igénybe veszi a biztosító szolgáltatását. Ez azt jelenti, hogy - kár esetén, a biztosító szolgáltatásakor - ebben az időszakban is folyamatosan csökken a hiteltartozása összege, nem keletkezik kamatnövekmény, és később sem nő a szerződése futamideje. Abban sincs változás, hogy rokkantság vagy halál esetén akár a teljes hiteltartozást kifizeti a biztosító. Fontos tudni, hogy az ügyfeleket akkor is megilleti a biztosítási védelem, ha a koronavírus-járvány miatt kerülnek nehéz helyzetbe.

"Törlesztési biztosításainkat a korábbi gazdasági válság idején is elérhetővé tettük, és tesszük ezt azóta is az OTP Bankkal karöltve változatlan módon. A járvány kezdete óta eddig több mint 500 ügyfél jelezte kárigényét felénk és kérte a törlesztés átvállalását, illetve a hitele teljes kifizetését. Ez a szám várhatóan tovább növekszik az elkövetkező hónapokban" - mutatott rá Berentés László, a Groupama Biztosító bankbiztosítási igazgatója.

Az elmúlt hetekben érezhetően megnőtt a kereslet a hitelek mellé igényelhető törlesztési biztosításokra, a termékek folyamatosan elérhetőek - írja közleményében a bank.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk