33 °C Budapest
Excited preschool/school girl, with her caring mother buying her school supplies in the market-retail place, ready for her first day at school

Így kerüli el most sok magyar család az egyszeri nagyobb kiadást iskolakezdés előtt: többet vesztenek, mint nyernek?

2023. augusztus 21. 20:24

A magyar családok többségének számottevő anyagi terhet jelentenek a beiskolázással járó kiadások. Sokan már előre spórolnak az őszi iskolakezdésre, de a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan idén is lesznek, akik – legalább részben – hitelből teremtik elő az ehhez szükséges, gyermekenként több tízezer forintot. 

Az iskolakezdés korábban is megterhelte a családok költségvetését, idén azonban még mélyebben kell a zsebükbe nyúlni azoknak, akik iskoláskorú gyermeket nevelnek. Az Erste a szülők megkérdezésével felmérést készített a gyerekek őszi beiskolázásával járó várható kiadások alakulásáról. A válaszok alapján a családok kétharmada arra számít, hogy idén többe kerül a gyerekek beiskolázása, mint tavaly. A legtöbben 20 ezer és 50 ezer forint közötti összeggel kalkulálnak gyermekenként, ugyanakkor a szülők jelentős része, mintegy ötöde szerint a költségek elérhetik akár a 100 ezer forintot is.

A beiskolázással kapcsolatos legnagyobb kihívást is az anyagiak jelentik – a lehetséges válaszok közül ezt annyian jelölték meg, mint a szervezési és beszerzési feladatokat összesen. A szülők 73 százalékának jelent érzékelhető mértékű pénzügyi terhet a tanévkezdés, és további 8 százalék nyilatkozott úgy, hogy az elvárt minimumot sem fogja tudni előteremteni. Ezzel szemben mindössze a szülők 5 százaléka mondta azt, hogy az iskolakezdés anyagi szempontból semmilyen problémát nem okoz a számára.

Hogy az iskolakezdés mekkora terhet jelent a családoknak, azt jól mutatja: a válaszadók alig harmada gondolja úgy, hogy a rendszeres havi bevételeiből ki tudja gazdálkodni a költségeket. A többség ezért inkább már hamarabb elkezd félretenni a várható kiadásokra, illetve sokan – például önkormányzatoktól, alapítványoktól kapott – támogatásból, valamint kölcsönből teremtik elő a hiányzó összeget. A szülők negyede nyilatkozott úgy, hogy a korábbi években vett már fel hitelt a tanévkezdés finanszírozására. A többség az egyszerű, "utólag" felvehető hitelt preferálja, és különösen fontos az alacsony kamat és törlesztőrészlet.

A tanévkezdés költségeinek előteremtéséhez, a családi költségvetés egyensúlyának fenntartásához nyújt segítséget a pár kattintással igényelhető részletfizetési lehetőség, az Erste EasyPay. Részletfizetésre a 20 ezer forintot meghaladó költések esetén van lehetősége a meglévő hitelkártyával vagy folyószámlahitellel rendelkező ügyfeleknek, akik így egyenlő részletekben fizethetik vissza kiadásaikat a hitelkeretük terhére. A szolgáltatást a George mobilapplikációjában vagy webes felületén, a költések könyvelését követően lehet igényelni. A szolgáltatással ráadásul most három hónapon át kamatmentesen, egy egyszeri 490 forintos díj megfizetésével lehet átmeneti segítséghez jutni, és abból akár a beiskolázás költségeit állni – mondta el Setényi Andrea, az Erste Lakossági Fedezetlen Hiteltermék- és Portfóliómenedzsment területének vezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 16. 15:57
Mintha nem is annyira burkoltan az RTL-esek az RTL Híradó új kampányában a TV2 Tények című műsorának...
Bankmonitor  |  2024. július 16. 12:20
Július elsejétől lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra, a kedvezményből a családi házak...
Holdblog  |  2024. július 16. 08:04
Új tulaj, új menedzsment, új játékosok alapjaiban változik meg a világ egyik legértékesebb sportmárk...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 15. 20:27
Eladtam ma mindet 24 dolláron. 06.11-én vettem, 23-dollár volt az eredetileg tervezett kiszállóm, de...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm